EBA'dan Avrupa bankalarına 114,7 milyar euro sermaye artışı önerisi

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), Avrupa bankalarına 114,7 milyar Avro sermaye artışı önerisinde bulundu.
EBA, bankacılık sektöründe güvenin yeniden kazanılması planı çerçevesinde oluşturduğu, bankaların sermaye durumları ve güncellenmiş verilerine ilişkin önerisini yayımladı.
AB liderleri, Avrupa bankalarına yönelik güvenin yeniden sağlanması için Ekim ayında bankaların sermaye artışına gitmeleri gerektiğini bildirmişti. EBA bugün, güvenin yeniden sağlanması amacı doğrultusunda Avrupa bankalarının 114,7 milyar Avro sermaye artışına gitmeleri gerektiğini açıkladı.
Öneride, Alman bankalarının 13,1 milyar Avro sermaye artışına gitmesi gerektiği belirtildi. Bu rakamın, Ekim ayında tahmin edilen 5,2 milyar Avronun iki katından daha fazla olduğuna dikkat çekildi.
İspanyol bankalarının ise 26,2 milyar Avro sermaye boşluğunu doldurmaları gerektiği kaydedildi.
71 AB bankasının 31’inin fazladan sermayeye ihtiyacı olduğunu bildiren EBA, 20 Ocak’a kadar sermaye artış planlarını bankaların sunmaları gerektiğini ve bu planları Haziran ayı sonuna kadar uygulamaları gerektiğini belirtti.
EBA daha önce yüzde 5 olarak uygulanan sermaye yeterlilik oranının ise, Haziran ayı sonuna kadar yüzde 9’a ulaşması gerektiğini bildirdi. AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.