Ekonomik düşünce kuruluşları: İngiltere resesyona girdi


Bazı İngiliz ekonomik düşünce kuruluşları, İngiltere ekonomisinin yeniden resesyona girdiği, büyümenin 2 yıl daha toparlanamayacağı tahmininde bulundu.
Ekonomi alanında faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Item Club, İngiltere’nin yeniden resesyona girdiği uyarısında bulundu.
Kuruluş bugün açıkladığı tahminlere göre ekonominin yılın son çeyreğinde küçüldüğünü, bu yılın ilk üç ayında da yeniden gerileyeceğini belirtiyor.
Resesyon, Gayrı Safi Yurtiçi Hasılanın üst üste iki çeyrek küçülmesi şeklinde tanımlanıyor.
Item Club, İngiltere’nin dışında olduğu euro bölgesinde sorunlar çözülse bile İngiliz ekonomisinin yılın tamamında ancak yüzde 0,2 büyüyebileceğini düşünüyor.
BBC’ye açıklama yapan Item Club ekonomi başdanışmanı Peter Spencer, “Muhtemelen teknik olara resesyona girmiş bulunuyoruz” dedi.
Spencer, “Tüketim geçen yıl enflasyonun artmasından büyük darbe aldı; euro krizinin de etkisiyle işyeri yatırımları felç oldu, işe alımlar donduruldu. Maalesef (İngiltere için) ihracata baktığımızda aslan payının Avrupa’ya ait olduğunu görüyoruz.” dedi.
Euro krizi yeni yatırımları baltaladığından Item Club ekonominin 2014’e dek normal büyüme düzeylerine dönemeyeceğine inanıyor.
Avrupa’da krize bir çözüm bulunsa bile İngiliz ekonomisi bu tahminlere göre 2013’te ancak yüzde 1,75 oranında, 2014’te yüzde 2,8 oranında büyüyebilir.
Kuruluş çözüm önerisi olarak, ülkeye ihracat için Avrupa’ya bel bağlamak yerine kendisine yeni pazarlar bulma çağrısı yaptı.
İşsizlik uyarıları
Kuruluşa göre yıl içinde işsizlik de 300 bin kişi artışla 3 milyona yükselecek.
Personel ve Gelişim Enstitüsü adlı kuruluş da en erken 2016’ya dek işsizliğin 2,5 milyon düzeyinin üzerinde seyredeceğini, gelecek yıl ise 2,9 milyon ile tavan yapacağını bildirdi.
Kuruluşun ekonomi başdanışmanı John Philpott, gelecek yılın sonu itibariyle işsizlik oranının yüzde 8,8 olacağını belirtiyor.
İş var başvuran yok
Ancak bazı işverenler kadrolarına çalışan bulamamaktan şikayetçi. Balık restoranları zinciri Loch Fyne’in kurucusu Mark Derry, “görünüşe göre 25 yaşın altında 1 milyon işsiz var ama biz restoran açtığımızda kimi zaman insan bulmak için yurtdışına uzanmak zorunda kalıyoruz” dedi.
İş bulma kurumlarına pek çok ilan verdiklerini anlatan Derry, “Bu ülkede beklentiler çok yüksek. Bu çoğu kez genç neslin belirli bir şeye odaklanmayan üniversite bölümlerinde okumasından kaynaklanıyor. Bence bu durumda bizimkisi gibi işlere başvurmayı güç buluyorlar” diye konuştu.
Büyüme tahminlerini açıklayan kuruluşlardan Ekonomi ve İş Dünyası Araştırma Merkezi (CEBR) da İngiltere’nin bu yıl yüzde 0,4 küçüleceğini, euro bölgesi dağılırsa bu oranın yüzde 1 olacağını bildirdi.
İngiltere hükümeti için resmi göstergeleri içeren Ulusal İstatistik Dairesi’nin verileri ise gelecek hafta açıklanacak.
Sendikalar Konfederasyonu TUC Genel Sekreteri Brendan Barber, bu hafta açıklanacak işsizlik rakamlarının ‘iç karatıcı’ olacağını belirterek hükümetin ‘istihdamı artırmayı’ başlıca önceliği haline getirmesini istedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.