Euro Bölgesi’nde istihdam arttı

İşşizlik-Brüksel-1Euro Bölgesi istihdam piyasasında toparlanmanın yavaş olması beklense de bölgede uzun zamandır yükselişte olan işsizlik azalmaya başlamış görünüyor.

Ekonomik büyümedeki zayıflığın devam etmesi beklendiğinden istihdam seviyesinin dikkat çekici şekilde yükselmesi zaman alacak. Ancak yine de istihdam piyasasının toparlanabiliyor olduğuna ilişkin işaretler Euro Bölgesi toparlanma beklentileri için olumlu bir sinyal.

Eurostat tarafından açıklanan veriler, Aralık ayına kadar olan üç aylık dönemde 145 milyon kişinin istihdam piyasasında olduğunu gösterdi ki bu da bir önceki çeyrek döneme kıyasla yüzde 0,1 artış olduğu anlamına geliyor. Böylece 2011’in ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez artış kaydedilmiş oldu.

Euro Bölgesi altı çeyrek dönem boyunca daralmasının ardından geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde büyümeye başlamış ve 2013’ün kalan döneminde de yavaşça büyümeye devam etmişti. İstihdam piyasasına istikrar kazandırmış gibi görünen bu durum tüketici ve iş dünyası güvenini de artıracak bir kalkınma olarak gelecek aylarda yerel talebin toparlanmasını artırabilir.

Bölge içinde ise büyük eşitsizlikler söz konusu. İstihdam seviyesi Almanya’da geçtiğimiz yılın aynı döneminde kıyasla yüzde 0,6 artarken Yunanistan’da ise yüzde 2,6 azaldı. Ancak borç ve bankacılık krizlerinden en çok etkilenen ülkelerde istihdam yaratılmaya başlandığını gösteren sinyaller mevut; istihdam İrlanda’da 2012’nin son çeyreğinde yüzde 3,2, Portekiz’de ise yüzde 0,5 arttı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.