Fransa’nın notu kırılabilir

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin ülkenin kredi notunun kırılmasının “kıyamet”e neden olmayacağını söylemesi, hükümetin AAA olan kredi notunun kırılması durumuna hazırlık yapıldığı şeklinde yorumlandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, dün Fransız Les Echos gazetesinde yayımlanan bir söyleşide “İyi bir haber olmaz ama kıyamete de neden olmaz” dedi.
Fransa başta olmak üzere diğer Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notunun kırılabileceği kaygısı dün dünya çapında hisse piyasalarında ve euroda düşüşleri körükledi. Euro, son 11 ayın en düşük düzeyine indi ve 1.2988 civarında işlem görüyor.
Pazartesi günü de Fransa Devlet Başkanı Nikolas Sarkozy, ülkenin kredi notunun kırılmasının “ek bir yük olacağını ancak bunun üzerinden gelinebileceğini” söylemişti. Sarkozy’nin sözlerinin ardından dışişleri bakanı Juppe’nin açıklamasının gelmesi, yatırımcıların Fransa’nın notunun kırılmasının an meselesi olduğuna ikna etmeye yetti.
S&P, son AB zirvesi öncesinde 5 Aralık tarihinde Fransa ve diğer birçok Euro Bölgesi ülkesini, zirve sonuçlarına göre not kırma not kırma olasılığıyla izlemeye almıştı. S&P bazı ülkeleri AA A notundan bir derece düşürme amacıyla izlerken, Fransa’yı iki derece düşürebileceğini açıklamıştı.
S&P, zirvede Euro Bölgesi ülkelerinin krize ortak bir çözüm bulma ve krizin ekonomilerine etkisini en aza indirecek kararlar alınıp alınmayacağını izleyeceğini açıklamıştı.
Moody’s derecelendirme kuruluşu ise zirve sonuçlarından hoşnut olmadığını daha önce açıklamıştı. Moody’s, Euro Bölgesi ülkelerinin krizle “taksit taksit” mücadele etmeleri nedeniyle üye ülkelerinden birden fazlasının borcunu ödeyemez hale gelme riskinin büyüdüğünü söyledi.
Euro Bölgesinde AAA notuna sahip ülkeler arasında borcunun GSYİH sına oranı en yüksek ülke olan Fransa’nın AAA notunu kaybedebileceği aylardır yatırımcılar tarafından konuşuluyordu. Fransa’da Sarkozy yönetimi de son üç ayda yatırımcıların korkularını azaltmak için iki istikrar paketi uygulamaya koydu.
Fransa tahvilleri ile Alman tahvil faizi farkının geçtiğimiz günlerde azalmasına karşın yatırımcılar bu durumu yıl sonunda piyasaların “sığ” hale gelmesine bağlıyorlar ve bu durumun Fransa’nın notunun kırılması riskinin azaldığı anlamına gelmediğini söylüyorlar.
Fransa’nın notunun kırılmasının Avrupa kurtarma fonu EFSF’nin AAA olan kredi notunu kırılmasına da neden olacağı ve S&P nin fonu iki derece not indirimi olasılığı ile izlemeye aldığı açıklandı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.