Fransız ve Alman liderler borç krizi için buluşuyor


Fransız ve Alman liderler, euro bölgesinin mali sorunları hakkında görüşmek üzere 2012’de ilk kez bir araya geliyorlar.
Nicholas Sarkozy ile Angela Merkel, euro bölgesi borç krizi hakkında görüşmek üzere Berlin’de 2012’nin ilk buluşması için bir araya geliyorlar.
Fransız ve Alman liderlerin gündem maddeleri arasında ekonomik büyümeyi artırmak ve istihdam artışı sağlama yollarının bulunması bekleniyor.
İkilinin masaya yatırılacağı tahmin edilen diğer başlıklar ise euro bölgesi ülkeleri arasında daha sıkı bütçe disiplini öngören yeni anlaşmanın detayları ve tartışmalı ilave mali işlem vergisi olarak öne çıkıyor.
BBC muhabiri Stephen Evans, Merkel ve Sarkozy’nin görüşmelerinin, mali açıdan oldukça karanlık bir başlangıç yapılan 2012 boyunca sıklıkla yineleneceği tahmininde bulunuyor.
Euro bölgesi ülkelerinin çoğunun ekonomilerinde yeniden durgunluğa (resesyon) doğru ilerlediği, İtalya ve İspanya gibi güney ülkelerinde işsizliğin artışta olduğu, Yunanistan’ın sorunlarının henüz çözülmediği bu tablo içinde, hızlı etkileri olacak hamlelerin arayışı iki liderin gündemin olacak.
Mali işlem vergisi tartışması
Evans bugünkü görüşmede yer alacak önemli konulardan mali işlem vergisi hakkında Fransa ve Almanya arasındaki fikir ayrılığına dikkat çekiyor.
Fransa uygulamaya tek başına başlamaya razıyken Almanya’nın talebi tüm euro bölgesi ülkelerinin yeni vergiye dâhil olması.
İngiltere’nin bu konudaki tavrı ise başından beri olumsuz olmuştu.
Başbakan David Cameron, mali işlem vergisinin küresel çapta uygulanmaması durumunda, İngiltere’nin sürecin dışarıda kalacağını ilan etmişti

Leave a Reply

Your email address will not be published.