FT: THY’nin Lot havayolu şirketini alması mantıklı değil

Financial Times, THY’nin Polonya’nın Lot havayolu şirketini alma olasılığı ile ilgili bazı analistlerin böyle bir dönemde zarar eden bir şirketi satın alınmasını “pek mantıklı bulmadığı”nı yazdı.
THY’nin, Polonya’nın zarardaki Lot havayolu şirketini alma olasılığı, yurt dışında da ilgi uyandırdı. Financial Times gazetesi, böyle bir dönemde zarar eden bir şirketi satın almanın “pek mantıklı bulmadığı”nı belirtirken, gazeteye konuşan Polonya Hazine Sözcüsü Magdalena Kobos da, konunun Aralık ayında THY temsilcileriyle Varşova’da görüşüldüğünü, Lot için potansiyel bir diğer alıcının bulunduğunu söyledi.
Ekonomi gazetesi Financial Times, THY’nin, Lot’un özelleştirme süreci ve yatırım potansiyeline ilişkin bir “ön inceleme”nin yapılacağı yönündeki açıklamasına dikkat çekerek, “Ancak bazı analistler, zarar eden Polonyalı hava yolu şirketinin kontrolünü ele almaya yönelik bir anlaşmayı pek mantıklı bulmadı” diye yazdı.
“THY HIZLA BÜYÜDÜ, REKLAMDA REKOR HARCAMA YAPTI”
THY’nin hızlı büyüdüğünü, son 3 yılda 50 uçak daha alarak filosunu 180 uçağa çıkarttığını, “profilini yükseltme amacıyla reklamlarda rekor bir harcama yaptığı”nı kaydeden gazete, THY’nin açıklamasının ardından şirketin hisselerinin değerinin yükseldiğini ancak bazı analistlerin bir birleşmeden sonra borç düzeyleri, potansiyel karlılığı ve yönetim ile ilgili kaygılarına işaret etti.
“BU ZOR DÖNEMDE BÖYLE BİR ALIM GEREKLİ DEĞİL”
İngiliz gazetesi, bu bağlamda BGC Partners’den Erdem Hafızoğlu’nun “Bu zor dönemde böyle bir alım gerekli olduğunu düşünmüyorum” değerlendirmesini yansıttı. Haberde Polonyalı devletin birkaç yıldır Lot’u özelleştirmeyi amaçladığını, Lot’un geçen yıl 15 milyon dolar zarar ettiğini de vurguladı.
POLONYALI SÖZCÜNÜN AÇIKLAMALARI
Bu arada haberde Polonya Hazine Bakanlığı Sözcüsü Magdalena Kobos’un Financial Times’e yaptığı açıklamalara da yer verildi. Kobos, THY temsilcilerinin geçen Aralık Ayında konuyu Varşova’da görüştüklerini belirtirken, Lot için diğer bir potansiyel alıcının da bulunduğunu ancak, bu alıcının adının açıklanmasını istemediğini söyledi. Magdalena Kobos ayrıca, satışın büyüklüğü konusunda henüz bir karar alınmadığını da belirtti.
Financial Times, görüşmeler için henüz bir takvim belirlenmemiş olsa da Polonya’nın anlaşmayı bu yılın sonuna kadar sonuçlandırmak istediğini kaydetti. Gazete, Polonya’nın, Lot’un yüzde 50’isinden fazlasını satabilmek için şirketi stratejik önemi olan şirketler listesinden çıkartması gerekeceğine dikkat çekti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.