Hollanda'da artan yoksulluk Türkleri endişelendiriyor

Hollanda’da Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ile Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosunun (SCP) ortak hazırladığı, ülkedeki yoksulluğun gelecek yıllarda giderek artacağına ilişkin rapor, burada yaşayan Türk toplumunda endişeye yol açtı.
Hollanda’da görev yapan Türk kökenli yerel politikacılar, AA’ya yaptıkları açıklamalarda, genelde orta ve alt gelir grubunda bulunan Türklerin bu yoksullaşmadan büyük oranda etkileneceği uyarısında bulundu.
Yabancıların yoğun yaşadığı şehirlerin başında gelen Rotterdam’da uzun yıllardır Belediye Meclisi üyeliği yapan İşçi Partili (PvdA) Zeki Baran, AA muhabirine verdiği demeçte, her iki kurumun hazırladığı yoksulluk raporunu endişeyle okuduğunu söyledi.
Ekonomik krize paralel olarak ortaya çıkan ve günden güne giderek artan yoksullaşmanın en çok yabancıları etkileyeceğini ileri süren Baran, “Yabancılar içinde en büyük kitleyi ise Türkler oluşturuyor. Toplumumuz maalesef krizle boğuşuyor ve bu daha da derinleşecek gibi görünüyor” dedi.
Özellikle düşük eğitimli oldukları için kötü işlerde çalışan Türk gençlerinin durumunun çok iç açıcı olmadığını kaydeden Baran, “Diploma almadan eğitimlerini yarıda bıraktıkları için basit işlerde çalışıyorlar. Gelirleri az ve en ufak bir krizde ilk onlar işten çıkarılıyor. Bunun çok örneği var. O yüzden ben gençlerimizin de bu yoksulluktan derin etkileneceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Türk toplumuna, olumsuzluklara rağmen çocuklarını okutmaları yönünde tavsiyede bulunan Baran, yoksullaşma ve ekonomik krizin ailelerin dağılmasına da yol açtığını söyledi.
Rotterdam’da belediyeye borçlarını ödeyemeyen ailelerin sayısında son yıllarda ciddi artış kaydedildiğini de vurgulayan Baran, belediye olarak 300 milyon avroluk bir tasarruf planı hazırlamalarına rağmen, fakirlere yönelik yardım fonlarına dokunmamaya gayret gösterdiklerini ifade etti.
Çözüm konusunda politik partiler, sendikalar ve hükümete önemli görevler düştüğüne vurgu yapan Zeki Baran, “Yoksullukla uzun vadede mücadelede birey olarak eğitime önem vererek ayakta kalabiliriz. Hükümet de iş pazarındaki ayrımcılığı önleyici yasa ve kuralların uygulanmasını ve kontrolünü elden bırakmamalı. Yerli ve yabancı Hollandalılar olarak el ele yaşanan krizle mücadele etmeliyiz” dedi.
-“Yoksulluğun artacağını daha önce ortaya koyduk”-
Türklerin yoğun yaşadığı yerlerden birisi olan Rotterdam’a bağlı Feijenoord ilçesinin Hristiyan Demokrat Partili (CDA) Belediye Başkan Yardımcısı Turan Yazır, iki kurumun yayımladığı yoksulluk raporunun kendileri için sürpriz olmadığını, çünkü Mart ayında belediye adına yaptıkları benzer bir araştırmada aynı sonuçlara ulaştıklarını söyledi.
72 bin nüfuslu ilçelerinde ikamet edenlerin 15 bininin Türk kökenli olduğunu kaydeden Yazır, buradaki ailelerin üçte birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığına ve birçoğunun ücretsiz yardım yapan gıda yardım bankalarından destek aldığına işaret etti.
Hollanda’da artan yoksulluktan Türk toplumunun önemli oranda etkilendiğini belirten Yazır, “Bizim araştırmamıza göre yoksulluk sınırının altında yaşayanların yüzde 90’ı yabancılardan oluşuyordu. Bu durum hala devam ediyor. Yoksulluk en çok işsizleri, devlete bağımlı ve sosyal ödenekle geçinenleri, hastalık veya işsizlik aylığı alanlar ile tek ebeveynli aileleri etkiliyor. Türk toplumu içinde bu saydığım özelliklere sahip çok kişi olduğu için artan yoksulluk bizim toplumumuz için büyük tehdit oluşturuyor” diye konuştu.
Yoksulluğun en çok yaşlılar ile çocukları etkilediğine de vurgu yapan Yazır, sadece ilçelerinde 6 bin çocuğun yoksulluk sınırı altında hayat sürdüğünü söyledi. Yazır, çocukların zaman zaman çok zor durumlarla karşılaştığını belirterek, “Bazen insanı çok üzen örneklerle karşılaşabiliyoruz. Mesela çocuklarına hediye dahi alamayan aileler var. Bu ailelere ait çocuklar doğum günleri yaklaştığında okula gitmek istemiyorlar. Çünkü kutlama yapamadıkları için utanıyorlar” dedi.
Belediye yönetiminin sorunu çözmek için birtakım tedbirler aldığını da kaydeden Yazır, ailelere yardımın yanı sıra insanları iş piyasasına kazandırmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.