Hüsnü Özyeğin, ''Bankalarımız kıskanılacak kadar iyi''

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, cari açığın şu anda stabilize olduğunu ve aşağı doğru bir inişin başladığını, bu işin hem kurlarla hem faiz koridoruyla kontrol altına alındığını kaydetti.
Özyeğin, 2011 değerlendirmesi ve 2012 beklentilerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin cari açığını kontrol altına alması gerektiği için ekonomik büyümenin de yavaşlaması gerektiğini, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Türkiye’nin geçmişinde yüzde 7-8’lik büyümeler, yüzde 3, 4’lük eksilmeler olduğunu hatırlatan Özyeğin, ”Sürdürülebilir, istikrarlı bir büyüme olması önemli. Benim de beklentim ekonominin önümüzdeki sene yavaşlayacağı, planlanmış bir şekilde yavaşlaması gerektiği… Bu, ülkenin potansiyeliyle ilgili değil. Ülkenin büyüme potansiyeli çok daha fazla, ama cari açığı yüzde 8, 9, 10’larda götüremeyiz” şeklinde konuştu.
Cari açığın 2012 yılında bir risk unsuru olmayacağının altını çizen Özyeğin, cari açığın aşağı indiğini ve Ekim ayında 4,6 milyar dolar çıktığını hatırlattı. Son 2 senedir cari açığın her 3 ayda bir önceki senenin 3 ayına göre iki misli olduğunu belirten Özyeğin, ”Şimdi artık cari açık stabilize olmuş, aşağı doğru bir iniş başlamış vaziyette. Bu iş, hem kurlarla hem faiz koridoruyla kontrol altına alındı” yorumunu yaptı.
-”Bankalarımız kıskanılacak kadar iyi”-
Türkiye’de hane halkı borçluluğunun dünya ölçülerine göre çok düşük olduğunu ifade eden Özyeğin, ancak diğer taraftan da tasarrufun da çok düşük olduğunu söyledi. Özyeğin, ”Bu son zamanlarda olan bir şey değil. Türk halkı harcamayı seven bir halk. Öyle gözükmesine rağmen, çoğu borçlanmayı sevmiyor. Son zamanlarda daha çok bireysel kredi veriliyor. Ama toplam oranlar, Avrupa ve gelişmiş ülkelere göre çok düşük” dedi.
Hüsnü Özyeğin, bankacılık sektörüne ilişkin de şunları kaydetti:
”Bütün dünyada bankacılık sektörünü regüle eden kurumlar sürekli yeni düzenlemeler yapıyorlar. Bütün dünya, bankaların ilerde nasıl daha az riskli çalışacakları konusunda çalışmalar yapıyorlar. Biz krizimizi 10 yıl evvel geçirdiğimiz için, bankacılık krizini arkamızda bıraktık ve bankalarımızın durumu, bütün dünyadaki bankacılar tarafından kıskanılacak kadar iyi. Onun için yapılacak düzenlemeler, ekonominin daha istikrarlı çalışması için olacaktır. Yoksa Türk bankacılığının, diğer bankalara göre başka bir düzenlemeye fazla ihtiyacı yok.”
Tek limit uygulamasına dair de Özyeğin, ”Türkiye’de zaten bankalar, tüketicilerin hangi bankada ne kadar limiti var, bunları kontrol ediyorlar. Bence tek limit gereksiz. Zaten Türkiye’de kredi kartlarında yüzde 6 civarında bir geri ödenmeme durumu var. Bu da uluslararası ölçülere göre çok yüksek bir rakam değil. Bu daha yukarı giderse belki limit uygulaması olabilir. Şu anda bu Romanya’da uygulanıyor” dedi.
Hüsnü Özyeğin, Fibabanka’nın şu ana kadar çok iyi bir performansı olduğunu ve beklentiler doğrultusunda gittiğini vurgulayarak, yeni banka satın alıp almayacaklarına ilişkin, ”Banka almam, çok pahalı. Fibabanka’yı büyütürüm. Fibabanka’da şube açarak, organik büyümek istiyoruz. 2012 yılında 3-4 şube açmayı düşünüyoruz” dedi.
-”Gayrimenkulde iyi bir dönem olmayacak”-
Fiba Holding olarak da 2012 yılında rüzgar enerjisi yatırımlarına devam edeceklerine işaret eden Özyeğin, ”Rüzgarda başladığımız ve bu sene devam edeceğimiz yatırımlarla beraber 2013 sonuna kadar 600-700 milyon dolarlık yatırımımız olacak. 2012 yılında yatırım miktarımız ise enerji dahil 400-500 milyon dolardan aşağı olmaz” diye konuştu.
Gayrimenkul alanında da yatırım yapacaklarını hatırlatan Özyeğin, şöyle devam etti:
”Gayrimenkul işinde henüz konsept planlarını yapıyoruz. Henüz inşaatına başlamadık. Önümüzdeki sene başlamak için iyi bir sene mi bilmiyoruz. Türkiye’de konut stoku oluştu. Mortgage faizlerinin yükselmesinden dolayı konut piyasasında bir yavaşlama, stok birikimi bekliyoruz. Bunun aslında başladığına ve gelecek sene devam edeceğine inanıyoruz. Onun için gayrimenkulde yeni bir projeye başlamak açısından Türkiye’de iyi bir dönem olmayacağına inanıyoruz.”
Özyeğin, perakendede dördüncü markaları olan Amerikan Aeropostal’de ilk mağazayı ilkbaharda İstanbul’da açacaklarını bildirdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.