İrlanda gelecek yıl da kemer sıkacak

Ekonomisi bir dönem hızla büyüyen ve “Kelt Kaplanı” olarak anılan İrlanda, 2008’de pençesine düştüğü krizden dış yardım ve katı tasarruf tedbirleriyle kurtulmaya çalışıyor.
İktidarı, Fianna Fail ve Yeşiller Partisi’nden Şubat ayında devralan Fine Gael-İşçi Partisi koalisyonu, Meclis onayına sunacağı ilk bütçe tasarısıyla halkın yaşam standardını büyük ölçüde etkileyecek ekonomik önlemleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Detayları dün açıklanan ve toplam 3,8 milyar avro tasarruf öngören 2012 bütçesi, Meclis’ten onay aldığı takdirde, özellikle sosyal yardım, sağlık ve eğitim alanlarında önemli değişiklikleri beraberinde getirecek. Sosyal yardımlardan 475 milyon avro, sağlık harcamalarından 543 milyon avro, eğitim harcamalarından da 132,3 milyon avro tasarruf edilecek.
Hükümetin planları arasında, üç ve daha fazla çocuğu olan ailelere verilen maddi desteğin azaltılması, işsizlik yardımının haftada beş gün temel alınarak ödenmesi, devlet hastanelerinde yaptırılan özel tedavilerin fazladan ücretlendirilmesi ve üniversite kayıt ücretlerinin artırılması gibi önlemler yer alıyor.
Tarım, ulaştırma ve çevre bakanlıklarının harcamalarına da kısıtlama getirmeyi düşünen hükümet, denizaşırı ülkelere yapılan kalkınma yardımını azaltmayı ve İrlanda emniyetinin bütçesini kısmayı planlıyor. Tasarıda kamu personeli sayısının ve memur maaşlarının azaltılmasına ilişkin maddeler de bulunuyor.
-Zor kararlar-
İrlanda, konut piyasasındaki çöküş ve bankacılık sektöründeki sorunların tetiklediği krizin ciddi boyutlara ulaşmasının ardından, geçen yılın sonunda, 85 milyar avroluk AB-IMF yardımını kabul etmek durumunda kalmıştı.
Yardım anlaşmasının koşullarını yerine getirme sözünü eski hükümetten devralan Fine Gael-İşçi Partisi koalisyonunun, bütçe açığını 2015’e kadar gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3’ü düzeyine indirebilmesi gerekiyor. 2012 bütçesinde alınan önlemlerle bu oranın gelecek yıl yüzde 8,6’ya gerilemesi hedefleniyor.
Ekonomik krizden kurtulabilmek ve uluslararası piyasalara bir an önce geri dönebilmek için “zor kararlar” almaya mecbur olduklarını sıkça dile getiren İrlanda Başbakanı Enda Kenny, önceki akşam devlet televizyonundan halka hitap ederek krizin hala sürdüğünü ve durumu düzeltebilmek için çalıştıklarını söylemişti. Kenny, önceliği işsizlik sorununa verecekleri vaadinde de bulunmuştu.
Başbakan Kenny’nin bu vurgusuna rağmen, 2012 bütçe tasarısı, “istihdam yaratma konusunda herhangi bir ifade içermediği” gerekçesiyle eleştiriliyor. Bununla birlikte, koalisyonun önümüzdeki günlerde oylanacak bütçe tasarısını Meclis’ten geçirmekte zorlanmayacağı sanılıyor.
Vergi artışlarına ilişkin bütçe önlemlerinin detaylarıyla bugün açıklaması bekleniyor.
-Avro Bölgesi’nin borç sorunu-
Kamu Harcamaları ve Reformu Bakanı Brendan Howlin’in ifadesiyle, “12 ay önce Avrupa’nın sorunu olan İrlanda’nın toparlanma süreci, şu anda Avrupa ve dünya ekonomilerinin tehlikesi altında”
Yabancı yatırımcıları ülkeye çeken düşük kurumlar vergisi oranının korunmasına büyük önem veren İrlanda, ekonominin toparlanmasında ihracat sektöründeki gelişmeleri umut ışığı olarak görüyor, ancak ihracata bağımlı ekonomisi İrlanda’yı küresel iniş çıkışlardan daha kolay etkilenebilir duruma getiriyor.
Yardım anlaşmasında belirlenen hedefler konusunda şu ana dek AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’ndan olumlu tepkiler alan ve yılın ilk yarısında ihracatta önemli gelişmeler kaydeden İrlanda’nın Avro Bölgesi’ndeki borç sorunundan en az zararla çıkabilmesi için, bütçe önlemlerini başarıyla uygulamaya koyması ve iç ekonomisini güçlendirmesi gerekiyor. Yüzde 14,4 oranındaki işsizlik, öncelikle çözüm bekleyen sorunlar arasında yer alıyor.AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.