İsveç Hükümeti kararsız

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, ‘Artık başka bir yol seçmemiz gerekiyor. Benim arzum, eğer mümkünse Büyük Britanya’nın da işbirliğine daha yakın olacağı bir işbirliği zemini oluşturmalıyız’ dedi.
İsveç Hükümeti Avrupa Para Birliği konusunda açıkça ne ”evet” ne de ”hayır” diyor.
Başbakan Fredrik Reinfeldt, AB zirvesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, kuralların net olarak belli olmadığı bir antlaşmaya hemen evet demenin mümkün olmadığını belirtirken, konuyu parlamentoya götüreceğini ve İsveç’in ulusal çıkarları neyi gerektiriyorsa o politikayı izleyeceklerini söyledi.
Bu konuda karar vermek için mart ayına kadar süre olduğuna işaret eden İsveç Başbakanı, ”Şu anda, belirsiz olan noktalar, net olan noktalardan daha fazla. Mart ayına kadar ülkelerin antlaşmanın nasıl bir çerçeveye oturması gerektiği konusunda pazarlık şansı var. Biz ulusal çıkarımız neyi gerektiriyorsa öyle davranacağız” dedi.
Başbakan Fredrik Reinfeldt, Avrupa Para Birliği mekaniznmasında karar sürecinin önemli olduğuna dikkat çekerek bu konunun nasıl işlerlik kazanacağının net olmadığını söyledi.
17 çekirdek üyenin dışında kalan ülkelerin karar sürecine katılmaları halinde gelişmeye olumlu bakalabileceğini belirten Reinfeldt, İsveç’in mali politikasını da etkileyecek karar süreçlerinde dışarda kalmamak gerektiğini ifade etti.
Başbakan’ın bu ifadesi sosyal demokratların tepkisine yol açtı.
‘Hükümette çatlak’
Başbakanı net konuşmamakla suçlayan sosyal demokratlar, İsveç’in mali politikasını etkileyecek Para Birliği’ne karşı olduklarını bildirdiler.
Bu arada liberaller (Folkpartiet) Para Birliği’ne katılmı savundu. Parti Lideri ve Başbakan Yardımcısı Jan Björklund ile hükümetin AB Bakanı Birgitta Ohlsson, Svenska Dagbladet gazetesinde yayımlanan ortak makalelerinde AB üyesi olan İsveç’in Avrupa Para Birliği’ne de katılması gerektiğini savundu.
Gazetecilerin ”Hükümette çatlak mı var?” şeklindeki konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Fredrik Reinfeldt ise sinirli bir ses tonuyla ”Bu konuda kararı Halk Partisi (Folkpartiet) vermiyor; hükümet veriyor” diye konuştu.
Bu arada İngiltere’nin Para Birliği’ne alternatif bir oluşum için İsveç’le temasa geçtiği yolunda gazetelerde çıkan haberlere rağmen henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Başbakan sadece Büyük Britanya’nın dışarda kalmayacağı bir zemin oluşturmanın gerekliliğine dikkat çeken şu ifadeyi kullandı: ”Artık başka bir yol seçmemiz gerekiyor. Benim arzum, eğer mümkünse Büyük Britanya’nın da işbirliğine daha yakın olacağı bir işbirliği zemini oluşturmalıyız.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.