İtalya Başbakanı Monti'den yeni eylem planı

İtalya Başbakanı Monti, büyümeyi destekleyici ve özelleştirmeleri kapsayan yeni bir eylem planı açıkladı
Avrupa’yı etkisi altına alan mali borç krizinin en çok etkilediği ülkelerin başında gelen İtalya’da Başbakan Mario Monti, ekonomik büyümeyi arttırıcı, özelleştirme adımlarını içeren yeni bir eylem planını açıkladı.
Başbakan Monti dün yapılan ve öncekilerine uzun sürdüğü belirtilen bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yeni planın daha fazla rekabet getireceğini, gençlere daha fazla alan yaratacağını belirterek, “Bu sadece ekonomik bir operasyon değil, aynı zamanda sosyal büyük bir plan” dedi. Monti , yeni planın GSYİH’da yüzde 10’luk bir büyüme sağlayacağını ifade etti.
Özelleştirme önlemleri kapsamında,5 bin kadar yeni eczanenin açılması, taksi lisansının verilme yetkisinin belediyelere devredilip, taksilerde yarı-zamanlı çalışmanın önünün açılması, benzincilerde süpermarketlerin açılabilmesi ve self-servis hizmetinin yaygınlaştırılması, bankamatiklerden alınan komisyonun düşürülmesi ve devlet kontrolündeki petrol şirketi ENI’nin maliyetlerini azaltmak, yatırımları teşvik etmek için doğalgaz dağıtım ünitesi ”Snam Rete Gas”ın satılması öngörülüyor.
Özelleştirmelerin yanı sıra planda altyapıya ayrılan katkının da arttırılmasının kararlaştığı bildirildi.
Kamu borcu oranı GSYİH’nın yüzde 120’sini bulan İtalya’da, Monti liderliğindeki teknokrat hükümetin ilk icraatı, yeni yıldan önce 30 milyar avro tutarındaki, ”İtalya’yı kurtarma paketi” olarak anılan kemer sıkma paketini onaylamak olmuş ardından ekonomik büyümeyi sağlayacak özelleştirmeleri içeren ikinci aşamayı başlatmıştı.
Temsilciler Meclisi’nin ikinci büyük partisi konumundaki Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani, özelleştirme planının daha tatmin edici olabileceğini söyleyerek, eleştirisini dile getirdi.
”SKY TG 24” kanalının günün sorusu şeklinde yönelttiği özelleştirme tedbirleri içeren paketin halk nezdinde nasıl karşılandığına ilişkin yaptığı ankete katılanların yüzde 66’sı, ”Evet” derken, yüzde 34’ü ise ”Hayır” yanıtını verdi.
Bu arada, özelleştirme tedbirlerinde taksicilerin aldığı lisanslarda da öngörülen bazı değişiklikler, taksi şoförleri tarafından başkent Roma’da protesto edilmeye devam ediliyor. Taksicilerin, pazartesi greve gitmesi bekleniyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.