Japonya'da sanayi üretimi düşüş gösterdi

Japonya ekonomisinin Mart ayındaki deprem ve tsunami felaketinden toparlanması, üretim ve perakende satışlardaki hızlı düşüşlerin etkisi ile Kasım ayında sendeledi. Bu durum, ekonominin, 10 yıl önce ilk kez görülen deflasyon haline geri dönebileceği endişelerini derinleştiriyor.
Sanayi üretimi Kasım ayında, önceki aya göre yüzde 2.6 düştü. Bu rakam, Bloomberg News’un anketine katılan 29 ekonomistin tahminlerinin tümünden daha kötü çıktı. Bugün açıklanan diğer bir veri olan perakende satışlar yüzde 2.1 geriledi. Taze gıda hariç tüketici fiyatları endeksi ise, önceki ay yüzde 0.1 düştükten sonra, geçen ay yüzde 0.2 geriledi.
Avrupa borç krkizinden ve Panasonic Corp. ve Nissan Motor Co. gibi bazı önemli şirketlerin üretimlerini ülke dışına kaydırma planlarından dolayı güç kaybeden ekonomi, Başbakan Yoshihiko Noda’nın, dünyanın en büyük borç yükünü azaltmak için vergileri artırma planlarını zayıflatıyor. Kanun yapıcılar, bugün basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, Noda’nın partisinin bir vergi komisyonu oluşturduğunu ve bu komisyonun satışlardan alınan vergiyi 2015 yılına kadar iki katına çıkarmayı önerdiğini kaydettiler. Bu öneriye, iktidar partisinden de bazı parlamenterler muhalefet ediyor ve oylamaya katılmayacakları tehdidinde bulunuyor.
Itochu Corp. başekonomisti Yoshimasa Maruyama, “Temel olarak, Japonya ekonomisi aşağı eğilim içinde” dedi ve “İhracat düşüyor ve küresel yavaşlamadan dolayı, Japonya ekonomisini olumsuz etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.