Juncker, Kamu maliyemizi sağlamlaştırmalıyız

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesinin resesyonun kıyısında olduğu uyarısında bulunarak, büyümeyi destekleyici yollar bulunması gerektiğini bildirdi.
Juncker düzenlediği basın toplantısında, Euro Bölgesinin teknik olarak resesyonun eşiğinde olduğunu belirterek, ”Mali konsolidasyonun alternatif tanımayan bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Kamu maliyemizi sağlamlaştırmalıyız ancak aynı zamanda Avrupa’nın gerçek bir büyüme politikasına kendini adamasının önemine dikkat çekilmesi gerekiyor” dedi.
Mali konsolidasyonun ulusal bir konu olduğuna dikkati çeken Juncker, büyümeninse Avrupa’nın ilham unsuru olarak kullanılabilmesi gerektiğini vurguladı.
Juncker, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) Euro Bölgesine üye 9 ülkenin notunu düşürmesinin ardından Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) da kredi notunu indirmesine ilişkin, EFSF’nin piyasalarda finansman bulmak ve ihtiyacı olan ülkelere avantajlı koşullarda kredi sağlamak konusunda zorlanmadığına dikkati çekti.
Ekonomistler, teknik resesyonu, bir ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) en az iki çeyrek üstüste daralması olarak tanımlıyor. Pek çok uzman, Euro Bölgesinde ekonomik faaliyetlerin geçen yılın son çeyreğinde gerilediğini, bu yılın ilk çeyreğinde de gerilemeye devam edeceğini tahmin ediyor. Uzmanlar, daha sonraki süreçte Euro Bölgesi gayrisafi yurtiçi hasılasının tekrar büyümeye geçmeden önce durgunluk yaşayacağını öngörüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.