Kim Yong-İl'in ölümü piyasaları etkiledi

Yeni haftaya Fransa’nın not korkusunun etkisi ile başlaması beklenen piyasalar Kuzey Kore’den gelen ölüm haberinin etkisi altında.
Haftasonuda kredi derecelendirme kuruluşları hız kesmeden aktivitelere devam ettiler. Moody’s ve Fitch’in açıklamaları ile yeninden Avrupa için not düşmesi korkusu alevlendi. Fitch’in Fransa’nın görünümünü negatife çevirmesi ve Moody’s’in Belçika’nın notunu 2 kademe birden düşürmesi ile yeni haftaya olumsuz başlaması beklenen piyasalarda haftanın ilk gününde Asya’dan gelen haberlerin etkisi ile satış getirdi.
Kuzey Kore lideri Kim Yong-İl’in haftasonu yaptığı tren yolculuğunda rahatsızlandığı ve ölüdüğü haberleri yeni haftaya satışla başlanmasına neden oldu. Asya’da Kuzey Kore ve güney Kore geriliminin yeniden tırmanması endişeleri ve 69 yaşında ölen liderin yerine 20 yaşındaki oğlunun geçemesi belirsizlikleri arttırıyor.
Avrupa borç krizinin çözüme ilişkin beklentilerin zayıflaması ve Fed’in yılın son Açık Piyasa Komitesi toplantısında yeni bir teşvik sinyali vermemesi, ABD endekslerine geçen hafta satış getirdi.
Haftalık bazda Dow Jones % 2.6 gerileyerek 11866 seviyesinde, S&P 500 % 2.8 gerileyerek 1219 seviyesinde ve Nasdaq endeksi % 3.5 gerileyerek 2555 seviyesinde kapandı. S&P 500 sektörleri içerisinde enerji sektörü endeksinin en sert değer kaybeden endeks olmasına yol açtı. Teknoloji hisseleri, enerji hisselerinin ardından geçen hafta S&P 500 endeksinin en çok düşen hisseleri oldular. Intel hisseleri, haftalık bazda % 7.1 düştü. ABD endeksleri haftanın son işlem gününü ise yatay, karışık bir seyirde kapattı. Cuma günü Dow Jones % 0.02 düşüşle kapanırken S&P 500 % 0.32 ve Nasdaq endeksi % 0.56 değer kazandı.
Yeni haftada gelen haberlerin ışınğında Asya satışlarla başladı. Japonya’da Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,26 azalarak 8.296,12 puandan kapandı. Asya’da ayrıca Avustralya Borsası yüzde 2,49, Güney Kore Borsası yüzde 3,43, Hong Kong Borsasında Hang Seng Endeksi yüzde 1,52, Endonezya Borsası yüzde
0,08, Singapur Borsası yüzde 1,36, Çin’de Şanghay Borsasında SE Composite endeksi yüzde 0,51, Hindistan Borsası’nda BSE Sensex 30 Endeksi yüzde 1,23 ve Tayvan Borsası yüzde 2,24 geriledi. Tayland Borsası ise yüzde 0,36 arttı.
Bu arada, hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Euro Bölgesi maliye bakanları, bugün telekonferansla, 8-9 Aralık tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği liderler zirvesinde borç krizinin çözümüne yönelik alınan kararlara ilişkin teknik konuları ele almak üzere görüşecekler. Gün içinde Fransa’nın 7 milyar euroluk tahvil ihracı da takip edilecek.
Para piyasalarında yeni haftada dolar TL 1.8857’den başlarken euro TL 2.4532 euro dolar paritesi ise 1.3014 seviyelerinde.
ABD veri gündeminde bu hafta Perşembe günü açıklanacak üçüncü çeyrek nihai GSYİH verisi yakından izlenecek. Yanı sıra bu hafta ABD tarafında yoğun konut verileri de dikkat çekiyor.
ABD’de bugün konut piyasası endeksi açıklanacak. Yarın konut başlangıçları, Çarşamba ikinci el konut satış verileri bekleniyor. Perşembe GSYİH verisinin yanı sıra haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Chicago Fed ulusal iş aktivitesi endeksi, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve öngü göstergeler açıklanacak.
Cuma günü dayanıklı mal siparişleri, kişisel gelir ve harcamalar ve yeni konut satışları verileri bekleniyor.
İçeride bu hafta Perşembe günü Merkez Bankası Para Politika Kurulu yılın son toplantısı için bir araya gelecek. Aynı gün TCMB beklenti anketi Aralık ayı ikinci dönem sonuçları açıklanacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.