Madencilik dünyasının en büyük satın alımı

Madencilik sektörünün İsviçreli devleri arasındaki birleşme süreci tamamlandı.
Emtia tedarikçiliği alanında dünyanın en halka açık şirketi olan Glencore, Xstrata’yı 90 milyar dolar karşılığında satın alma konusunda anlaştı. Bu birleşme, madencilik dünyasının en büyük satın alması olarak gösteriliyor.
Taraflardan yapılan ortak açıklamada, halihazırda Xstrata’nın yüzde 34 hissesini elinde bulunduran Glencore’un, Xstrata’ın bütün hisselerini bünyesini geçirdiğini açıklandı.
Xstrata’nın CEO’su Mick Davis’in yeni şirketin de CEO’su olacağı, Glencore CEO’su Ivan Glasenberg’in ise Yardımcı CEO ve yeni şirketin başkanı olacağı ifade edildi.
Anlaşmanın tamamlanması durumunda, yeni şirketin 2012’deki satışlarının 209 milyar dolara çıkabileceği de belirtildi.
Danışmanlık şirketi KPMG’nin enerji ve doğal kaynaklar direktörü Ian Kramer, “Bu birleşmeyle birlikte, makul bir iş modeli ortaya çıkacak gibi görünüyor. Bu alanda yeni birleşmelerin yaşanması beni şaşırtmayacak” dedi.
Anlaşmanın açıklanmasıyla birlikte, Xstrata’nın hisseleri küresel piyasalardaki işlemlerde değer kazandı.
Xstrata’nın finansal işlerinden sorumlu Genel Müdürü (CFO) Trevor Reid, yeni şirkette de görevini sürdürecek. Glencore CFO’su Steven Kalmin ise onun yardımcı olacak.
Daha önce çıkan haberlerde, anlaşmanın maliyetine yönelik detay verilmezken, toplamda 80 milyar doların üzerinde bir birleşme olacağı söylenmişti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.