Piyasalarda bugün…

Küresel Piyasalar: ABD vadelileri ve Asya hisseleri yükseldi, yen geriledi

Uluslararası piyasalarda ABD hisse senedi vadeli kontratları yükselirken, yen dolar karşısında geriledi

ABD hisse senedi vadelileri ve Asya hisseleri geçen hafta yeni zirveler görmesinin ardından haftaya yükselişle başladı. Dolar iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yakın işlem görüyor. Japonya’da Başbakan Shinzo Abe’nin istifasının ardından yen, Cuma günkü kazancının bir kısmını geri verdi.

Berkshire Hathaway Inc.’in beş büyük alım satım şirketinde hisse alımı yapmasının ardından Japonya hisse senetleri güçlü performans gösterdi. Ünlü yatırımcı Warren Buffett, Japonya’ya yaptığı en büyük yatırımlarından birini gerçekleştirmiş oldu. Hong Kong ve Çin Borsaları yükseldi, Güney Kore düştü. ABD Hazine tahvilleri geriledi. Hem altın hem de ham petrol değer kazandı.

S&P 500 Endeksi Cuma günü art arda altıncı kez rekorla kapattı. Nasdaq Bileşik Endeksi rekora tırmandı. Çin’de ekonomik faaliyet Ağustos’ta artmayı sürdürdü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi virüsten kaynaklı düşüşten toparlanıyor.

Küresel hisse göstergsi art arda beşinci aylık yükselişine hazırlanıyor. Bu, 2018 başından beri görülen en uzun yükseliş serisi olacak. Küresel ekonominin virüs kapanma önlemlerinin ardından toparlanmaya başlaması, aşı beklentileri ve merkez bankalarının destek taahhütleri olumlu etkiliyor.

Bununla birlikt ABD’de koronavirüs enfeksiyonları yeniden artıyor. Hindistan en fazla günlük vaka sayısını açıkladı ve tüm dünyada vakalar 25 milyonu aştı.

Çin hizmet sektörü göstergesi Ağustos’ta 2018 başından beri en güçlü seviyede gerçekleşti. Kamu kaynaklı yatırımlar talebi artırdı ve yabancı ekonomilerin yeniden açılması ihracat sektörünü destekledi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 12:52’de yüzde 0.5 yükseldi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.7 arttı.
Topix Endeksi yüzde 1.5 tırmandı.
Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 arttı.
Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 1.4 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 tırmandı.
Kospi Endeksi yüzde 0.9 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.8 arttı.

Döviz

Yen yüzde 0.3 yükselişle 105.67 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 yükselişle 6.8507’den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1902’den alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi Cuma günü yüzde 0.9 düşmesinin ardından dalgalandı.

Tahviller

ABD’de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.72’de fazla değişmedi.
Avustralya’da 10 yıl vadelilerin faizi 5 baz puan düşüşle yüzde 0.97’ye geriledi.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.4 yükselerek varili 43.13 dolara geldi.
Altın yüzde 0.3 değer kazanarak onsu 1,970.81 dolar oldu.

İstanbul serbest piyasada dolar 7,3350 liradan, euro 8,7340 liradan haftaya başladı

Serbest piyasada 7,3330 liradan alınan dolar, 7,3350 liradan satılıyor. 8,7320 liradan euronun satış fiyatı ise 8,7340 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 7,3400 lira, euronun satış fiyatı ise 8,7170 lira olmuştu.

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerinin halen Fed’in para politikasına yaklaşımındaki değişiklikte olması ile dalgalandı

Altın fiyatları, bazı Fed yetkililerinin bu hafta yapması beklenen açıklamalar öncesi, yatırımcıların dikkatlerinin halen Fed’in para politikasını oluşturmaya yönelik son değişikliğinde kalması ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı. Ancak daha sonra kazançlarını geri veren altın eksi bölgeye geçti.

Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü, ABD merkez bankasının, tüketici fiyatları artışlarına daha fazla tolerans göstereceğini kaydederek, uzun bir süre genişlemeci kalacağını kaydetti. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed’in yeni para politikası çerçevesi konusundaki değerlendirmeleri ilk başlatacak yetkili olacak. Clarida’yı Salı günü Fed Guvernörü Lael Brainard’ın aynı konulu konuşması takip edecek. New York Fed Başkanı John Williams ise Çarşamba günü ABD ekonomisi ve Kovid-19 hakkında konuşacak.

ABD ile Çin arasında devam eden gerilim de altına destek veriyor. Bu konudaki diğer bir gelişme, ByteDance Ltd.’nin kısa video uygulaması TikTok’un ABD’deki faaliyetlerini satabilmesi için, Pekin yönetiminin yapay zeka teknolojilerinin ihracatına uyguladığı yeni kısıtlamalar dahilinde, Çin hükümetinin onayına ihtiyaç duymasıydı.

Spot altın, Cuma günü yüzde 1.8 yükseldikten sonra bugün 1,976.89 dolara kadar çıktı. Ancak daha sonra gerileyen metal TSİ 09:30’da 1,963.68 seviyelerine geldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.8 yükselerek ons başına 27.9925 dolara tırmanırken, platin yüzde 0.5 ve paladyum yüzde 0.6 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde.

Singapur’da aracı kurum Phillip Futures’ın kıdemli emtia yöneticisi Avtar Sandu, “Fed politikasındaki resmi değişiklik ‘enflasyon’ işlem stratejileri için olumluydu ve bu da altın için yukarı yönlü bir faktör,” dedi ve “Artan fiyat seviyeleri sık sık altına yönelime neden olan portföy değişikliklerine yol açar ve değerli metaller gibi fiyat enflasyonuna yüksek oranda duyarlı varlıklarda spekülatif işlemlere neden olur” şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri, geçen hafta hisselerde görülen yeni zirvelerin ardından haftaya yükselişle başladı.

*Tüm dünyada Kovid-19 vaka sayısı 25 milyonu aştı. Hindistan’da günlük vaka sayısı rekor seviyeye yükselirken, ABD’de vaka sayısı salgının üniversite kampüslerinde yayılması ile birlikte 6 milyona yaklaştı.

*Çin’de ekonomik faaliyet Ağustos ayında artmaya devam etti. Hizmet sektörü endeksi 2018’den beri en yüksek seviyesine çıkarken, imalat sektöründe genişleme hafifçe yavaşladı.

*Para yöneticileri, ABD haftalık resmi verilerine göre, yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 25 Ağustos haftasında 16,935 düşürerek, 11 haftanın en düşük seviyesi olan net 138,339’a düşürdü.