Piyasalarda bugün…

Asya borsaları: Endeksler Eylül ayına karışık başladı

Asya hisse senetleri endeksler üzerinde yön belirleyecek bir gösterge yokluğundan dolayı karışık seyretti
Asya Borsaları yeni aya yön yokluğu sebebiyle özellikle teknoloji öncülüğünde birçok ABD hisse senedinin yükselmesinin ardından karışık bir seyirle başladı.

Avustralya hisse senetleri geriledi. Güney Kore hisse senetleri ise hükümetin 2021 bütçesini artırmaya hazırlanması ile yükseldi.

Bölgenin geri kalanında ise endeksler dalgalı bir seyir izledi.

Yuan ekonomideki toparlanmanın imalat verisi tarafından desteklenmesi ile 2019’un Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in ABD’deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik kararname yayımlamasının ardından ByteDance’in varlıklarını satmasına Çin’den yasal engel geldi. Çin Ticaret Bakanlığı yurt dışına satışı gerçekleştirilmeden önce onay gerektiren ürünlerin listesini metin konuşma ve kişiselleştirilmiş öneriler ekleyerek belirtti. Bloomberg’in de konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, ByteDance’in artık herhangi bir satış anlaşması üzerinde hükümet iznine ihtiyacı olduğu ancak bunun tamamen bir yasak anlamına gelmediği bildirildi.

Endeks Özetleri

* Topix Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
* Avustralya’nın S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 1.7 azaldı.
* Güney Kore’nin Kospi Endeksi, yüzde 1 yükseldi.
* Hong Kong’s Hang Seng Endeksi, yatay seyretti.
* Şanghay Bileşik Endeksi, yatay seyretti.

Zoom hisseleri güçlü satış gelirinden destek buldu
Video uygulaması Zoom’un hisseleri analist tahminlerini aşan güçlü satış gelirinden destek buldu
Zoom Video Communications Inc., Nasdaq 100 Endeksi’nde ikinci çeyrekte satış gelirini en fazla artıran ikinci şirket oldu. Rakamlar, video uygulamasına yönelik tüketici ve işletme talebinin beklenenden daha fazla olduğunu gösteriyor. Zoom hisseleri seans sonrası işlemlerde yüzde 22’den fazla yükseldi.

California merkezli Zoom tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre şirket yılın ikinci çeyreğinde 663.5 milyon dolar ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla dört kattan daha fazla satış geliri elde etti. Analistlerin medyan beklentisi 500 milyon dolar idi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre biyoteknoloji şirketi Moderna Inc. aynı dönemde oransal olarak daha fazla satış geliri açıklayan, Nasdaq 100 Endeksi’ndeki tek şirket oldu. Bazı kalemler hariç kârı, 31 Temmuz’da sona eren dönemde hisse başına 92 cent oldu. Analistler 45 cent bekliyordu.

Milyonlarca insanın evde kalmasına neden olan Kovid-19 pandemi sürecinden en fazla fayda sağlayan şirketlerden biri açık bir şekilde Zoom. Çalışanlar, öğrenciler ve aileler iletişim kurmak için Zoom kullanıyorlar.

Dolar/TL yükselişini azalttı

Dolar/TL kuru sabah saatlerinde hafifçe dalgalanmasının ardından gün içi yükselişini azalttı

Pazartesi gününü 7.3443’ten tamamlayan Dolar/TL kuru, bugün sabah saatlerinde hafifçe dalgalanmasının ardından gün içi yükselişinin neredeyse tamamını geri verdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Salı günü açıklanan Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Ağustos’ta 54.3 düzeyinde gerçekleşti.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre 16.83 düşerek 74.79 değerini aldı.

Kurun bir yıllık işlem aralığı 7.4169 ile 5.6328. Kurda 1 aylık hareketli ortalama 7.1815, 50 günlük hareketli ortalama 7.0516 ve 100 günlük hareketli ortalama 6.9722 seviyelerinde bulunuyor.

Dolar/TL TSİ 14:00’te önceki kapanışa yatay olarak 7.3508’den işlem gördü. Euro/TL yüzde 0.49 yükselişle 8.8134’ten alıcı buldu. Kur sepeti yüzde 0.29 yükselerek 8.0819’a geldi.

Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.40 düşüşle 1,156.49 puan oldu.

Dün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyrek GSYİH verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye GSYİH’si yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 9.9 küçüldü. Ekonomi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 11.0 daraldı. Verinin kura fazla bir etkisi olmadı.

Yine TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre dış ticaret açığı Temmuz’da 2.7 milyar dolar oldu.