Piyasalarda bugün…

Altın Trump’ın açıklamaları sonrası yatay seyretti

Altın fiyatları, ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları ile birlikte yatay bir seyir izledi
Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD Başkanı Donald Trump’ın potansiyel koronavirüs aşısına ve Çin ile kötüleşmekte olan ilişkilere ilişkin değerlendirmelerine çevirmelerinin ardından sakin seyretti.

Trump Pazartesi günü, ABD’nin Ekim ayında aşıyı onaylayabileceğini kaydederken, başkanlık yarışındaki rakibi Joe Biden, aşıya ilişkin çalışmalar konusunda hükümetten şeffaflık talebinde bulundu. Birçok kamu sağlık yetkilisi ve biliminsanı, Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) 3 Kasım’daki başkanlık seçimi öncesi aşının onaylanması konusunda Beyaz Saray’ın baskısı altında olduğuna ilişkin endişelerini dile getiriyor.

ABD Başkanı ayrıca ABD’nin Çin ile ekonomik ilişkilerini durdurma niyetinde olduğunu kaydetti ve denizaşırı istihdam yaratan Amerikan şirketlerini cezalandıracağı ve Çin ile iş yapan firmaların federal ihaleleri kazanmalarını yasaklayacağı tehdidini dile getirerek, başkanlık yarışındaki rakibi Joe Biden’ın tersi bir tutum takındı.

Spot altın, erken saatlerde yüzde 0.6 kadar düştükten sonra kayıplarını geri aldı ve Londra saati ile 07:06’da ons başına 1,933.54 dolar civarında seyrediyordu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.9 yükselerek ons başına 27.0925 dolara çıkarken, platin yüzde 0.6 ve paladyum yüzde 0.5 değer kazandı.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra fazla değişmedi.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, “Temel göstergeler altın için yukarı yönü işaret ediyor, ancak doların yönü halen altın için önemli bir faktör ve şimdilerde dolar yukarı hareket edecekmiş gibi görünüyor,” dedi ve “Trump’ın Çin’e yönelik şahin tutumu, 3 Kasım seçimleri yaklaştıkça artacak gibi. Bu ufukta görünen en volatil olay ve altına şimdilerde destek verebilir” şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri Salı günü, ABD ve Çin arasında artan tansiyon ve teknoloji hisselerinde son dönemde görülen satış ortamında yukarı yönde hareket etti.

*Hindistan ve Çin birbirlerini tartışmalı Himalaya sınırında 40 yılı aşkın süredir ilk kez uyarı ateşinde bulunmakla suçladı. Bu, her iki ülke yetkililerinin tansiyonu azaltma konusunda mutabakata armalarına rağmen bölgede yeni bir anlaşmazlığı işaret ediyor.

*Avrupa Merkez Bankası politika toplantısı Perşembe günü yapılacak.

*ABD’de Cuma günü tüketici enflasyonu verileri açıklanacak.

Borsa spor endeksi öncülüğünde güne yukarıda başladı
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,43 artışla 1.101,56 puandan başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, 4,76 puan ve yüzde 0,43 değer kazanarak 1.101,56 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,36 ve holding endeksi yüzde 0,38 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,96 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 0,49 ile turizm oldu.

Dün alıcılı seyrini devam ettiren Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,97 değer kazancıyla 1.096,81 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde büyüme verisinin takip edileceğini bildirdi.

Euro Bölgesi’nde GSYH’nin bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,1 azalmasının beklendiğini ifade eden analistler, yeni tip koronavirüs tedavisine ilişkin haber akışı ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin de gündemin odağındaki yerini koruduğunu söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.120 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını belirten analistler, olası düşüşlerde ise 1.090 puanın destek konumuna gelebileceğini kaydetti.

Tesla hisselerinde “S&P 500” kaynaklı kan kaybı durmuyor
Tesla hisselerinde açılış öncesi işlemlerde kayıplar yüzde 10’a kadar çıktı
Tesla Inc. hisse senetlerinde Cuma günü endekse alınmamasından kaynaklanan sert düşüş bugün de devam edebilir. Şirketin endekse dahil edilmesini bekleyen yatırımcılar bu karar sonrası satışa geçmişlerdi.

Elon Musk’ın şirketi Tesla’nın hisselerinde kayıplar ABD’de açılış öncesi işlemlerinde yüzde 10’a kadar çıktı.

Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Cuma günü Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi’ne eklenmesi bekleniyordu, ancak ABD’de endeksleri denetleyen S&P Dow Jones Indices, endekse Tesla yerine online perakende şirketi Etsy’i, yarı iletken ekipman üreticisi Teradyne ve tıbbi teknoloji şirketi Catalent’i ekledi.

Credit Suisse analisti Dan Levy, hazırladığı notta, Tesla’nın endekse dahil edilmemesinin, bu büyüklükteki bir firmanın eklenmesindeki zorlukları yansıttığını kaydetti ve Tesla’nın halen endekse eklenmesini beklediğini sözlerine ekledi.

ABD piyasaları resmi tatil dolayısıyla Pazartesi günü kapalıydı.

Wedbush Securities analisti Dan Ives, Cuma günkü araştırma notunda, “Tesla hisselerini endekse almama kararı, en azından şimdilik, oto üreticisi şirketin ‘kârlılık ölçümlerine’ ve şüpheli yıl sonu tahminine dayanıyor olabilir” dedi.

Tesla hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 400 değer kazandı ve Temmuz ayında üst üste dördüncü çeyrek dönem kârını açıklayarak S&P Dow Jones Indices tarafından değerlendirmeye alınan son önemli engeli aştı.

Asya borsaları: Endeksler Trump’ın Çin ile ekonomik ilişkileri geriye çekme niyetine aldırış etmedi

Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde kazanıma yöneldi. Japonya son çeyrekte rekor daralma kaydetti

Asya Borsaları Salı günkü işlemlerde Avrupa’daki endeksler gibi ABD-Çin gerilimi ve ABD’deki teklnoloji satışları değerlendirmeye almayarak kazanıma yöneldi.

Hisse senetleri Avustralya ve Güney Kore’de hafif kazanıma yönelirken, Japonya’da daha güçlü yükselişler hakimdi.

Hong Kong ve Çin hisse senetleri ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile ekonomik ilişkileri geriye çekme niyetinde olduğunu söylemesi ile dalgalı seyretti.

Japonya son çeyrekte yüzde 28.1 daralarak son çeyrekte beklentilerden daha fazla daraldı.

Endeks Özetleri

* Topix Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi.
* S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.6 arttı.
* Kospi Endeksi, yüzde 0.7 yükseldi.
* Hong Kong’un Hang Seng Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi.
* Şanghay Bileşik Endeksi, yatay seyretti.

ALTIN/ONS
1.919,01
% -0,76
08/09/2020 BSİ: 12:05:01

BIST 100
1.093,16
%-0,33
USD/TRY
7,4823
% 0.43
EUR/TRY
8,8266
% 0.17
EUR/USD
1,1797
%-0,16
FAİZ
13,24
0,00
ALTIN/ONS
1.918,73
%-0,77
BRENT
41,28
% -1.74