Piyasalarda Bugün…

ABD Doları, Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole konuşması öncesinde önemli paralar karşısında yatay seyrediyor

Dolar göstergesi, traderlar Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasından çıkabilecek ABD para politikasının görünümüne ilişkin ipuçlarını beklerken iki günlük düşüşünü durdurdu.

Powell’ın Jackson Hole sempozyumunda dijital olarak gerçekleştireceği konuşması öncesinde G – 10 paralarının çoğunda işlemler düşük hacimli kaldı.

Bir tradera göre Yeni Zelanda Doları yabancı yatırımcıların Yeni Zelanda tahvili almak için yerel para talebini artırmasıyla yükseldi. Avustralya Doları ihracatçıların alımlarıyla yükseliş kaydetti.

Tokyo’da Gaitame.com Araştırma Enstitüsü genel müdürü Takuya Kanda, “Doların Powell’ın konuşması öncesinde sürdürülebilir bir yükseliş ya da düşüş kaydetmesi zor. Eğer Fed’in Eylül’de ortalama enflasyon hedeflemesini duyuracağını işaret ederse dolar zayıflayabilir.” dedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen iki günde yüzde 0.4 düşmesinin ardından fazla değişmedi.

Commonwealth Bank of Australia’nın notunda Powell’ın, önceki yıllarda hedefin ıskalanmasını telafi etmek için enflasyonun yüzde 2 hedefini aşmasına tolerans gösterileceği yönünde sinyal verebileceği belirtildi.

Bankaya göre Powell’ın esnek bir enflasyon hedefi açıklaması, doların düşebileceği anlamına geliyor. Ayrıca bankaya göre böyle bir açıklama, ABD’de faizlerin uzun bir süre düşük kalacağını gösteriyor.

Yeni Zelanda Doları/ABD Doları yüzde 0.1 yükselişle 0.6624 seviyesinden işlem gördü.

USD/TRY
7,3497
% -0,25
27/08/2020 BSİ: 12:41:21

Uluslararası piyasalarda Asya hisse senetleri yükselişini durdururken, hazine tahvilleri tırmandı
Küresel hisse senetlerini rekor seviyeye taşıyan yükseliş, Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikası çerçevesi değerlendirmesine ilişkin konuşması öncesinde Perşembe günü hız kesti. ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Asya hisse senetleri karışık bir seyir izlerken Japonya, Güney Kore ve Hong Kong hisseleri düştü. Çin Borsası sınırlı yükseliş kaydederken Avustralya iyi performans gösterdi. ABD hisse vadelileri düştü, Avrupa vadelileri fazla değişmedi. Teknoloji hisselerindeki yükseliş önceki işlemlerde S&P 500 Endeksi ve Nasdaq Bileşik Endeksi’ni art arda dördüncü gün yeni rekorlara taşımıştı.

Petrol, Perşembe günü kıyıya ulaşması beklenen Laura kasırgasının vermesi beklenen hasar öncesinde beş ayın yükseğine yakın seviyelerde kaldı. Çin dışında işlem gören yuan sıkı likidite sinyallerinden dolayı Ocak ayından beri en yüksek seviyesinden işlem görüyor. Dolar ise fazla değişmedi. Avustralya tahvilleri yeni parasal genişleme alımlarıyla yükseldi.

Traderlar, Powell’ın konuşacağı Perşembe günkü Jackson Hole konferansının yakından takip edecek. Yatırımcılar koronavirüs aşısıyla ilgili gelişmeleri de izliyor. Tüm dünyada hükümetler ve merkez bankaları ekonomileri desteklemeye devam ediyor. ABD’de dayanıklı mal siparişleri beklentinin iki katını aşarak fabrikaların gelecek aylarda ekonomik toparlanmayı destekleyeceğini gösterdi.

AxiCorp. baş küresel piyasalar stratejisti Stephen Innes, “Piyasalar yükseliş beklentisiyle Fed Başkanı Powell’ın konuşmasına odaklanmış durumda. Konuşmanın oldukça piyasa dostu olması bekleniyor.” dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13::45’te yüzde 0.1 düştü. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 1 yükseldi.
Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 düştü.
Japonya’da Topix Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0.9 düştü.
Avustralya’da S&P/asx 200 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.1’den daha az geriledi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.
Yen dolar karşısında 105.94’ten işlem gördü.
Offshore yuan 6.8777’den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1834’te sabit kaldı.

Tahviller

ABD’de yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.68’e geriledi.
Avustralya’da 10 yıllıkların faizi 4 baz puan azalarak yüzde 0.91 oldu.

Emtia

WTı petrolün varili 43.35 dolar ile fazla değişmedi.
Altın yüzde 0.5 düşüşle onsu 1,945.98 dolara indi.

Asya borsaları: Endeksler ‘Powell’ öncesi çoğunlukla geriledi

Asya’da hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde piyasaların odaklandığı Jackson Hole toplantısı öncesinde çoğunlukla negatif seyrederken, Çin yatay seyretti, Avustralya ise kazanıma yöneldi
Asya hisse senetleri Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole toplantısında gerçekleştireceği konuşma öncesinde geriledi.

Asya Pasifik Bölgesi’nde endeksler Hong Kong öncülüğünde gerilerken, Japonya ve Güney Kore’de de satış ağırlıklı bir seyir hakimdi.

Çin’de endeks yatay seyrederken, Avustralya yükseldi.

Güney Kore Merkez Bankası faizi rekor düşük seviye olan yüzde 0.5’de sabit bıraktı ve büyüme tahminini düşürdü. Merkez Bankası Mayıs ayında ekonomide yüzde 0.2 daralma beklerken, bu beklentisini yüzde 1.3’e revize etti.

Endeks Özetleri

* Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yüzde 1 geriledi.
* Japonya’nın Topix Endeksi, yüzde 0.5 azaldı.
* Şanghay Bileşik Endeksi yatay seyretti.
* Güney Kore Kospi Endeksi, yüzde 0.6 düştü.
* Avustralya’nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

belgoturk.tv Bloomberg HT