Sarkozy, Biraz soğukkanlı olmak gerekiyor

Fransa’nın ekonomik ve siyasi problemlerine dair endişeler S&P’nin not indiriminin ardından devam ediyor.
Independent Strategy başkanı ve küresel stratejist David Rocher, “Aslında sosyal modeli dağılmış olduğundan Fransa Avrupa’daki en geri kalan ülke.” diye konuştu.
CNBC´ye konuşan Roche, “Hükümet ve halk arasında yeni bir ilişki kurmazlarsa Fransa Avrupa’daki en tehlikeli ülke haline gelecek.” dedi.
SOĞUK KANLI BEKLEMEK GEREK
İspanya’nın yeni Başbakanı Mariano Rajoy, 21 Aralık’ta resmen göreve başlamasının ardından ilk yabancı lider olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü.
Madrid’deki Başbakanlık konutu Moncloa’da yapılan görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Standard&Poor’s’un geçen Cuma günü AAA olan Fransa´nın notunu AA’ya düşürmesinin ardından Moody’s’in bugün Fransa’nın kredi notunu AAA’da tutmasıyla ilgili sorular üzerine şöyle konuştu: “Kredi derecelendirme kurumlarının belirledikleri notlar ekonomik kararlara etki yapıyor.
Bir kurum AAA’yı düşürdü, diğeri ise aynı şekilde tuttu. Geriye diğer kredi derecelendirme kurumlarının kararlarını görmek kaldı. Soğukkanlı beklemek gerek. Ben eminim ki Fransa için değişen bir şey yok. Cuma günü konuşanlar bugün hiçbir şey diyemiyorlar. Ekonomik kararlar, ani değil, gerçeklere dayanarak alınır.”
“Avrupa´daki kriz çok ciddi, güçlü. Geçmişte olmamış bir krizle karşı karşıyayız” diyen Sarkozy, “Eğer ekonomik krizle mücadelede İspanya başarı sağlayamazsa bu diğerlerini de etkiler. Eğer İtalya başarılı olmazsa herkes için felaket olur. İtalya ve İspanya, bizi birlikte olmaya zorunlu kılıyor. Aynı kıtada yaşıyoruz. Biraz soğukkanlı olmak ve heyecanlanmamak gerekiyor” ifadesini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı, ekonomik krizle mücadele kapsamında İspanya’daki yeni hükümetin aldığı ilk önlemleri “değerli” olarak nitelendirerek, “Avrupa’nın inşasında İspanya ile birlikte çalışacağız. Avrupa´nın İspanya´ya ihtiyacı var. Avrupa´nın yeniden yapılanmasına Rajoy da bir taş koyacak” dedi. Sarkozy ayrıca, “Fransa, terörizmle mücadelede İspanya´nın yanında olmaya devam edecek. ETA ya karşı mücadele bizim için önemlié açıklamasında bulundu.
Rajoy da mevcut ekonomik durumdan çok endişeli olduklarını belirterek, Avrupa´da hiç kimsenin kaybedecek vakti yok. Hemen, hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmek gerekiyor. Kurumsal reformlar yapmak, kamu açığını düşürmek, istihdam yaratmak ortak noktamız. Ama bu sırada likidite ihtiyacımız olduğu da bir gerçek´´ dedi. Hükümet olarak ilk aldıkları 15 milyar euroluk tasarruf kararının arkasından gelecek 3 ayda yeni kararlar almak istediklerini vurgulayan Rajoy, ´´çalışma yasasında reform ve yeni bir finans planı sunacaklarını” söyledi.
Rajoy, Fransa´nın ortaya attığı finansal geçişler vergisi önerisine destek verdiklerini belirtti. İspanya Başbakanı ayrıca, ETA konusunda verdiği destekten dolayı Sarkozy´ye teşekkür ederek, ´´ETA´nın silahlı faaliyetlerini bırakma kararı çok önemli, ama şu unutulmasın ki hukuk devletinin işlerliği İspanya´da ve Fransa´da dondurulmadı. ETA son adımı atıp, İspanyol toplumunun istediğine karşılık verip, kendisini suç örgütü olarak feshetmediği sürece hukuk devletinin ETA´ya karşı tüm çalışmaları devam edecektir´´ dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.