Standard & Poor's'un Milano ofisine baskın

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor’s’un Milano ofisinde inceleme başlatıldı.
Habertürk’te yer alan haberde konuya yakın bir kaynak, İtalyan vergi polisinin, bu sabah S&P’nin Milano’da bulunan ofisinde olduğunu söyledi. Kaynak, her ne kadar İtalyan polisinin operasyonunun “ziyaret” olarak nitelendirse de yapılan ziyaretin vergi denetçilerinin İtalya’nın Trani kentinde temmuz ayında başlattığı bir soruşturmasının parçası olarak gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. İtalyan Mali Polisi, İtalya’da hisse senedi fiyatlarında yaşanan dalgalanma nedeniyle S&P hakkında soruşturma başlatmıştı.
SOĞUK SAVAŞ
S&P ile Avrupa ülkeleri arasında bir süredir alttan alta bir soğuk savaş yaşandığı dikkat çekiyordu. S&P’nin Fransa başta olmak üzere AAA kategorisinde notları bulunan ülkelerin notunu indirmesi, Avrupa ülkeleri tarafından tepkiyle karşılanmış ve Avrupalı liderler ile bürokratlar S&P’yi eleştiren açıklamalar yapmışlardı.
Bir süredir Avrupalı kredi derecelendirme kuruluşların sayısının ve etkisinin artırılması yönünde görüş bildiren Avrupa Birliği yetkililerinin yeni reyting şirketleri kurma girişimleri ise geçtiğimiz günlerde kaynak yetersizliği nedeniyle askıya alınmıştı.
S&P’ye yönelik tepkilerin yoğun olmasının en önemli sebebini ise Fitch ve Moody’s gibi diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının Avrupa ülkelerinin notunu indirmemiş olması oluşturuyor. Not indiren tek reyting kuruluşu olması nedeniyle Avrupa ülkeleri S&P’yi “tutarsız olmakla” eleştirirken, diğer kuruluşların not indirmemesi nedeniyle S&P’nin aldığı kararların ciddiye alınmaması gerektiği yönünde beyanatlarda bulunuyor.
SIRA FITCH’E Mİ GELİYOR?
Öte yandan Avrupalı liderlerin S&P’yi eleştirirken kullandıkları örnek her an anlamsız hale gelebilir. Çünkü bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in de bazı Avrupa ülkelerinin notunu indirmeye hazırlandığı bilgileri geliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.