S&P, AB'nin görünümü negatif

Euro Bölgesi’ndeki not indirimlerinin ardından, Standard&Poor’s Avrupa Birliği’nin kredi notunu teyit etti; görünümü de negatif olarak belirledi
Fransa ve Avusturya’nın kredi notunu AAA’dan AA+’ya indirmesinin bir hafta sonrasında, kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, Avrupa Birliği’nn uzun ve kısa vadeli kredi notunu AAA/A-1+ olarak teyit etti.
Bölgenin uzun vadeli kredi notu görünümünü 7 Ağustos’ta “negatif”e çekmiş olan kuruluş, devam eden riskleri gerekçe göstererek görünümü tekrar “negatif” olarak belirledi.
Avrupa Birliği’nin AAA notuna sahip ülkelerinin kazanç katkıları, 13 Ocak’taki not indiriminin öncesinde 2011’deki bütçelendirilmiş kazançların yüzde 49’undan yüzde 33’üne geriledi. Geçtiğimiz haftaki değerlendirmede S&P, bölgede istikrarlı görünüme sahip olan ülkelerin yalnızca Almanya ve Slovakya olduğunu söylemişti.
S&P’nin Londra’daki analistlerinden Frank Gill, “her şeye rağmen AB, üye ülkelerin kredibilitesini korumaya yetecek düzeyde borç servisinden yararlanıyor” dedi.
Reyting kuruluşu, AB’nin negatif görünümünün, Euro Bölgesi’nde negatif görünüme sahip olan 16 ülkeden kaynaklandığını belirtti ve “eğer AAA notu olan ülke sayısı ve AB’nin yıllık borç servisi düşer ya da üye ülkelerden birinde temerrüt durumu görülürse, birliğin notunun da indirilebileceğini açıkladı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.