Uluslararası piyasalarda geçen hafta

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin derinleşebileceğine ilişkin kaygılarla, AB liderler zirvesine damgasını vuran İngiltere’nin muhalefetine yönelik eleştiriler öne çıktı.
Altın fiyatları değer kaybederken, ABD Doları önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı da 93 dolar seviyelerinde işlem gördü.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, hiçbir ülkenin artan ekonomik risk karşısında dokunulmaz olmadığını söyledi.
Lagarde, dünyanın ekonomik görünümünün oldukça kasvetli olduğunu, küresel durgunluk riskleri taşıyan ve büyüyen krizin önüne geçilmesi için Avrupa’dakilerden başlayarak tüm ülkelerin icraatına ihtiyaç duyulacağını kaydetti.
Christine Lagarde, krizin, bir grup ülkenin harekete geçmesiyle çözülmeyeceğini, tüm ülkeler, tüm bölgeler tarafından çözülmesini ümit ettiğini sözlerine ekledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim kurulu Üyesi Yves Mersch, Euro Bölgesi’nde kredi sıkışıklığından endişe duyduklarını, bu durumun, bütün ekonomileri resesyona sürükleyebileceği uyarısında bulundu.
Mersch, ”Bizim için söz konusu olan bankaların kar elde etmeleri değil, kredilerle ekonominin beslenmeye devam etmesi” dedi ve Avro Bölgesi’nde şirketlerin finansmanının yüzde 75’inin bankalardan geldiğine dikkat çekti.
KREDİ KURULUŞLARININ YOĞUN MESAİSİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, önceki hafta düzenlenen AB liderler zirvesinde kararlı önlemler alınamadığı gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarının 2012 yılı ilk çeyreğinde gözden geçirilebileceğini ve hala baskı altında olduğunu bildirdi.
Kuruluş, kısa vadede piyasaları istikrara kavuşturacak yeni tedbirlerin eksikliğinin Euro Bölgesi ülkelerini daha fazla şoklara eğilimli hale getirdiğini vurguladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) da EuroBölgesi’ndeki borç krizine çözüm üretmek üzere başka zirveler düzenlenebileceğine dikkat çekerek, hem parasal hem de bütçe tarafında eyleme geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise küresel ekonomide belirsizliklerin artmasıyla birlikte görünümün zayıfladığına işaret ederek, küresel ekonomik büyüme tahminini gelecek yıl için yüzde 2,4’e, 2013 yılı için ise yüzde 3’e çekti.
Fitch yaptığı açıklamada, bu yıl için gelişmiş ekonomilere ilişkin büyüme tahminini yüzde 1,3’e çekerken, gelişmiş ekonomiler için 2012 yılında yüzde 1,2, 2013 yılı için ise yüzde 1,9 olacağını öngördü.
Öte yandan, Fitch, AB ülkelerinin geçen hafta düzenledikleri zirvede Euro Bölgesi borç krizine kapsamlı bir çözüm sunulmadığına dikkat çekti.
Söz konusu zirvenin 17 üyeli ortak para birimi Euro’ya güçlü bir siyasi destek olduğunu, Euro Bölgesi’ne üye ülkelerin daha büyük bir mali birlik için kurumsal ve politika çerçevesi devreye sokmakta olduklarını gösterdiğine işaret eden Fitch, kademeli yaklaşımın, acil kapsamlı çözümle karşılaştırıldığında ek ekonomik ve finansal maliyet getirdiğine vurgu yaptı.
Fitch, bunun, bölge genel ekonomik toparlanmayı sürdürebilecek duruma gelene kadar krizin, 2012 yılı boyunca ve büyük ihtimalle daha sonra da değişen yoğunluk seviyelerinde devam edeceği anlamına geldiğinin altını çizdi.
Fitch ayrıca Fransa’nın ”AAA” olan uzun vadeli kredi notunu teyit etti ancak not görünümünü ”durağandan”, ”negatife” düşürdü.
Kuruluş aynı zamanda avro bölgesindeki İspanya, İtalya, Belçika, Slovenya, Kıbrıs Rum kesimi ve İrlanda’yı da uyararak, bu ülkelerin notunu Ocak 2012’ye kadar düşürebileceğini bildirdi.
Bununla birlikte Moody’s, Belçika’nın ”Aa1” olan uzun vadeli kredi notunu ”Aa3”e çekti, kredi not görünümü ise ”negatif” olarak belirledi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, kararda, Euro Bölgesi’ne üye ülkeler için finansman koşullarının kötüleşmesi, Belçika’nın ekonomik büyümesi önündeki riskler ve aralarında Fransa-Belçika ortaklığı Dexia bankasının da yer aldığı bazı bankaların kurtarılması konusunda ortaya çıkacak bütçe maliyetlerinin etkili olduğu vurgulandı.
Moody’s, İspanyol bankaları Banco Cooperativo, Banco Sabadell, Banco Financiero y de Ahorro, Bankia, BFA, Bankinter, CaixaBank, La Caixa, Confederacion Espanola de Cajas de Ahorro, Caja Rural de Granada, Ibercaja Banco ve Lico Leasing’in kredi notlarını olası bir indirim için izlemeye alırken, S&P, CaixaBank, Bankia, Banco Popular, Bankinter, Banco de Sabadell, Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona, Ibercaja Banco, Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Gipuzkoa y San Sebastian (Kutxa), Bilbao Bizkaia Kutxa (BBK) ve Banco Financiero y de Ahorros’un kredi notlarını düşürdü.
Fitch de zayıf küresel ekonomik büyüme nedeniyle bankacılık sektörünün karşı karşıya bulunduğu güçlüklerin arttığına dikkat çekerek, Bank of America, Barclays PLC, BNP Paribas, Credit Suisse AG, Deutsche Bank AG, The Goldman Sachs Group, Morgan Stanley ve Societe Generale bankalarının kredi notlarını indirdiğini açıkladı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.