Yunanistan Başbakanı Papadimos, zor bir yıl olacak


Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, 2012 yılının, 2011 gibi zor bir yıl olacağını söyledi.
AMNA Haber Ajansına göre dün akşam Yunan gazetecilerle yaptığı toplantıda 2012 yılının 2011 gibi zor bir yıl olacağını vurgulayan Papadimos, yine de iyimser olduğunu, sistemli ve kararlı çalışılırsa krizden çıkmak için gerekli koşulların sağlanabileceğini kaydetti.
Kaynaklara göre, gerekli ön şartlar yerine getirildiğinde ülkede yıl sonunda istihdam artışı ve büyüme beklenebilecek. Ancak gelecek haftalar içinde Yunanistan’da üç önemli hedefin tutturulması gerekiyor.
İlk olarak ülkenin, uygulanan mevcut programın esasları çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmesi önemli. Mali yeniden yapılanma ve ekonomik toparlanma için yeni programın da güvenilir bir şekilde şekillenmesi gerekiyor.
Borçların yüzde 50 azaltılmasını öngören borç takası planının (PSI) 26 Ekim kararları çerçevesindeki ana niteliklere uygun olarak tamamlanması gerekiyor.
Bu hedeflere ulaşıldığı takdirde Avrupalı ortakları ile IMF, ülkeyi üç yıl süreyle finanse etmeye devam edecek.
SEÇİMLER SONRA YAPILMALI
Hükümet kaynakları Papadimos başkanlığındaki geçici işbirliği hükümetinin görevi başka bir hükümetten daha etkin bir şekilde yerine getirebileceğinden emin olduklarını dile getiriyor. Bu üç öncelikli hedefe ulaşılırsa hükümetin ekonomik ve sosyal politikalarına destek de sürecek.
Öte yandan, AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan Troyka asgari ücret, kamu sektöründeki ücretler ile 13. ve 14. maaşların yeniden gözden geçirilmesi konusunu gündeme getirdi.
Hükümetin işgücü piyasası ile ilgili olarak, rekabet ve istihdamı artırmayı amaçladığına inanan kaynaklar, ülkede genel seçimlerin mevcut hükümetin görevini tamamlamasından sonra yapılması görüşünde.
MERKEL VE LAGARDE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in IMF Başkanı Christine Lagarde ile dün Berlin’de yaptığı görüşmede Yunanistan’daki borç krizi ve Avro kuşağı ekonomisi ele alındı. Yunan basında yer alan haberlere göre görüşmede Lagarde, PSI programının yeterliliği ile ilgili şüphelerini, Merkel ise Yunanistan’ın Avro kuşağında kalması arzusunu dile getirdi.
Önceki gün Başbakan Papadimos ile telefonda görüşen Fransa Cumnurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Yunanistan’ın mali destek karşılığında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda yardım planının durdurulacağı uyarısında bulunmuştu.
Avrupa Komisyonu ise borçların yüzde 50 oranında azaltılması planının sonuçlandırılmasının, Yunanistan’a verilmesi kararlaştırılan yeni yardım paketiyle ilgili müzakerelerin başlatılması için ön koşul olduğunu bildirmişti.
Bu arada, Atina’da, Ocak ayı ortalarında Troyka ile yapılacak kritik müzakereler öncesinde, PSI, emekli maaşları, özel sektörle ilgili maaş çizelgesi gibi önemli konularda hükümeti destekleyen siyasi partilerin liderleri arasında uzlaşma arayışları sürüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.