Yunanistan'da, kamu ödemeleri durduruldu

Yunanistan’da, kalkınma programındaki sapmalar nedeniyle kamu ödemelerinin en az yıl sonuna kadar durdurulmasının kararlaştırıldığı bildirildi.
Atina’da yayımlanan Elefterotipia gazetesi, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin (Troyka) Yunanistan’a tanıdığı süre içerisinde bütçedeki kara deliğin kapatılması için, vergi iadeleri dahil, her türlü kamu ödemelerini en az yıl sonuna kadar dondurulmasının kararlaştırıldığını duyurdu.
Elefterotipia, bu konudaki kararın, dün Maliye Bakanlığı’nda, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos başkanlığında hükümetin ekonomi kurmayları tarafından gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, bütçe ile ilgili gelirlerde olduğu kadar harcamalarda da yeni sapmaların olduğunun belirlenmesi üzerine alındığını belirtti.
Bütçedeki sapmalarla ilgili ortaya çıkan yeni verilerin hükümette panik yarattığı ifade edilen haberde, sözkonusu toplantıda, Aralık ayının ilk 10 günündeki gelirlerde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13 oranında azalma olduğu, ocak-kasım arasındaki gelirlerde ise yeniden düzenlenen bütçeye göre 1,8 milyar Euro civarında açık bulunduğunun tespit edildiği belirtildi.
Elefterotipia gazetesi, gelirlerdeki sapmanın yanısıra ayrıca, harcamalarda da 1,4 milyar Avroluk bir sapma tespit edildiğini belirttiği haberinde, ”Bu durumda, Troyka’nın isteği doğrultusunda bütçedeki kara deliğin kapatılması için hükümetin bu konudaki tüm rekorları kırarak, bir ay içerisinde 7,5 milyar euroluk tahsilat yapması gerektiği” değerlendirmesinde bulundu.
Kısa bir süre önce Yunan medyasında çıkan haberlerde, AB, ECB ve IMF tarafından Yunanistan’a verilmesi kararlaştırılan 130 milyar euroluk ek yardım paketinin, kalkınma programındaki sapmalar nedeniyle belirsizliğe girdiği belirtilmişti. Haberlerde, Atina’da, kalkınma programının uygulamasıyla ilgili incelemelerde bulunan AB, ECB ve IMF yetkililerinin, yeni yardım paketiyle ilgili gerekli koşulları yerine getirmesi için Yunanistan’a 30 günlük süre tanıdığı bildirilmişti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.