Yunanlar Türkiye'ye göç etmek istiyor

Yunanistan’da borç krizi göç başlattı. Denizaşırı ülkeleri ve Batı Avrupa’yı tercih eden Yunan halkının son dönemde gözde göç ülkesi Türkiye oldu. Özellikle genç Yunanlılar İstanbul’a gelmek istiyor.
Borç krizi nedeniyle alınan kemer sıkma önlemlerinden bunalan Yunanistan’da halk çareyi başka ülkelere göç etmekte buluyor. Yunanlılar göç için genelde denizaşırı ülkeleri ve Batı Avrupa’yı tercih ediyor. Ancak son dönemde Türkiye de göç edilecek ülkeler arasında başa geçti. Deutsche Welle, Türkiye’nin Yunan halkı için göç ülkesi olarak görülmeye başladığına dikkat çekerek, “Bir zamanlar can düşmanı olarak görülen Türkiye’yi şimdi birçok Yunan can simidi gibi algılıyor” yorumunu yaptı. İstanbul da birçok Yunanlı için birinci alternatif oldu. Yunanlılar için Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran ise her iki halkın birçok konuda birbirine benzemesi.
GENÇLER TÜRKÇE ÖĞRENİYOR
Bir yıldır İstanbul’daki Kadir Has Üniversitesi’nde ders veren Prof. Dimitrius Triantafilu, iki ülke arasındaki ilişkilerde çok şeyin değiştiğini “Bundan 12 yıl önce iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşamaya yüz tuttuğunda, iki halkın kafasında bazı şeyler de değişmeye başladı. Bu değişimler, eğitim düzeyine göre Yunanlar’ın geleneksel göç ülkesi olarak gördükleri İngiltere, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin yanı sıra neden Türkiye’de de şansımı denemeyeyim ki demelerine yol açtı” sözleriyle ifade etti. Prof. Triantafilu, 20 akademisyenin Türkiye’ye yerleştiğini ve 300 yüksekokul öğrencisinin de harıl harıl Türkçe çalıştığını anlattı.
MÜMKÜNSE İSTANBUL OLSUN
Prof. Triantafilu’nun meslektaşı Prof. Nikos Usunolu ise özellikle gençlerin iletişim kurmakta zorlanmadığını vurguladı. Öte yandan Atinalı bir kadın, televizyondaki bir şov programında, eşi ve kızıyla göç etmek istediğini, çünkü kızı için Yunanistan’da bir gelecek göremediğini söyledi. “Yunanistan dışındaki tüm ülkelerin durumu benim ülkemden daha iyidir” diyen Yunanlı kadın eğer mümkün olursa İstanbul’a göç etmek istediklerini belirtti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.