Alman Şansölyesi Bismarck'ın, 123 yıl önceki sesi gün yüzüne çıktı

Almanya’nın kurucusu Bismarck’ın 1889’da kaydedilen sesi günışığına çıkarıldı
Pek çok kişi ünlü Amerikalı mucid Thomas Edison’ı, ampulü icad etmesiyle bilir. Ancak Edison’ın en büyük icadlarından biri de ses kaydının yapılabildiği ve müzik çalınabilir ilk makine olan fonograftır.
123 YIL ÖNCEDEN GELEN SES
Bir silindirin dönmesi ile çalışan bu alet o kadar verimliydi ki bazı örnekleri günümüzde bile çalışır durumda ve yüzlerce yıl öncesinin seslerini bugüne taşıyor. The New York Times gazetesinde çıkan bir haber bunun en güzel örneklerinden birini veriyor. Ünlü Alman Şansölyesi Bismarck’ın, tam 123 yıl önce kaydedilen sesi gün yüzüne çıktı.
Bismarck’ın sesinin kaydedilmesi, 1889’da, o günlerin son teknolojik buluşu olan fonografın tanıtım faaliyetlerinin bir parçasıydı. Edison, teknisyenlerinden Edward Wangemann’ı hem fonografın tanıtımı hem de o sırada Paris’teki Dünya Fuarı’nde sergilenen bir fonograf örneğinin çalışır durumda tutması için Avrupa’ya gönderdi. Paris’teki sergi sona erdiğinde Wangemann, tanıtım için Almanya’ya geçti. Almanya’da yerel şarkıların kaydını yapan Wangemann ve bu kayıtları makinayla ilgilenenlere gösteriyordu.
BISMARCK’IN İLGİSİNİ ÇEKTİ
Fonograf’a ilgi gösterenler arasında o zamanki Alman İmparatorluğu’nun zirvesindeki kişi olan Otto Bismarck da vardı. Ekim 1889’da Friedrichsruh’daki ikametgahında Wengemann’ı konut eden Bismarck, kayıtlı şarkıları dinledi. Kayıtlardan etkilenen Bismarck, kendisinin de küçük bir konuşmasının kaydedilmesini istedi.
KAYITLAR GEÇEN SENEYE KADAR UNUTULDU
Ancak zaman içinde Bismarck’ın ses kayıtları unutuldu. Bismarck’ın sesinin de içinde olduğu tüm bu kayıtlar 1957’de bulundu ancak içerikleri son yıllara kadar saklı kaldı. Geçen yıl, Edison Labaratuvarları Kütüphanesi’nin küratörü Jerry Fabris, kayıtların tekrar dinlenebilir hale getirilmesini sağladı. Daha sonra da, kayıtları incelemesini istediği iki tarihçi, Patrick Feaster ve Stephan Puille, kayıtlar içinde yer alan Bismarck’ın sesini ayırt etmeyi başardı.
Yeniden düzenlenen kayıtlar, pazartesi günü New York’ta halka açıldı.
BISMARCK FRANSA MİLLİ MARŞI’NI OKUYOR
Kayıtların günümüze ulaşma serüveni kadar, Bismarck’ın sözleri de ilginç. Alman devlet adamı kayıtlarda, çeşitli politik görüşlerini ve nasihatlarını şiirler eşliğinde söylüyor. Bismarck, yaklaşık bir buçuk dakika süren kaydın bir bölümünde, Fransa Milli Marşı La Marseillaise’in girişini de okuyor. Almanya ile Fransa 1870’de savaşmış, savaştan galip çıkan Almanya hem birliğini sağlamış hem de Avrupa’nın süper gücü haline gelmişti.
ALMANYA’NIN BABASI
1815-1898 yılları arasında yaşayan Otto von Bismarck, o dönemde gevşek federal bir yapı oluşturan Alman konfederasyonunu bir imparatorluğa dönüştüren kişi olarak biliniyor. Bismarck önderliğindeki Alman konfederasyonu 1870’de Fransa’ya karşı zafer kazandı. 1871’deki barış anlaşmasından sonra Şansölye ünvanını alan Bismarck, hem Alman birliğini sağladı hem de 1914’deki Birinci Dünya Savaşı’na kadar devam eden denge ve barışın mimarı oldu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.