"Cesareti olanların kudreti, kudreti olanların cesareti yok."

Ermeni tasarısı Fransız Senatosu’nda kabul edilse dahi, sürecin önü liderlerine bayrak açarak Anayasa Konseyi’ne başvuran bir cesur senatör tarafından kesilebilecek. Bu nedenle Ankara yaptırım silahına hemen sarılmayacak
Sözde soykırımın inkarını suç sayan yasa tasarısının oylanmasına saatler kala Türkiye, yasanın kabul edilmesine kesin gözüyle bakıyor. Yasanın yürürlüğe girmemesi için bir Sosyalist veya Halk Hareketi Birliği senatörünün, liderleri Nicolas Sarkozy ve François Hollande’ye karşı bayrak açması ve Anayasa Konseyi’ne 60 imza ile başvurması gerekiyor. Bu ihtimal nedeniyle tasarı bugün kabul edilse dahi Ankara hemen kılıçları çekmeyecek, kısa süreli de olsa beklemede kalacak. Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kritik oylama gününde AB Dışişleri Bakanları toplantısına davet edilmişti. Ancak oylama sırasında Türkiye’de olmak için bu programından vazgeçti.
Oylama 348 üyeli Fransız Senatosu’nda bugün 16:00’da başlayacak. Oylama öncesinde Paris Büyükelçiliği Müsteşarı Engin Solakoğlu, Türkiye’nin tezine destek veren senatörlere karşın, Konsey’e başvuracak bir ismi bulmanın zor olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Cesareti olanların kudreti, kudreti olanların cesareti yok.”
ÜÇ İHTİMAL VAR
İYİ SENARYO: Senato’da ilk olarak, sözde soykırımın inkarını suç sayan yasayla ilgili Anayasa Komisyonu’nun Türkiye lehinde verdiği değişiklik önergesi oylanacak. Eğer bu teklif kabul edilirse tıpkı Mayıs 2011’de olduğu gibi yasa reddedilecek. Türkiye için bir kez daha sorun bitmiş olacak.
ZORLU SENARYO: Eğer oylama sırasında Anayasa Komisyonu’nun önergesi reddedilirse bu defa Senato’da ikinci bir oylama yapılacak. Asıl yasa teklifi oylanacak. İkinci oylamaya kalırsa yasanın reddedilmesi beklenmiyor; Sarkozy ve Hollande’nin girişimiyle kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu aşamadan sonra 6 grubun bulunduğu Senato’dan etkili bir ismin çıkıp, yasayı Anayasa Konseyi’ne (Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi) 24 saat içerisinde taşıyacağını ve bunun için 60 imza toplayacağını ilan etmesi lazım. Bu kahraman henüz bulunmadı. Çünkü, Konsey’e başvuracak isim aynı zamanda kendi partisinin lideri olan Sarkozy veya Hollande’ye karşı bayrak açmış olacak. Süreç eğer Konsey’e giderse, Anayasa Komisyonu’nun da aykırı bulduğu yasanın reddedilmesine kesin gözüyle bakılıyor ve mart ayı başında yasama yılı biteceği için yasa birkez daha reddedilmiş olacak.
KÖTÜ SENARYO: Konsey’i ikna edecek bir senatör ismi bulunamazsa Sarkozy’nin yasayı hızla kabul ederek yasalaşma sürecini başlatması bekleniyor. Bu Ankara için en kötü senaryo. Çünkü bu aşamadan sonra Fransa’daki yasa, tüm Fransız vatandaşlarını bağlayacak ve “soykırım yoktur” diyenler 45 bin euro para cezası ödemek zorunda kalacak.
DENGE TÜRKİYE’YE KARŞI
Senatörler arasındaki denge Türkiye aleyhine. 6 grubun bulunduğu 348 sandıklı senatoda oylama, özellikle Türkiye’ye karşı Pazartesi günü yapılıyor. Türkiye’nin önündeki en büyük zorluk Senato’daki iki büyük grubun, Sosyalist ve UMP’nin liderlerinin de yasadan yana olması. Ankara, bu süreci, “Sadece şimdiki lidere karşı değil, bundan sonra seçilecek olan lidere karşı da mücadele veriyoruz” sözleriyle değerlendiriyor.
Ankara’nın yaptırım paketi hazır
Yasa kabul edilir ve Sarkozy de onaylarsa yaptırımlar için düğmeye basılacak :
– Fransa’nın Ankara Büyükelçisinden ülkeyi terk etmesi istenecek.
– Başta Suriye’ye yönelik olmak üzere sürdürülen siyasi işbirliği tamamen askıya alınacak.
– Ankara, ekonomi kartını da sonuna kadar kullanacak.
– Askeri alanda uygulanan uçuş/liman ambargosu sivil alanları da kapsayacak.
– THY’nin Airbus alımları askıya alınacak.
– Uluslararası platformda Fransa ile sürdürülen işbirliği askıya alınacak.
– AKPM bahar oturumunda Fransa karşıtı kararların kabul edilmesi için harekete geçilecek.
– Kararın fikir ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, hukuki mücadele başlatılacak.
– Fransa’nın Cezayir ve Ruanda’da yaptıkları uluslararası platforma taşınacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.