Mısır’da halk ayaklanmasının yıldönümü

Mısır’da halk ayaklanmasının yıldönümü, gösterilerin başladığı Tahrir Meydanı’nda kalabalıklar ile kutlanıyor.
Ancak bir grup “devrim”in geldiği noktadan memnunken askeri konseyin hala ülkeyi yönettiğini düşünen diğer kesim gelinen noktadan memnun değil.
Tunus’ta başlayan Arap Baharı, 25 Ocak 2011 günü Mısır’a ulaşmıştı. Mısır’da 30 yıl süren Mübarek rejiminin sona ermesinin ardından 1952’den bu yana ilk özgür seçimler düzenlendi ve yeni parlamento bu hafta başında açıldı.
On binlerce Mısırlı bugün, isyanın kalbi olan başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’na indi. Yağmurun altında çadır kuran göstericilerin çoğu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından geçici hükümetin yönetiminden çekileceğini açıklayan ordunun bu sözüne şüpheyle yaklaşıyor.
Göstericiler, askeri konseyin Mısır siyasetindeki yerini her zaman korumaya çalışacağına inanıyor. Tahrir civarındaki dükkan ve mağazalar isyan günlerini hatırlatacağı düşünülen gösteriler için stok yapmış durumda.
Tahrir, 25 Ocak’ta başlayan ve 18 gün süren Mübarek karşıtı gösterilerin ardından, Kasım ve Aralık aylarında ordu karşıtı göstericilerle polis arasında yaşanan şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.
ABD’DEN ÖVGÜ
Mübarek döneminde Mısır’ın yakın müttefiklerinden olan ABD, Mısır’daki değişimleri överek, “Son bir hafta içinde demokrasi adına yeni parlamentonun açılması gibi önemli atılımlar yapıldı” dedi.
Beyaz Saray, hala mücadele gerektiren birçok zorluk olmasına rağmen Mısır’ın geçtiğimiz yıla kıyasla büyük bir mesafe kat ettiğini ve isyan hareketinin yıldönümünde barış ve birliğin öne çıkmasını umduklarını” açıkladı.
OLAĞANÜSTÜ HAL SONA ERİYOR
Mareşal Hüseyin Tantavi’nin başında olduğu Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi (SCAF), geçtiğimiz hafta uyarıda bulunarak, “isyan hareketinin yıldönümünde Mısır’ın hiç olmadığı kadar büyük tehlikelerle karşılaşabileceğini ve Mısır’ı korumak için her türlü önlemi alacaklarını” söylemişti.
Tantavi, dün televizyondan yaptığı açıklamada, Mübarek rejimi süresince geçerli olan olağanüstü halin kaldırılacağını ancak şiddet olaylarının yaşanması halinde yeniden yürürlüğe konacağını açıkladı. Tantavi, 25 Ocak tarihini kısa bir süre önce “İnkılağ Günü” olarak ilan etmişti.
SCAF, halkın talep ettiği reform hareketleri altında Mübarek döneminde askeri mahkemelerin suçlu bulduğu yaklaşık 2 bin mahkum için af ilan etti. Tantavi, dün de Mısır’da onyıllardır uygulanmakta olan olağanüstü halin bu sabahtan geçerli olmak üzere kaldırıldığını açıkladı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.