Bakan Günay :Fransa'nın bizden sergi ortaklığı talepleri var


Günay: ”Sanatçılarımızı sosyal güvenlik sistemi içine alacak olan bir düzenlemeye ihtiyaç var.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanatçıları sosyal güvenlik sistemi içine alacak bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek, ”Onları örgütlemeye, sosyal güvenlik ağına katılmaya da özendirmek gerekiyor. Bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Umuyorum bu yıl olumlu adımlar atarız” dedi.
Bakanlığın Ulus’taki binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, ”Bakanlığın özel tiyatrolara verdiği desteğe ilişkin Müşfik Kenter’in açıklamalarının” hatırlatılması üzerine, Kenter’in sevip, saydığı bir sanatçı olduğunu söyledi.
Adana’da gerçekleştirilen bir etkinlikte kendisine ”ömür boyu onur ödülü” vermenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren Günay, şunları kaydetti:”Ben tiyatro, sinema ve sahne sanatları dünyasındaki sanatçı arkadaşlarımızın sosyal güvenlikle ilgili üzüntü verici sorunlarını biliyorum ve yakından izliyorum. Çalışma Bakanlığı ile de bu sorunu aşmak için bir süredir ortak çerçevede çalışıyoruz. Ne yazık ki biz de insanlar sosyal güvenlik sistemlerine iyi gelir elde ettikleri dönemlerde, genç yaşlarında çok fazla itibar etmiyorlar. Daha sonraki yıllarda hem gelir azalınca hem de performans düşünce, bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ben birçok önemli ismin sonraki yıllarda küçük yardımlara muhtaç olduğunu çok büyük bir üzüntüyle görüyorum. Bunları da mümkün olduğu kadar sessizce ve mevzuata da olumlu biçimde yorumlamaya çalışarak karşılamaya uğraşıyoruz. Ama bu bir bakanın ya da bir dönem bürokrasinin iyi niyetiyle halledilecek bir sorun değildir.
Sanatçılarımızı sosyal güvenlik sistemi içine alacak olan bir düzenlemeye ihtiyaç var. Onları örgütlenmeye, sosyal güvenlik ağına katılmaya da özendirmek gerekiyor. Bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Umuyorum bu yıl olumlu adımlar atarız. Bu yeni bir sorun değil, uzunca yıllardır var ve biraz tartışılıp kalıyor. Ama dayattı son zamanlarda.”
Sinemaya ve tiyatroya ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını bildiren Günay, ”Bir yandan kendi tiyatrolarımızın devlet olarak yükünü taşıyoruz. Başarılı performans izlemelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bir taraftan da özel tiyatrolara destek veriyoruz. 2007’de göreve başladığımda seçim yılıydı destek verilmemişti. 2008’de hem geçmiş yılın hem de o yılın yükümlülüğünü yerine getirdik. 2007’den bugüne tiyatroya yaptığımız destek yüzde 100 civarında arttı ama hala yeterli bir rakam değil elbette. Daha fazlasına destek olmak gerekiyor kaynak bulabilirsek önümüzdeki yıllarda bunun imkanlarını da zorlamaya çalışacağım” diye konuştu.
Günay, ”Tiyatroya yardım etmek başka bir şey, sanatçının sosyal güvenliğini sağlamak başka bir şey. Sosyal güvenlik konusunda bir yeni model geliştirmemiz gerekiyor” ifade etti.
Fransa’daki İznik çinileri
”Fransa’daki çeşitli müzelerde bulunan İznik çinileriyle ilgili bir gelişme olup olmadığı” yönündeki soruya ise Bakan Günay, şu yanıtı verdi:”Fransa Kültür Bakanı uzunca bir mektup yazdı geçtiğimiz günlerde bana. Mektup için teşekkür ederim, konuyla ilgilenmiş yakından takip etmeye çalışmış Sayın Bakan. Ama kendisine de yine nazik bir mektupla karşılık vermeye çalışıyorum. İlgisine teşekkür ediyorum. Fakat bizdeki çinilerin Fransa’ya hangi yolla gittiğine dair oradaki bilgiler çok ikna edici değil.
Bir biçimde Fransa’da replikaları yapılmış çinilerin, getirilmiş bizim türbemizin kapısına konulmuş mektupta bildirildiğine göre. Dağılmış olan çini parçaları da piyasadan toplanmış ve Louvre’a götürülmüş. Bu parçalar hiç dağılmış gibi görünmüyor, bütün gibi görünüyor müzede. Bu açıdan Sayın Bakanın belki biraz daha yakın ilgisine ve benim gibi konuyu yürekten paylaşmasına ihtiyacımız var. Bu dileğimi ifade ediyorum kendisine yazıyla. Bu müzakere sürecek. Fransa’nın bizden başka sergi ortaklığı talepleri var, onları da bu konuya iyi niyetle yaklaşılması durumunda biz de iyi niyetle cevaplandırmaya çalışacağız.”
”Yabancı film yapımcıları desteklenecek”
Günay, Fadik Sevin Atasoy’un Los Angeles Kültür Tanıtma Ataşeliği’nde görevlendirilmesine ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:”Geçici olarak görevlendirildi. Los Angeles, Hollywood sinemasının merkezi. Biz de Türk sinemasında önemli gelişmeler sağlıyoruz son yıllarda. Sinemada film üretimimiz 10’lardan 50’lerin üzerine, 60, 70’lere çıktı. Türk filmi seyircisi 2 milyonlardan 20 milyonun üzerine çıktı. Türk sineması ödüller alıyor Türkiye’de ve yurt dışında bunu biraz daha dünya sineması ile bütünleştirmek gerekiyor.
O yüzden sinemanın merkezi olan bir yerde Türk sineması ile yakından ilgilenecek bir arkadaşımızı şimdilik görevlendirdik. Performansa ve aldığımız dönüşlere göre, belki ilerde bu görevlendirmeyi sürekli kılmaya çalışacağız. Şimdilik bir başlangıç yaptı. Hollywood ve İtalyan sineması şu anda bizim daha yakın işbirliği yapmayı amaçladığımız sinemaların başında geliyor. Ayrıca bu yıl Türkiye’de yapılan yabancı yapımlara destek konusunda bütçeye küçük bir kaynak koyduk. Bu bir başlangıç önümüzdeki yıllarda artacak. Bizim ülkemizde yapılan üretimleri bir biçimde maddi karşılıkla biz de desteklemeye çalışacağız.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.