COVID-19: Belçika ilk aşı uygulamasına 28 Aralık’ta başlıyor…

Belçika’da COVID-19 aşıları, Huzurevlerinde 28 Aralık Pazartesi’den itibaren uygulanmaya başlıyor.  Sağlık çalışanlarının Mart ayında  asilanacağı belirtildi.

Aşılama Stratejisi Görev Gücü uzmanları, Yeni Koronavirüse karşı Pfizer / BioNTech aşısının ilk dozlarının 28 Aralık Pazartesi günü saat 11: 00’de Belçika’da uygulanacağını bildirdi.

Üç bölgedeki üç merkezin ilk sakinlerinin aşılanacağı Pazartesi gününden itibaren, ilk aşama – Aşama 1A – huzurevleri ve darülaceze sakinlerine ve personeline öncelik verilecektir. Bu aşama Şubat ayı sonuna kadar sürebilir.

Strateji gerçekten 5 Ocak’tan itibaren geniş bir ölçekte uygulanacak ve Şubat ayı sonunda, görev gücü bakım merkezlerindeki ve bakım evlerindeki insanları aşılamayı bitirecek, bu da sağlık çalışanlarının Mart ayından itibaren aşılanabileceği anlamına geliyor. Bu aşama aynı zamanda engelli merkezlerini de içerecektir.

Aşılama Stratejisi Görev Gücü uzmanları yaptığı açıklamada, Mart ayından itibaren sıra hastane çalışanları ve diğer ön saflardaki personelin olacağını söyledi. Bu aşamada – Aşama 1B – kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş ve üstü kişiler gibi yüksek riskli hastalar aşılanacaktır. Bu aşama Mayıs ayında yapılmalıdır, ancak her şey aşı tedarikine bağlı olacaktır.

Pfizer / BioNTech’den ilk 9.750 aşı grubu sabah erken saatlerde Leuven Üniversitesi’ne (UZ) ulaştı. Puurs-Sint-Aman’daki Sint-Pieters Merkezi, Woluwe-St-Pierre’deki Notre Dame de Stockel Merkezi ve Mons’taki La Bonne Maison de Bouzanton’daki aşılamanın başlayabilmesi için Pazar günü dağıtılacak.

Bugün verilen aşının yaklaşık 500 dozu bu merkezler için ayrılacak.

Etkili olması için aşının iki dozda verilmesi gerekiyor.

Uzmanlar, ikinci enjeksiyonun üç hafta sonra yapılacağını söyledi.

Aşı uzmanı Pierre Van Damme, “Örneğin yüksek ateş nedeniyle aşının ertelenmesi gerekiyorsa, aşı iyileştikten sonra mümkün olan en kısa sürede uygulanacaktır” dedi.

“Bu durumda 21 günlük süre aşılabilir” diye ekledi.

Bakımevinde ikamet eden bir kişi aşı yaptırmamaya karar verirse, aşı zorunlu olmadığı için kendi seçimi olarak kabul edilecek. Uzmanlar, “Bu gönüllü bir hareket” diyor.

Pfizer tarafından geliştirilen aşı, şu ana kadar Avrupa’da onaylanan tek aşıdır.