Yılbaşı gecenizin sağlıklı ve kaliteli geçmesine dikkat edin

İdeal kiloda olmak, sağlıklı olmak, enerjik ve mutlu olmak, formunuzu fazla çaba sarfetmeden koruyabilmek… Tüm bunlar için beslenmenizde bazı minik ama çok önemli noktaları günlük alışkanlıklarınızın içine oturtmamız gerekiyor. Yeni bir yıl; yeni umutlar; yeni heyecanlar; yeni başlangıçlar için bizleri bekliyor.
Bu yıl kendinize daha çok önem vermeye ve kendinizi daha çok sevmeye ne dersiniz?
ARTIK SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!
Su tüketimi de aynı sağlıklı beslenmede olduğu gibi alışkanlık haline getirilmelidir. Alışkanlık haline getirmede ilk zamanlar minik hatırlatmalardan faydalanabilirsiniz. Bilgisayarınızın monitörüne ‘su içmeyi unutma’ yazılı notlar, telefonunuza veya takviminize hatırlatmalar yerleştirebilirsiniz. Su tüketiminiz arttıkça vücudunuz suyu sevmeye ve suya alışmaya başlayacaktır. Günlük su tüketiminizi bir kağıda kaydedin ve ne kadar su içtiğinizin farkına varın. Yetişkin bireylerde su ihtiyacı ortalama 1,5-2,5 lt arasındadır. Genellikle su ihtiyacımız gün içerisinde besinlerden sağladığımız enerjiye göre değişkenlik göstermektedir. Aldığımız kalori miktarı kadar su tüketmeliyiz. (Yani 1500 kal. enerji veren bir diyet tüketiyorsak; su gereksinimimiz de ortalama 1,5 lt. dir).
YEDİKLERİNİZ VE İÇTİKLERİNİZDEN KEYİF ALIN AMA TEK KEYİF ALDIĞINIZ ŞEY YEMEK YEMEK OLMASIN!
Evet yemek yemek pek çok kişiyi mutlu ediyor ama fazla yemek yemek de tüketim sonrasında pişmanlık duygusu yarattığı için ‘MUTSUZLUĞA’ yol açıyor. Sizi pişmanlık duygusuna sürükleyen besinleri tüketmeyin; sizi pişmanlık duygusuna sürükleyen miktarlardan kaçının. Her türlü besini tüketebilirsiniz ama miktarı aşırıya kaçırmadan. Bu sayede hem keyif aldığınız besini tüketmiş olursunuz; hem de miktarını dengelediğiniz için pişmanlık ve öfke duygularını yaşamamış olursunuz.
ASLA ŞOK DİYETLER UYGULAMAYIN
DİYET BİREYE ÖZELDİR! Kilo vermek istiyorsanız uzman tavsiyesi almalısınız. Beslenme Uzmanınız tarafından hazırlanmış, SİZE ÖZEL beslenme programı ile en uygun ve sağlıklı şekilde kilo vermelisiniz. Kısa sürede hızlı kilo verdirmeyi hedefleyen ŞOK diyetler, bireylerin hem psikolojik hem fizyolojik açıdan sağlığını bozmaktadır. Sağlığınızı hiçe saymayın; lütfen sağlığınıza gereken önemi verin. Monoton ve çok sıkıcı olan bu şok diyetler gerçek kilo kaybı (yağ dokusu kaybı) yerine sadece su kaybına neden olur. Bu yüzden diyeti bıraktığınız an hayal kırıklıkları, eski kiloların fazlasıyla geri kazanımı sizi bekliyor olacak!
2012’E GİRERKEN YILBAŞI GECENİZİN BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KALİTELİ GEÇMESİNİ SAĞLAYIN!
Yılbaşı gecesinde kimileri aileleriyle, kimileri sevgilileriyle/eşleriyle, kimileri de arkadaşlarıyla veya yalnız olacak. Çok önceden dışarıda program yapanlar veya evde geçirilecek bir gece planlayanlar olacak. Mekanlar değişse de; yılbaşı akşamı yemeklerinin daha bir özenli ve çeşitli hazırlanacağı kesin. Her nasıl olursa olsun; önemli olan bu gecenin keyfini çıkartmak. Tabi yediklerinizin ve içtiklerinizin de…
2012 e merhaba diyeceğimiz bu yılbaşında klasik yılbaşı anlayışını bir kenara bırakıp bir değişiklik yapın. Ve bu yılbaşı gecesi sağlığınıza dikkat edin. Çok yağlı besinler (kremalı, mayonezli besinlerden, kuruyemişlerden, hayvansal yağlardan, margarinlerden..), kızartmalar, katkı maddeleri içeren şarküteri ürünlerinden ve aşırı alkol tüketiminden vazgeçin.
YILBAŞI GECESİ NASIL BESLENMELİ?
—İşe menülerinizi planlayarak başlayın. Birkaç gün önceden yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi belirleyin, yılbaşı alışverişinizi de bu doğrultuda yapın. Gereğinden fazla miktarlarda besin ve içki satın almayın. Böylece tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerin miktarlarını kontrol altına almış olacaksınız.
—Menülerinizi planlarken; menünün yeterli ve dengeli olmasına, sağlıklı beslenme ilkelerinden uzaklaşmamış olmasına dikkat edin.
—Yılbaşı yemeğinin saatini iyi ayarlayın. En geç 20:30 saatlerinde yemeğe oturmuş olun; yemeğinizin 22:00 gibi bitmiş olmasına dikkat edin. Bu saatten sonra taze veya kuru meyve, süt ürünleri haricindeki besinleri tüketmemeye gayret edin. Kuruyemiş tercihinizi leblebiden yana kullanın. Alkol tercihinizi de şarap veya light biradan..
— Yılbaşı gecesinde yemek süresi normalden çok daha uzun süreceğinden ve daha fazla masada kalacağınızdan yemek yeme hızına daha fazla özen göstermeniz gerekir. Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyin. Lokmalarınız arasında çatal, kaşık ve bıçağınızı mutlaka masaya bırakın, yemeğe sık sık ara verin. İçkinizi içerken de aynı şekilde küçük yudumlar halinde ve ara vererek içmeye özen gösterin. Böylece tüketim miktarını da azaltmış olacaksınız.
— Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarınıza dikkat edin. Tabağınızdaki yemeği bitirmeye çalışmayın; eğer doyduysanız kalan miktarı tabağınızda bırakın.
-Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin güvenilir olduğundan emin olun. Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin.
— Diyabet, kalp-damar hastalığı, hipertansiyon, ülser, konstipasyon (kabızlık), diyare (ishal) gibi hastalıkları nedeniyle beslenmelerine özellikle dikkat etmesi gereken kişiler her çeşit yemeği yememeli, uymaları gereken beslenme programlarını mümkün olduğunca bozmamalıdırlar.
MEZE, İÇKİ VE KURUYEMİŞ TÜKETİMİNE DİKKAT!
– Mezelerinizde Yoğurtlu, Haşlanarak veya ızgara şeklinde hazırlanmış, Az miktarda yağ içeren (tercihen zeytinyağı), Sebze veya meyve içeren seçenekleri tercih edin.
Meze, pişmiş bir besin ise; iyi pişmiş olmasına özen gösterin.
Besinlerin taze ve Temiz olması da tabi çok önemli.
Mayonez veya Krema içeren, kızartılarak hazırlanmış, hazırlandıktan sonra birkaç gün bekletilmiş mezelerden kesinlikle uzak durun. Aksi halde gecenin kalan yarısını ve yılbaşının ertesi günlerini besin zehirlenmesi semptomlarıyla (mide bulantıları, ishal, halsizlik vs. gibi)
geçirmek zorunda kalırsınız.
— Çok tuzlu ve fazla kavrulmuş kuruyemişlerden özellikle uzak durun.
Beyaz leblebi, diğerlerine göre oldukça masum bir seçenek. Tercih edebilirsiniz. Bunun haricinde; kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, kuru dut, badem, fındık gibi yemişleri içkinizin yanında tercih edebilirsiniz. Ama tüketeceğiniz miktarlara dikkat edin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.