Cumhurbaşkanı Gül: "İlker Başbuğ Yüce Divan'da yargılanmalı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanıp yargılanmayacağını değerlendirirken, ”Hukuk tekniğiyle ilgili bir konu. Dolayısıyla ilgili makamlar karar verecektir.
Benim şahsi kanaatim anayasadaki özel maddenin daha geçerli olduğu yönünde Yüce Divan olarak. Ama nihayetinde bu, hukuk tekniğiyle ilgili bir konu. Dolayısıyla ilgili makamların, ilgili sorumlu kurumların kararına bakmak lazım” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, bir gazetecinin, ”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklu yargılanmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Sayın Başbuğ’un tutuklu yargılanmasından dolayı sizin düşünceniz nedir? Başbuğ, Yüce Divan’da mı, özel yetkili mahkemede mi yargılanmasını kişisel olarak düşünüyorsunuz?”sorusu üzerine, şunları söyledi:

”Bu konulardaki fikirlerimi daha önceden de biliyorsunuz, tutukluluklarla ilgili görüşümün ne olduğunu. Sayın başbakanın söylediği şeyleri ben de destekliyorum. Zaten bu konuları daha önce de ifade etmiştim, gerek mecliste gerek başka ortamlarda. Diğer konu tamamen hukuk tekniğiyle ilgili bir konu. Dolayısıyla ilgili makamlar karar verecektir. Benim şahsi kanaatim, anayasadaki özel maddenin daha geçerli olduğu yönünde Yüce Divan olarak. Ama nihayetinde bu, bir hukuk tekniği ile ilgili bir konu. Dolayısıyla ilgili makamların, ilgili sorumlu kurumların kararına bakmak lazım.”
Bir gazetecinin ”Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olması ve bir kez daha seçilemeyeceği meclisteki düzenlemede var. ‘Cumhurbaşkanlığı süresi yasa ile belirlenemez’ yönünde hukuki görüşler de var” demesi üzerine Gül, ”Bu konu ile ilgili ben söyleyeceklerimi hep söyledim. Şu konuyla ilgili soruları başkalarına sorun”
yanıtını verdi.
Tutukluluk ve uzun tutukluluk eleştiriliyor!…
Gül’den Erdoğan’a, muhalefetten iktidara kadar herkes tutuksuz yargılamayı savunup uzun tutukluluğu eleştiriyor. Ama 8 milletvekili, eski Genelkurmay Başkanı, 139 general gazeteciler ve siyasetçiler cezaevinde…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un tutuksuz yargılanması gerektiğini söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, iktidar partisi temsilcilerine kadar herkes uzun tutukluluğu eleştirirken, özel yetkili mahkemelerin verdiği tutuklama kararları da tartışılıyor.
Başbakan Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada ‘’Genelkurmay Başkanı olarak iki yıl beraber çalıştığımız bir mesai arkadaşımdır. Tutuklama yoluyla değil de tutuksuz yargılanma yolu her zaman ki arzumuzdur. Bu şekildeki bir yolu biz isabetli bir yol olarak görmüyoruz.” demişti.
139 GENERAL CEZAEVİNDE
Cumhurbaşkanı Gül de ”Başbakan Erdoğan, İlker Başbuğ’un tutuklu yargılanmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Sizin düşünceniz nedir’’ sorusuna ‘’Sayın Başbakanın söylediklerini destekliyorum. Zaten bu konuları daha önce de ifade etmiştim’’cevabını verdi.
Başbakan yardımcısı Bülent Arınç da, dün tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması gerektiğini savunarak, ‘’Lamı cimi yok, yerleri parlamentodur’’ demişti. Halen CHP’den 2. MHP’den bir ve BDP’!den 5 milletvekili tutuklu bulunuyor. Balyoz, Ergenekon, Andıç, gibi davalardan dolayı da 58’i muvazzaf 81’i de emekli 139 general ve amiral ile çok sayıda subay tutuklu…
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutukluluk kararına bugün itiraz edildi.
‘İnternet Andıcı’ davası kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutukluluğuna bugün itiraz edildiği bildirildi.
Dilekçesinde 12 Eylül referandumuyla 148. maddede yapılan değişlik nedeniyle Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini ifade eden Avukat Sezer, görevsizlik kararı verilerek dosyanın soruşturma makamı olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini de talep etti.
Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ geçtiğimiz hafta Cuma günü hükümet aleyhine kara propaganda yapılması amacıyla kurulduğu iddia edilen internet siteleriyle ilgili yürütülen ‘internet andıcına’ yönelik soruşturma kapsamında “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suç iddiaları nedeniyle tutuklanmıştı.
Tutuklama kararına itiraz etmesi günlerdir beklenen Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer bugün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Tutuklama kararının 7. gününde itiraz eden Avukat Sezer, 20 sayfalık dilekçesini, öncelikle nöbetçi hakim Vedat Dalda’nın verdiği tutuklama kararını geri alınmasını talep etti. Avukat Sezer, bu talebinin kabul edilmemesi durumunda, tutuklama kararına itirazın değerlendirilmesi için dilekçenin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyetine verilmesini istedi.
YÜCE DİVAN’A GÖNDERİLSİN
Dilekçesinde 12 Eylül referandumuyla 148. maddede yapılan değişlik nedeniyle Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini ifade eden Sezer, görevsizlik kararı verilerek dosyanın soruşturma makamı olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini de talep etti. Dilekçede, tutuklama gerekçesi olarak gösterilen “kuvvetli suç şüphesi” ni doğuran bir neden olmadığına dikkat çeken Sezer, Başbuğ’a sorguda “cebir ve şiddete yönelik” soru sorulmadığını da kaydetti. Avukat Sezer, adliyede gazetecilere yaptığı açıklamada “Böyle bir suçlamanın yöneltilmiş olması O’na(İlker Başbuğ) son derece üzücü geldi” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.