Türkiye, ''Avrupa Gazeteleri'' projesinde

Milli Kütüphanenin koleksiyonunda bulunan, web üzerinden de ulaşılabilen eski harfli Türkçe süreli yayınlar, 12 Avrupa ülkesiyle birlikte Berlin Devlet Kütüphanesi öncülüğünde yürütülen ”Avrupa Gazeteleri” projesine dahil edildi.
Proje sayesinde ”Dünya Kültür Mirası”niteliği taşıyan gazetelerimiz Avrupa Dijital Kütüphanesi üzerinden paylaşılacak.
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularının yanıtlayan Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, ”Süreli Yayınlar Bilgi Sistemi” ile Cumhuriyet öncesi gazete ve dergileri internet üzerinden araştırmacıların hizmetine sunduklarını söyledi.
Kütüphanenin koleksiyonunda bulunan gazete ve dergileri dijital ortama aktardıklarını, başlıkları, makale adlarının da transkripsiyonunu yaparak sisteme koyduklarını anlatan Acar, ”Araştırmacılar web üzerinden şifrelerini yazarak sisteme giriyorlar ve istedikleri taramayı yapıp, istedikleri görüntüyü alabiliyorlar” dedi.
Sistemde çok sayıda makale, gazete ve dergi olduğunu kaydeden Acar, ”Bunların hepsi tam metin olarak sistemde bulunuyor. Makale, yazar, dergi ve gazete adlarının transkripsiyonu yapıldı. Burada Latin alfabesiyle de tarama yapılabiliyor” diye konuştu.
Sistemin araştırmacıların büyük beğenisini kazandığını ifade eden Acar, şöyle devam etti:
”Projemiz bu yıl Türkiye Bilişim Derneğinin ‘Kamu Hizmet’ ödüllerinde 3’üncülük kazandı. Biz de bunun üzerine projenin daha da geliştirilmesi amacıyla Avrupa Birliğine başvurduk ve olumlu yanıt aldık. Berlin Devlet Kütüphanesi öncülüğünde yürütülen ‘Avrupa Gazeteleri’ adlı projeye yaptığımız başvuru kabul edildi. Önümüzdeki yıldan itibaren AB, bu projenin geliştirilmesi amacıyla bize yaklaşık 500 bin TL’lik bir destek verecek.
Proje, Almanya, Fransa, Hollanda, Estonya, Avusturya, Finlandiya, Polonya, İngiltere, Türkiye, Sırbistan, İtalya ve Litvanya ile birlikte yürütülecek. Proje sayesinde sistemdeki gazetelerimiz Avrupa Dijital Kütüphanesi üzerinden paylaşılacak. Eski harfli Türkçe gazete içeriğinde yer alan tüm haber başlıklarının transkripsiyonu yapılacak ve makalelere erişme ve yararlanma olanağı sağlanacak.”
-Sistem ”e-devlet ödülleri”nde finale kaldı-
”Süreli Yayınlar Bilgi Sistemi” uygulamasının, TÜSİAD ile Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen ”e-devlet ödülleri”nde de finale kaldığını belirten Acar, ”Sistemin ‘kamudan vatandaşa e-hizmetler’ kategorisinde finale kaldığı belirtildi. Diğer finalistin de Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığının otomobillerle ilgili projesi olduğu söylendi” dedi.
Acar, finale kalan projelerin, 19 Aralık’ta TBMM’de gerçekleştirilecek törende, jüri tarafından yapılacak elektronik uygulamayla belirleneceğini sözlerine ekledi. AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.