Osmanlı padişahları kullanmış

Anadolu Ajansı ekibi, Hatay’da yüzyıllardır geleneksel yöntemler ve emek yoğun bir çalışmanın sonunda üretilen defne sabunun, 210 yıllık geçmişi bulunan bir sabunhanedeki 1 hafta süren hazırlanış sürecini görüntüledi.
Yüzyıllar boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin mirasını günümüzde de yaşatan mistik kent Antakya’da, farklı inanç ve kültürlerden insanların oluşturduğu bu zengin kültürü her yerde görmek mümkün.
Kendine has birçok ürüne sahip Hatay bölgesinde, birçok yerinde yetişen defne ağacının, görünümüyle zeytine benzeyen meyvesinden üretilen sabunlar da bunlardan birini oluşturuyor.
Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan defne sabununun üretimi, aradan geçen zamana rağmen halen doğal yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
Defne sabunu yapımına köylüler tarafından toplanan defne meyvesinin kaynatılarak yağının elde edilmesiyle başlanıyor. Bu yağ daha sonra getirildiği Hatay’daki 220 yıllık geçmişi olan sabunhanede sızma zeytinyağı ve su ile birleştirilerek kaynatılıyor.
Kaynama sonrasında kıvama gelen sabun, bir gün boyunca kazanda bekletilerek soğutuluyor. Ertesi gün ise elde edilen sabun ”sergi alanı” adı verilen zemine dökülüyor.
Dökme işleminin ardından henüz sertleşmeden ustalar tarafından yüzeyi düzeltilen sabun burada da 2-3 gün bekletiliyor.
Aradan geçen zamanda içinde belli bir sertliğe ulaşan sabun, yine ustalar tarafından ilk olarak özel hazırlanmış bıçaklar ile özenle kesiliyor, ardında da damgalanıyor.
Kesilerek küçük kareler haline getirilen sabunlar, bu haliyle de yerde en az 2 gün bekletiliyor.
Bu işlemin ardından sabunlar tamamen kuruması için ”kubbe” şeklinde dizilerek, sabunhane içinde en az 6 ay kurumaya bırakılıyor.
Sabunlar 6 ay geçtikten ve tamamen kuruduktan sonra paketlenerek satışa sunuluyor.
-Osmanlı padişahları kullanmış-
Hatay’da 220 yıllık geçmişiyle şu an üretim yapılan en eski sabunhanenin işletmecisi Gülay Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte sabun kültürünün oldukça eski bir geçmişi olduğunu kaydetti.
Yüzyıllardır doğal yöntemlerle üretilen sabunların geçmişte Osmanlı padişahlarına da gönderildiğini anlatan Gül, ”Şu an bizim işletmesini yaptığımız 220 yıllık sabunhanede üretilen sabunları da Osmanlı devlet görevlileri ile askerler de kullanmış” dedi.
-Çok sayıda faydası var-
Gül, defne bitkisinin doğasından gelen antiseptik, antioksidan ve antibakteriyal özelliğinin sabunda da bulunduğunu ifade etti.
Sabunun egzema ve mantar tedavisinde kullanıldığını anlatan Gül, ”Defne sabunu saç kepeklenmesi ve saç derisindeki kaşıntı gibi benzeri rahatsızlıklara iyi geliyor. Tamamen doğal yöntemlerle üretilmesi de insanların bir başka tercih sebebi. antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı da faydalı bir ürün olan defne sabunu varisleri rahatlatıyor, ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere iyi geliyor, derideki gözenekleri açıp rahatlatıyor. Doğal kokusu ve antiseptik oluşundan dolayı evdeki dolaplarda kullandığında haşere barınmasını engelliyor” dedi.
-Savaş kazanan Romalı asker ve imparatorlara taç oldu-
Akdeniz bitki örtüsünün simgelerinden olan defne ağacı ilk çağlardan beri insanların ilgisini çekmiş ve özelliklerinden yararlanılmış, ekonomik ve sosyal yaşamda önemli bir yer edinmiştir. Roma İmparatorları ve ordu komutanları, savaşlardan galip olarak döndüklerinde Roma’da yapılan törenlerde başlarına defneden yapılmış taç takarlardı. Eski Yunan olimpiyatlarında, yarışları kazanan sporcular, başlarına yine defne dallarından yapılmış taç takılarak onurlandırılırlardı.
Türkiye’de Cumhuriyet bayramlarında da, Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan zafer takları, defne ve mersin dalları ile süslenir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.