Saygı Öztürk: AKP’li belediye…

AKP’li belediye, işçi emeklilerini soymuş!
Saygı ÖZTÜRK-1Kamuoyu yoklamaları, 7 Haziran seçimlerinin hayli ilginç olacağını gösteriyor. Bunlar arasında, önceki hemen her seçimde büyük başarılar elde eden AKP’nin, bu seçimde istediği oyu ve tek başına iktidar olabilecek sayıda milletvekili çıkaramayacağı da bulunuyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Emekli aylığının en az bin 500 lira olacağını, emekliye bayramlarda birer maaş ödeme yapılacağını” açıklaması, 11 milyona yakın emekli üzerinde hayli etkili oldu. Yıllarca AKP’ye oy verenler, CHP’nin bu önemli vaadi karşısında “veremezler” demeye devam ediyor. Ancak, emeklinin artık önemli bir bölümü CHP iktidarında bayramlarda birer maaş ödemenin yapılacağına, Kılıçdaroğlu’nun samimiyetine yürekten inanıyor. Dahası, “saraya var da, emekliye niçin olmasın” diyor.
GÜRSEL TEKİN’LE KIRIKKALE
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, halka çok yakın bir politikacı. Vatandaşlar “kendilerinden birisi” olarak görüyor. Sarılıyorlar, koklaşıyorlar, hal-hatır soruyorlar. Gürsel Tekin, 2013 yılında Kırıkkale’ye gittiğinde en çok dikkatini “Emekliler Parkı” olarak bilinen Hüseyin Kahya Parkı’nda bulunan vatandaşlar çekmişti. O parkı ve izlenimlerini şöyle anlatıyordu:
“Kırıkkale emekli şehri olarak bilinir. 50 bine yakın emekli var. Emekliler çok perişan. Çay parası ödememek için kahvehaneye gitmeyip parkta vakit geçiriyorlar. Gittiğimde parktaki tuvalete girişin 1 lira olduğunu, o parayı vermemek ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için evlerine gelip geldiklerini anlattılar. Yaşlı insanlar, 2-3 defa tuvalete gitmeleri gerekiyor. Tuvalet parası onlar için yıkım oluyor. Emeklinin durumunu düzeltmek bizim boynumuzun borcudur.”
Yaklaşık 150 bin seçmenli Kırıkkale’de 50 bin emekli bulunuyor bulunmasına ama oyların önemli bir bölümü de yine AKP’ye gidiyordu. Önceki seçimde oyların yüzde 68’ini alan AKP, üç milletvekilliğini de elde etmişti. CHP’nin seçim bildirgesinde emekli aylığının bin 500 liraya çıkarılacağı, iki maaş ikramiye verileceği bu ilde de büyük yankı buldu. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’le birlikte dün Kırıkkale’de “Emekliler Parkı”ndaydık.
ZAMMA KARŞI, İNDİRİM
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun emeklilere zam ve iki maaş ikramiye sözü Kırıkkale’de öyle bir etkili oldu ki, AKP’li Belediye “bir şeyler yapmak” adına çay ücretlerinde indirime gitti. Emekliye bugüne kadar 50 kuruştan bir bardak çay verilirken, geçen haftadan bu yana çay ücretini 35 kuruşa indirdiler. Emekliler bu durumdan memnun olmasına memnun ama, “Peki madem 35 kuruşa çay veriliyordu da, şimdiye kadar niçin bizden 50 kuruş alıyorlardı” diye isyan ediyorlar. Yani seçim sonrası “çaylara zam” geleceğini biliyorlar.
Belki de, belediye ve halk otobüslerinin olmadığı tek kent Kırıkkale’dir. Minibüsler saat 20.00’ye kadar çalışıyor. 32 mahallesi bulunan kentte akşamla birlikte hayat duruyor. Sadece özel aracı olanlar akşamları dışarı çıkabiliyor. AKP’li belediye işte bu kadar duyarsız… Yöre düğünlerinin vazgeçilmezi olan davul-zurna çalınmasını belediye iki ay önce yasaklanmış. Davulcular, zurnacılar perişan. Şu aralar siyasiler geliyor da onları karşılayıp-uğurlayıp bahşiş toplamaya çalışıyorlar.
Bir zamanlar Kırıkkale Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) işyerlerinde 20 bin kişi çalışırdı. Bugün o sayısı 2 binlere düşmüş. İşsizlik almış başını gidiyor. AKP’liler fabrika açmak yerine okul bahçelerine bile camiler yapmakla meşgul. Atatürk İlkokulu, Ortaokulu yakın bir gelecekte yıkılıp caminin daha da genişletilme planı var. MKE’nin arazileri, binaları yağma ediliyor. Cumhuriyet kenti Kırıkkale’ye yaptırılan fabrikalar birer birer elden çıkarılıyor.
BORCU OLMAYAN PARMAK KALDIRSIN
Gürsel Tekin, milletvekili adayları Murat Çakırca, Hacı Arap Karadurmuş, merkez ilçe Başkanı Mehmet Uysal ile birlikte emeklilerle sohbet ederken, onlara “borcu olmayan parmak kaldırsın” diyor. O kalabalıktan sadece bir kişi borcunun olmadığını söylüyor. Tekin de “ Babam gibi borçtan korkuyorsun” dedi. Mikrofonu alan emekli konuştu. Birisi “Uzaklardan kızımız, damadımız, torunlarımız geliyor. Kurban kesebilmek için borçlanıyoruz. İnanın kurban parasını 6 taksitte ödeyenlerimiz var” diye yakınıyor.
CHP’nin iki maaş ikramiye sözü için “hiç değilse torunlarımıza hediye alabilecek, kurbanı borçlanmadan kesebileceğiz” yorumunu yapıyorlar.
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, emeklilere sohbetinde ülkede yaşanan soygun düzeninden örnekler veriyor ve bu günlerin artık sonunun geldiğini belirtiyor.
Tuvalete gidecek, çay içecek para bulamayan, konuşunca ağlayan emeklilerden CHP oy istiyor. Verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğini görmek için 7 Haziran, Türkiye için önemli bir fırsat…
SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.