Saygı Öztürk: Şemdinli operasyonu niçin bitmiyor, işte üç önemli neden

BT YAZARLAR-15 Ağustos 1984 gecesi, terör örgütü PKK, Şemdinli ve Eruh ilçelerini bastı. Silahlı eylemleri bu baskınlarla duyurdu. Güneydoğu’da “kurtarılmış bölge” oluşturmak için yıllardır çaba gösteren örgüt, bunu gerçekleştirmek için değişik dönemlerde tüm gücünü kullandı. Ancak, her seferinde büyük kayıplar verip bölgeyi terk etti.
15 Ağustos’un 28. yıldönümünde “kurtarılmış bölge oluşturma” gayretine giren ve yaklaşık 350-400 kişilik grupla güvenlik güçlerine karşı direnen terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlarla ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmadı. Bu durum, “kurtarılmış bölge oluşturulduğu” iddialarının doğmasına neden oldu. SÖZCÜ’nün görüştüğü yetkililer ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını, köylülerin zarar görmemesi için dikkatli davranıldığını, geçmişte de bu şekilde uzun süren operasyonlar olduğunu söylediler.
Halkı baskı altına almak için
Örgütün, baskınların yıldönümü nedeniyle Şemdinli ve Eruh’ta eylemleri tırmandırması dikkat çekiyor. Halkı psikolojik baskı altına almak isteyen örgüt, kendi deyimleriyle “özgür vatan toprağı” oluşturmayı amaçlıyor. Bunun için sınıra, Hakurk, Basyan, Avaşin gibi kamplara yakın olmalarının avantajını kullanan örgüt, hükümet tarafından askere “sınır ötesi harekat yetkisi vermemesi”ni de kendi açısından fırsata dönüştürdü.
Teröristlerin köylere sızması nedeniyle vatandaşın zarar görmemesi için güvenlik güçleri alabildiğince dikkatli davrandığını belirten yetkililer, örgütün askerin gücünü dağıtmak için birden çok yerde eylemlere kalkışmasının da dikkat çekici olduğunu söylediler. Dün gece Şemdinli’de dün saat 01.45 civarında teröristler asker ve polis lojmanlarını hedef aldı ve silah sesleri ancak 77 dakika sonra durdu. Boğazköy köprüsü yakınında da askeri aracın geçişi sırasında mayın patlatıldı ve üç askerimiz hafif yaralandı.
Şemdinli’deki huzursuzluk vatandaşın göçlerine de neden oluyor. Başta Bağlar köyü olmak üzere 7 köy ve bazı mezralar boşaltıldı. Bunların, vatandaşın güvenliği için yapıldığı bildirildi.
Operasyonlar dikkatli sürüyor
SÖZCÜ’nün görüştüğü bazı yetkililer, operasyonun etkili bir biçimde sürdürüldüğünü söylediler. Operasyon bölgesinde yerleşim yerlerinin bulunduğunu kaydeden yetkili, “Operasyonun uzaması, teröristlerin güçlü direnişinden değil, vatandaşın zarar görmemesi, kayıp vermememiz için azami dikkatimizden kaynaklanıyor. Ayrıca, hava aracı görüntüleri de çok saylıda teröristin etkisiz hale getirildiğini gösteriyor” dedi.
Terörle mücadelede geçmişte görev alan bir komutan, operasyonun niçin sonuçlandırılmadığını SÖZCÜ’ye şöyle açıkladılar:
1- Terör örgütünün, Irak topraklarında sınırımıza yakın yerlerde Haftanin, Basyan, Avaşin gibi ana kampları bulunuyor. Teröristler bu kamplardan geliyor ve sürekli de takviye ediliyor. O yüzden bölgeye terk etmiyorlar.
2- TBMM, hükümete sınır ötesi harekat yetkisi vermesine rağmen, hükümet bu konuda Genelkurmay Başkanlığı’nı sınır ötesi kara harekatıyla yetkilendirmediği için teröristler askerin sınır ötesi harekat yapamayacağını bildikleri için rahat hareket ediyorlar.
3- Olayların geçtiği yerler Şemdinli ilçesinin hemen yakınıdır. Teröristlere orada bazı köylerden destek de var. Teröristler, köylülerin arasında olduğu için ateş edilemiyor. Asker de, sorumluluk almamak için teröristlere ateş edemiyor.
Bu eylem dikkat çekmek için
Şemdinli’de Tabur Komutanlığı da yapan emekli albay Erdal Sarızeybek, olayların geçtiği Gomana tepenin, taburun hemen karşısında olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Örgüt. ‘kurtarılmış bölge’ oluşturma çabasını, arkasındaki siyasi destekle oluşturmak istiyor., Suriye ve Irak’ta gelişen olayları da dikkate alarak Şemdinli merkezi ya da bir karakolu ele geçirip, kameraya alıp ‘burada biz varız’ demek istiyor ve uluslar arası ilgiyi artırmayı hedefliyor. 1992 yılında savaş hükümeti kuran terör örgütünün tehditleri, düne göre bugün daha ağırdır. Çünkü, silah güçlerinin yanı sıra siyasi destekleri de var.”
28-29 Eylülm 1992’de 500 civarında teröristin Şemdinli-Derecik sınır bölgesindeki jandarma karakoluna saldırdığını , teröristlerin geride 174 ceset bırakarak kaçtığını da hatırlatan yetkili, örgütün “cephe savaşı”nda her zaman kayıplarının büyük olduğunu ifade etti.
Açıklama yapılsın
Geçmişte Hakkari’de görev yapan emekli bir komutan da “Operasyona zarar vermeyecek kadar yetkililerin açıklama yapması gerekir. Ancak, hiçbir açıklama yapılmaması terör örgütünün işine geliyor. Şemdinli’de geçmişte de 10 günden fazla süren operasyonlar oluyordu. Operasyona zarar vermeyecek bir biçimde basını bilgilendiriyorduk. Bu kez,. Bilgilendirmeler terör örgütü aracılığıyla yapılıyor, gerçeği yansıtmayan ve abartılı bu açıklamalar da Devletine bağlı halk üzerinde de olumsuz etki yaratıyor” dedi.
SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.