Saygı Öztürk: Tutuklu Albaya sefer görev emri çıkardılar

Tutuklu Albaya sefer görev emri çıkardılar. Albay bu yazıya nasıl karşılık verdi?..
BT YAZARLAR-250’si tutuklu 364 askerin tutuklu olduğu “Balyoz Davası”nın tutuklu sanıklarından birisi de, emekli kurmay albay Kemal Dinçer. Soruşturma kapsamında 11 Şubat 2011 tarihinde tutuklandı. Silivri cezaevinde yatan emekli albay, Suriye ile yaşanan gerilimden sonra “sefer görev emri” çıkarıldı ve en kısa sürede Askerlik Şube Başkanlığı’na başvurup askeri birliğine gitmesi istendi.
Tutuklu komutanlar arasında ilk kez böyle bir olay yaşanırken, bu durum “yılın komedisi” olarak nitelendirildi. Emekli albayın, Suriye’ye savaş açılması halinde Suriye cephesinde görevlendirileceği yolunda da espriler yapılmasına neden oldu.
9 yıl sonra tutuklandı
3. Kolordu Komutanlığı 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda Kurmay Başkanı olarak görev yapan Albay Kemal Dinçer, “Balyoz Plan Semineri”ne katılmadı. Dönemin Tugay Komutanı Yurdaer Olcan seminere gitti.
Islak imzalı olmayan belgelerde, “Darbe gerçekleştirilirse görev verilecek onurlu görevi kabul edecek komutanlar” listesinde, Albay Kemal Dinçer’in adı da yer aldı. Bunun dışında, Dinçer’in hiçbir belgede adı geçmiyor. Dinçer, 2003 yılının mayıs ayında emekliye ayrıldı .
Emekliye ayrılmasından tam 9 yıl sonra, Ahmet Dinçer de, diğer komutanlar gibi 11 şubat 2011’de tutuklandı ve Silivri cezaevine konuldu.
Sefer görev emri gönderildi
Türkiye ile Suriye arasında yaşanan gerilimden sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sefer hazırlıkları da başladı. Bu kapsamda, emekli komutanlar, sefer görev emri bulunan sivillerin kendilerine yapılan tebligattan hemen sonra en yakın askerlik şube başkanlığına başvurmaları, başvurmaması halinde haklarında yasal işlem yapılacağı belirtildi.
Sefer görev emri yazısı gönderilenlerden birisi de tutuklu emekli albay Kemal Dinçer oldu. Boyabat Askerlik Şube Başkanlığı tarafından ev adresine yazı gönderildi. Bu yazıyı alan emekli albayın eşi Zehra Dinçer, “Eşimi yeniden askere çağırıyorlardı. Aklıma eşimin Suriye’ye savaşa gönderileceği geldi. Tutuklu olmasına rağmen askerlik şubesine başvurmaması halinde, bundan ceza almaması için hemen durumu avukatımız Emin Emir’e aktardım. Eşimi 9 yıl sonra hem de cezaevindeyken askere çağırmalarına çok şaşırdım” dedi.
Avukat: Tahliye edileceği meçhuldür
Tutuklu emekli albayın avukatı Emin Emir dün Boyabat Askerlik Şube Başkanlığı’na gönderdiği yazıda şöyle dedi:
“Yazınızda, emekli kurmay albay Kemal Dinçer’e sefer görev emri tebliğ edileceğinden şubenize müracaat etmesi istenmiştir. Dinçer’in şubenize müracaat etmesi mümkün değildir. İlgili şahıs kamuoyunda ‘Balyoz’ olarak bilinen, İstanbul 10. Ağır ceza Mahkemesi’ndeki dosyasıyla ilgili olarak 11 Şubat 2011’de tutuklanmış olup, ne zaman tahliye edileceği MEÇHULDÜR. Bilgilerinize arz ederim.”
CHP Milletvekili anlayamadı
Tutuklu komutanın eşi Zehra Dinçer’in, eşinin başına gelen olayı duruşmayı izlemek için gelen CHP’nin bir bayan milletvekiline anlattı. Ancak, milletvekili olayın önemini anlamadı ve herhangi bir açıklama yapmadı.
SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.