Soner Yalçın: 17 Aralık istihbarat savaşı

Soner Yalçın-2013-1YAZARLAR-Cam ev­de otu­rup baş­ka­sı­na taş at­ma­ya­cak­tı­nız.
So­nuç­ta, “e­lin oğ­lu­” pa­ça­nı­zı böy­le aşa­ğı­ya alır.
Kim bu “e­lin oğ­lu­”? Yok ha­yır İran­lı­la­rı kas­tet­mi­yo­rum;
da­ha bü­yük fo­toğ­raf­la il­gi­li­yim; bü­yük is­tih­ba­rat sa­va­şıy­la…
Bir haf­ta­da şu or­ta­ya çık­tı: Ali Ağa­oğ­lu fi­lan 17 Ara­lık Ope­ras­yo­nu­’nun çe­re­zi. Asıl amaç “al­tın vu­ru­ş”; ya­ni İran ti­ca­re­ti!
ABD-İs­ra­il si­ze, “İ­ra­n’­a am­bar­go var, ti­ca­ret yap­ma­yı­n” di­ye­cek ve “cam ev­de otu­ra­n”
siz kur­naz­lık­la do­lam­baç­lı
yol­la­ra gi­rip ce­bi­ni­zi dol­du­ra­cak­sı­nız.
En te­pe­de­ki “sey­rek bı­yık­lı asa­bi ada­m” da­hil bun­lar kav­ram­lar­la dü­şün­me­yi bil­mi­yor.
O za­man en ba­si­tin­den baş­la­ya­lım…
“E­ko­no­mik Te­tik­çi­”
John Per­kis…
AB­D’­nin en önem­li is­tih­ba­rat ku­ru­munda “U­lu­sal Gü­ven­lik Da­ire­si­” (Na­ti­onal Se­cu­rity Agency-NSA) ça­lış­tı. Bu is­tih­ba­rat ku­ru­mu­nun özel­li­ği dün­ya­yı ya­sal ve­ya ya­sa­dı­şı yol­lar­dan din­le­me­si ve el­de et­ti­ği bil­gi­le­ri eko­no­mik is­tih­ba­rat ope­ras­yon­la­rı için kul­lan­ma­sı. Bu se­bep­le yer­yü­zün­de­ki en çok ma­te­ma­tik­çi­yi ba­rın­dı­ran ku­rum.
John Per­kis bun­lar­dan bi­riy­di.
1968 yı­lın­da NSA ta­ra­fın­dan “e­ko­no­mik te­tik­çi­”‘ ola­rak ye­tiş­ti­ril­di. 1980’e ka­dar Ame­ri­kan is­tih­ba­rat ör­güt­le­ri ta­ra­fın­dan yön­len­di­ri­len da­nış­man­lık şir­ket­le­rin­de; eko­no­mist, kı­dem­li eko­no­mist, böl­ge so­rum­lu­su ve baş­kan yar­dım­cı­sı gi­bi sı­fat­lar­la ça­lış­tı.
2004’te yaz­dı­ğı “Bir Eko­no­mik Te­tik­çi­nin İti­raf­la­rı­” ad­lı ki­ta­bı haf­ta­lar­ca AB­D’­de en çok sa­tan­lar lis­te­sin­de yer al­dı.
Per­ki­s’­e gö­re “e­ko­no­mik te­tik­çi­le­ri­n” bir nu­ma­ra­lı he­de­fi şuy­du:
“Ben­ce sı­ra­da zen­gin pet­rol ve do­ğal­gaz ya­tak­la­rı­na sa­hip İran, dün­ya ko­balt re­zerv­le­ri­nin önem­li bir bö­lü­mü­nü elin­de bu­lun­du­ran Kon­go ve önem­li bir ge­çiş nok­ta­sı olan Hon­du­ras var.”
Biz me­se­le­nin İran yö­nüy­le il­gi­li­yiz…
Ge­çen haf­ta­yı İran­lı Re­za Zar­rab ile ka­pat­tık.
Bu haf­ta­yı İran­lı Ba­bek Zen­ca­ni ile aç­tık.
Med­ya öy­le bir ya­zı­yor ki; Zar­rab ve Zen­ca­ni iki “de­ha­” genç iş ada­mı! Ço­cuk ol­ma­yın lüt­fen. ABD am­bar­go­su­nu del­mek is­te­yen İra­n’­ın, bu bü­yük ti­ca­ret iş­le­rin­de is­tih­ba­rat­çı­la­rı­nın ol­ma­dı­ğı­nı dü­şün­mek saf­lık olur. Ya­ni, 17 Ara­lık ay­nı za­man­da bir is­tih­ba­rat sa­va­şı­dır!
Pe­ki…
Tür­ki­ye­’nin Mil­li İs­tih­ba­rat Teş­ki­la­tı (MİT) böy­le­si­ne ulus­la­r a­ra­sı bir ope­ras­yo­nun ne­re­sin­de? Gö­rü­nen o ki 17 Ara­lı­k’­tan ha­be­ri yok.
Sa­nı­rım önem­li bir nok­ta­ya gel­dik ve şu­nu so­ra­bi­li­riz:
Ope­ras­yo­n, ay­nı za­man­da Mİ­T’­e kar­şı ya­pıl­mış ola­bi­lir mi?
Me­se­le­nin bam­te­li iş­te bu­ra­sı…
MİT ki­min he­de­fin­de
17 Ara­lık Ope­ras­yo­nu­’nu es­ki po­lis ami­ri/ye­ni kö­şe ya­za­rı Em­re Us­lu 3 ay ön­ce twit­te­r’­dan du­yur­du.
Ay­nı Em­re Us­lu ya­zı­la­rın­da özel­lik­le son dö­nem­de ki­mi he­def yap­tı: MİT Müs­te­şa­rı Ha­kan Fi­dan!
Ni­ye? Çün­kü Mİ­T’­in İran po­li­ti­ka­sı­na kar­şıy­dı!
Ta­ra­f’­ta­ki bir­kaç ya­zı­sın­dan alın­tı ya­pa­yım:
“Ha­kan Fi­dan 2010 yı­lın­da Mİ­T’­e gel­dik­ten son­ra (…) MİT, CI­A’­den al­dı­ğı bil­gi­le­ri İran ile pay­laş­tı­ğı için Türk-ABD is­tih­ba­rat an­laş­ma­sı bi­le ris­ke edil­di.” (18 Ha­zi­ran 2013)
“Ha­kan Fi­dan Mur­si­’ye ‘ilk zi­ya­re­ti­ni İra­n’­a ya­p’ de­di. (…) Ne­dir bu İran sev­gi­si? İran bir sü­per güç de­ğil, üs­te­lik böl­ge­de izo­le edil­miş, üs­tün­de ulus­la­ra­ra­sı am­bar­go olan bir ül­ke. Ba­tı müt­te­fi­ki Tür­ki­ye­’nin is­tih­ba­rat baş­ka­nı­nın baş­ka ül­ke­le­ri İra­n’­a yön­len­dir­me­si ger­çek­ten man­tık­la açık­la­na­bi­le­cek bir tu­tum de­ğil.” (5 Ey­lül 2013)
“Son birkaç yıl­dır Tür­ki­ye İran is­tih­ba­ra­tı­nın ope­ras­yon ala­nı­na dön­müş­tür. Ör­ne­ğin İra­n’­ın nük­le­er si­lah prog­ra­mı ih­ti­yaç­la­rı­nın Tür­ki­ye üze­rin­den İra­n’­a trans­fer edil­di­ği ka­nı­sı cid­di bir ka­nı­dır. Hü­se­yin Ta­ni­deh ad­lı İran aja­nı nük­le­er ka­çak­çı­lık­tan ara­nır­ken Tür­ki­ye­’de ya­ka­lan­mış Al­man­ya­’ nın ia­de is­te­me­si­ne rağ­men Ha­kan Fi­da­n’­ın dev­re­ye gir­me­siy­le ia­de iş­lem­le­ri dur­du­rul­muş­tur.” (23 Ekim 2013)
MOS­SAD kız­gın
Em­re Us­lu ben­ze­ri çok ya­zı ka­le­me al­dı. Re­fe­rans kay­nak­la­rı da il­ginç­ti: “Ja­rus­sa­lem Pos­t’­a ya­zan İs­ra­il­li is­tih­ba­rat ana­lis­ti Yos­si Mel­ma­n’­a gö­re İran, Ni­san 2012’de İra­n’­ın nük­le­er si­lah prog­ra­mı­nı yü­rü­ten, İran­lı nük­le­er uz­man­la­rı­nı öl­dü­ren 15 MOS­SAD aja­nı­nın de­şif­re et­tik­le­ri­ni du­yur­muş­tu. Mel­man Mİ­T’­in kim­lik­le­ri­ni İran is­tih­ba­ra­tı­na ver­di­ği ima edi­yor. Ha­tır­la­yın Ha­kan Fi­dan, top­lan­tı­lar­da İra­n’­ın nük­le­er prog­ra­mı­nı sa­vun­du­ğu için İs­ra­il­li­ler ta­ra­fın­dan İra­n’­a hiz­met et­mek­le suç­lan­mış­tı.
(24 Ekim 2013)
Em­re Us­lu, es­ki İs­ra­il Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Ehud Ba­ra­k’­ın “İ­ran des­tek­çi­si bir adam Tür­ki­ye MOS­SA­D’­ının (MİT) ba­şı­na atan­dı. On­la­rın elin­de önem­li mik­tar­da sır­rı­mı­zı var. Son iki ay­da­ki iz­le­ni­mi­miz, bu sır­la­rı İra­n’­a aça­bi­le­cek­le­ri şek­lin­de. Bu da çok ra­hat­sız edi­ci­” söz­le­ri­ni hep ha­tır­lat­tı.
Son ay­lar­da Wall Stre­et Jo­ur­na­l’­dan Was­hin­ton Pos­t’­a ka­dar bir­çok ABD ga­ze­te­sin­de, Mİ­T’­in İran iliş­ki­le­ri­ni eleş­ti­ren ya­zı­lar çık­tı. Bun­la­rı te­sa­düf mü sa­nı­yor­su­nuz?
Sa­de­ce Em­re Us­lu de­ğil; son dö­nem­de Ce­ma­at’­in ya­yın or­gan­la­rı­nın he­de­fin­de de İran ve Ha­kan Fi­dan var­dı. Ke­za: Ha­kan Fi­da­n’­ın Os­lo­’da­ki ses kay­dı­nı kim sız­dır­dı sa­nı­yor­su­nuz? 7 Şu­bat 2012’de Ha­kan Fi­da­n’­ın Özel Yet­ki­li Sav­cı ta­ra­fın­dan şüp­he­li sı­fa­tıy­la mah­ke­me­ye ifa­de­ye çağ­rıl­ma­sı­nı kim des­tek­le­di sa­nı­yor­su­nuz?
Bun­lar ana­liz edil­me­den 17 Ara­lık Ope­ras­yo­nu­’nun kod­la­rı çö­zü­le­bi­lir mi?
Bu me­se­le­ye salt; rüş­vet­ten içe­ri atı­lan ba­kan ço­cuk­la­rı ve İran­lı genç işa­dam­la­rı di­ye ba­kı­la­bi­lir mi? Bal­yo­z’­dan Er­ge­ne­ko­n’­dan bu­gün ce­za­evin­de bu­lu­nan­la­rın “or­tak su­çu­” İra­n’­ı da içe­ren ba­ğım­sız dış po­li­ti­ka­yı sa­vun­mak­tı. On­la­rı ya­lan­la ce­za­evi­ne atan güç, bu­gün AK­P’­nin ipi­ni çek­miş­tir. Ce­ma­at her iki ope­ras­yo­nu­nun da pi­yo­nu­dur.

SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.