Soner Yalçın: Asıl soru

Soner Yalçın-2013-1Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın sağ ko­lu/da­nış­ma­nı Yal­çın Ak­do­ğan de­di ki: “O Ce­ma­at Or­du­’ya kum­pas kur­du.”
Bu­nun üze­ri­ne Er­ge­ne­kon-Bal­yoz da­va­la­rı tek­rar ko­nu­şu­lup tar­tı­şıl­ma­ya baş­lan­dı.
Fa­kat…
Da­ha ön­ce yaz­dım;
hep “na­sı­l” so­ru­su odak­lı tar­tı­şı­yo­ruz:
“O Ce­ma­at Or­du­’ya na­sıl kum­pas kur­du?”
So­ru bu ol­ma­ma­lı­dır.
Asıl so­rul­ma­sı ge­re­ken
“ne­de­n” so­ru­su­dur.
Ya­ni şu­nu so­ra­ca­ğız:
“O Ce­ma­at Or­du­’ya ne­den kum­pas kur­du?”
So­ru bu­dur…
Po­li­sin gö­zün­den kaç­mı­yor!
– “As­ke­ri ve­sa­yet…”
– “Dar­be­ci­lik…”
– “Cun­ta­cı­lık…”
Bun­lar “ne­de­n” so­ru­su­nun ya­nı­tı ola­bi­lir mi?
Bil­gi­nin ilk aşa­ma­sı in­sa­nın ken­di­si­ni bil­me­si­dir.
Biz ço­cuk mu­yuz?
Biz ca­hil mi­yiz?
Tür­ki­ye­’nin 12 ge­mi­lik ilk mil­li harp ge­mi­si “MİL­GE­M”­i pro­je­len­di­ren mü­hen­dis­le­rin hap­se atıl­ma­sıy­la “as­ke­ri ve­sa­ye­ti­n” ne il­gi­si ola­bi­lir?
GA­TA­’da şi­zof­re­ni­ye ça­re ila­cı ge­liş­ti­ren bi­lim adam­la­rı­nın ha­kim kar­şı­sı­na çı­ka­rıl­ma­la­rıy­la “dar­be­ci­li­ği­n” ne il­gi­si ola­bi­lir?
De­niz Kuv­vet­le­ri per­so­ne­li ta­ra­fın­dan ge­liş­ti­ri­len Ge­mi En­teg­re Sa­vaş İda­re Sis­te­mi Pro­je­si (GE­NE­SİS)’in “cun­ta­cı­lık­la­” ne il­gi­si ola­bi­lir?
Sa­vaş Sis­tem­le­ri, Ha­va Sa­vun­ma Sis­tem­le­ri, Yö­ne­tim Bil­gi Sis­tem­le­ri, Si­mü­las­yon ve Eği­tim Sis­tem­le­ri, Gü­ven­lik Sis­tem­le­ri ve Ener­ji Yö­ne­tim Sis­tem­le­ri alan­la­rın­da ça­lış­ma­lar ya­pan HA­VEL­SA­N’­ın; Bal­yoz ile Er­ge­ne­kon ile ne il­gi­si ola­bi­lir?
Sa­de­ce su­bay­la­rı de­ğil; bu pro­je­le­ri ha­ya­ta ge­çi­ren bi­lim adam­la­rı­nı, mü­hen­dis­le­ri­ni de ce­za­evi­ne at­tı­lar.
Bir Or­du­’da 400 ca­sus olur mu? (Tür­ki­ye­’nin so­ğuk sa­vaş bo­yun­ca ya­ka­la­dı­ğı ve yar­gı önü­ne çı­kar­dı­ğı ca­sus sa­yı­sı; 1944 yı­lın­dan 1991’e ka­dar sa­de­ce 132 ki­şi. Bun­lar­dan 18’i de be­ra­at et­ti.)
Dü­şü­nü­nüz; bu 400 ca­sus; tüm as­ke­ri is­tih­ba­ra­tın; Mİ­T’­in gö­zün­den ka­çı­yor; kon­tres­pi­yo­naj il­gi ala­nı­na gir­me­me­si­ne rağ­men po­li­sin gö­zün­den kaç­mı­yor! Breh… Breh… Breh…
Bir Or­du­’nun hep­si fu­huş­çu olur mu?
Pey­gam­ber Oca­ğı­’na bu ka­ra le­ke­yi de çal­dı­lar. Pı­rıl pı­rıl su­bay­la­rı ya­lan­lar­la zin­dan­la­ra dol­dur­du­lar.
Kum­pas bü­yük…
Bu ne­den­le:
Ya­nı­tı­nı ara­dı­ğı­mız “na­sıl kum­pas ku­rul­du­” so­ru­su de­ğil; “ne­den kum­pas ku­rul­du­” so­ru­su­dur.
Çır­pı­nır­dı Ka­ra­de­niz
Ba­kıp Tür­k’­ün bay­ra­ğı­na
Pe­ki…
Su­bay­la­rı, bi­lim adam­la­rı, mü­hen­dis­le­ri hap­se atın­ca ne ol­du?
Sa­de­ce De­niz Kuv­vet­le­ri­’nin, Ka­ra­de­ni­z’­de kü­re­sel güç­le­ri ne­den ra­hat­sız et­ti­ği­ne ör­nek­ler ve­re­yim:
– SİZ, Rus­ya­’nın yu­mu­şak kar­nı olan Ka­ra­de­ni­z’­e yö­ne­lik NA­TO­’nun at­tı­ğı adım­la­rı en­gel­le­yen TSK ile, NA­TO­’nun bir­çok kez ters düş­tü­ğü­nü bi­li­yor muy­du­nuz?
– SİZ, Rus­ya-Gür­cis­tan Sa­va­şı­’n­da AB­D’­nin Ka­ra­de­ni­z’­e bir has­ta­ne ge­mi­si sok­ma­ya ça­lış­tı­ğı­nı, Mon­trö An­laş­ma­sı­’nı de­le­cek bu gi­ri­şi­me Ge­nel­kur­ma­y’­ın izin ver­me­di­ği­ni bi­li­yor muy­du­nuz?
– SİZ, Ka­ra­de­niz ül­ke­le­ri­nin do­nan­ma­la­rın­dan olu­şa­cak, Ka­ra­de­niz Çağ­rı Gü­cü (BLACK­SE­AFOR) kur­ma gi­ri­şi­mi­nin AB­D’­de ra­hat­sız­lık ya­rat­tı­ğı­nı bi­li­yor muy­du­nuz?
– SİZ, su­bay­lar hap­se atı­lın­ca NA­TO­’nun Ka­ra­de­ni­z’­e diz­gin­siz gir­di­ği­ni ve bu du­ru­mun Tür­ki­ye-Rus­ya iliş­ki­le­ri­ni ger­gin­leş­tir­di­ği­ni bi­li­yor mu­su­nuz?
– SİZ, Tür­ki­ye­’nin ilk mil­li ge­mi­si olan TCG Hey­be­li­ada’­nın yüz­de 60 mil­li kat­kı pa­yı ile De­niz Kuv­vet­le­ri­’nin İs­tan­bul ter­sa­ne­sin­de ta­mam­la­nıp do­nan­ma­ya tes­lim edi­lip Ka­ra­de­ni­z’­e açıl­ma­sıy­la; Tür­ki­ye­’nin ken­di sa­vaş ge­mi­si­ni ya­pa­bi­len 14 ül­ke ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı bi­li­yor muy­du­nuz?
– SİZ, TSK’­nin baş­ta De­niz Kuv­vet­le­ri ol­mak üze­re hız­la tek­nik alt­ya­pı­sı­nın dış ba­ğım­lı­lık­tan kur­tar­mak için pro­je­le­ri ha­ta ge­çir­di­ği­ni bi­li­yor muy­du­nuz?
Sa­de­ce MİL­GEM de­ğil; ra­dar, so­nar, tor­pi­do ve gü­düm­lü mer­mi gi­bi yük­sek tek­no­lo­ji­yi ge­rek­ti­ren si­lah ve sis­tem­le­ri üre­tim aşa­ma­sı­na gel­miş­ti. Bu­gü­ne ka­dar eko­no­mi için bir yük olan sa­vun­ma sa­na­yi, De­niz Kuv­vet­le­ri için bir ge­lir ka­pı­sı­na dö­nü­şü­yor­du. Ar­tık bü­yük ih­ra­cat­çı olu­yor­du. Ame­ri­ka­’nın “sa­de­ce biz­den si­lah ala­bi­lir­si­ni­z” de­di­ği FMS soy­gu­nu ar­tık son bul­mak üze­rey­di.
Hep­si­ni yaz­sam Söz­cü ga­ze­te­si­nin say­fa­la­rı yet­mez…
Pe­ki, as­ker­ler zin­dan­la­ra atıl­dık­tan son­ra han­gi ge­liş­me­ler ya­şan­dı?
AB: “De­niz­ci­ler Sal­dır­ga­n”
Bu so­ru­ya da Ege böl­ge­sin­den ya­nıt ve­re­yim:
De­niz Kuv­vet­le­ri, Ege­’de Yu­na­nis­ta­n’­la ya­şa­nan ih­ti­laf­lar­da hiç ge­ri adım at­mı­yor­du ve bu ABD ve NA­TO­’da ra­hat­sız­lık ya­ra­tı­yor­du.
Öy­le ki bu du­rum, 2009 AB İler­le­me Ra­po­ru­’na yan­sı­dı. Türk De­niz­ci­ler “sal­dır­ga­n” ola­rak ni­te­len­di­ril­di.
Çün­kü: Kıb­rıs Rum Ke­si­mi­’nin ih­ti­laf­lı alan­da do­ğal­gaz ara­ma­sı­nın en­gel­le­ne­me­me­si üze­ri­ne, Türk as­ke­ri Kıb­rı­s’­ın gü­ne­yin­de atış­lı tat­bi­kat yap­mış­tı.
Fa­kat şim­di:
Rum­lar, Tür­ki­ye ile KKTC’­nin çı­kar­la­rı­nı yer­le bir eden böl­ge­de pet­rol ve do­ğal­gaz zen­gin­lik­le­ri­ni ar­tık Türk do­nan­ma­sı­nın hiç­bir en­gel­le­me­siy­le kar­şı­laş­ma­dan sö­mü­rü­yor!
1996 yı­lın­dan iti­ba­ren Kar­da­k’­ta te­sis edil­miş dev­let uy­gu­la­ma­la­rı­mız ar­tık su­lan­dı. Ay­nı du­rum Ku­şa­da­sı kör­fe­zin­de­ki Bu­la­maç (Far­ma­ko­ni­si) ve Eşek (Ga­ido­ros) ada­cık­la­rı için de ge­çer­li. Bun­la­rın Yu­na­nis­ta­n’­a her­han­gi bir ant­laş­ma ile dev­re­dil­me­di­ği açık. 2010 ön­ce­si bu böl­ge­le­re des­tur­suz gi­re­me­yen Yu­na­nis­tan, için­de bu­lun­du­ğu zor eko­no­mik ko­şul­la­ra rağ­men Türk do­nan­ma­sı­na ar­tık mey­dan oku­yor!
Ve en acı­sı:
Türk Do­nan­ma­sı or­ta­da TBMM tez­ke­re­si yok­ken Fran­sa ve İn­gil­te­re ön­cü­lü­ğün­de Lib­ya­’da gi­ri­şi­len acı­ma­sız ener­ji pay­la­şım sa­va­şı­na en faz­la sa­yı­da ge­miy­le ka­tıl­dı.
Han­gi­si­ni ya­za­yım:
Res­mi adı Gü­ney­do­ğu Av­ru­pa Tu­ga­yı (SE­EB­RIG) olan as­ke­ri gü­cün kon­tro­lü ar­tık Tür­ki­ye­’de de­ğil; ABD “ko­mu­ta­yı­” al­ma­yı ba­şar­dı
İn­san­sız ha­va ara­cı üre­tim pro­je­si (İHA) ra­fa kalk­tı.
Ko­ya­ma­dık­la­rı fü­ze kal­kan­la­rı­nı/ ra­dar­la­rı Ana­do­lu top­rak­la­rı­na dik­me­ye baş­la­dı­lar.
So­nuç­ta:
Dün­ya­nın ek­se­ni Do­ğu­’ya ka­yar­ken Türk Or­du­su­’nu yok et­ti­ler!
Evet:
“Na­sı­l” so­ru­suy­la de­ğil “ne­de­n” so­ru­su­na odak­lan­ma­mız la­zım.
Asıl so­ru bu­dur:
“O Ce­ma­at Türk Or­du­su­’na ne­den kum­pas kur­du?”
SÖZCÜ

Leave a Reply

Your email address will not be published.