Almanya Noel'e hazır

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Hristiyan dünyasının en önemli dini bayramlarından olan ve 24 Aralık akşamı başlayan Noel için hazırlıklar tamamlandı.
Noel kutlamaları çerçevesinde Berlin’in en ünlü ”Unter den Linden”, ”Kürfürstendamm” ve ”Friedrichstrasse” gibi ana caddeleri ışıklandırıldı.
Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue, Başbakanlık, Federal Meclis (Reichtstag) ve Brandenburg Kapısı önlerine konulan ışıklandırılmış dev Noel ağaçları dikkati çekiyor. Berlin’e gelen turistler dev ağaçların fotoğrafını çekiyor.
Almanlar akşam saatlerinde Berlin’in çeşitli yerlerine kurulan Noel pazarlarında stres atıyor, aileler çocuklarıyla birlikte eğlencelere katılıyor.
Renkli görüntülere sahne olan Noel pazarlarında insanlar vakitlerini sıcak şarap eşliğinde sohbet ederek, el yapımı eşyalar satın alarak ve tiyatro gösterileri izleyerek geçiriyorlar. Bu pazarların bazıları yeni yıla kadar sürecek.
Breitscheid meydanında kurulan Noel pazarında şapka, eldiven ve şal satan Kamuran adlı Türk kadını, aslında uçak kabin görevlisi olmak için eğitim aldığını, Noel döneminde de burada satış elemanı olarak yardım ettiğini belirtti.
Almanya’da geleneksel olarak kurulan Noel pazarları döneminde vatandaşların daha sevinçli bir şekilde bu pazarları ziyaret ettiklerini ifade eden Türk esnafı, Breitscheidplatz’daki pazarın diğer pazarların aksine yeni yıla kadar süreceğini kaydetti.
Noel pazarlarını her yıl ziyaret eden Sedat Kahraman da ”Uzun yıllardır burada yaşadığım için her yıl çocuklarla geliriz. Değişik inançları tanımamız açısından iyi buluyorum. Almanlar da bizim dini ve milli bayramlarımıza geliyor. Hoşgörü içinde yaşamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Öte yandan Berlin’de Brandenburg Kapısı’nın önünde yeni yıl kutlaması düzenlenecek.
Berlinliler yeni yılı, Brandenburg Kapısı’nın önünde kurulacak sahnede farklı müzik gruplarının söyleyeceği şarkılar ve gece yarısı düzenlenecek havai fişek gösterisi ile karşılayacak.
Almanya’da ilk kez 1310 yılında Nürnberg’de kurulan Noel pazarı daha sonra gelenek halini aldı ve Almanya çapına yayıldı. İlk önceleri el sanatları, çocuk oyuncukları ve yün elbiselerin satıldığı Noel pazarında yıllar geçtikçe temel felsefesi korunarak, çeşit artırılarak bugün de devam ediyor. AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.