Ev çevresinde biriken suları temizleyin, uzun kollu giyinin ve sivrisinek kovucu kullanın, Avrupa WHO uyarıyor; Güney Avrupa’da Batı Nil vakaları artıyor.
Batı Nil virüsünün bulaşma mevsimi, genellikle ilkbahar sonundan sonbahara kadar sürüyor ve Temmuz-Eylül arasında zirve yapıyor. Yunanistan, İtalya, İspanya, Romanya ve Kuzey Makedonya’da vakalar bildirilirken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) etkilenen bölgelerde yaşayanları önleme tedbirlerine odaklanmaya çağırıyor.
WHO Avrupa Bölge Direktörü Hans Henri P. Kluge “Basit önlemler, örneğin vücudu kapatmak, böcek kovucu kullanmak ve evin etrafındaki durgun suları temizlemek gerçekten fark yaratabilir” diye vurguladı..
İnsanlar için ruhsatlı bir aşı bulunmuyor; tedavi, yalnızca belirtilerin yönetilmesi ve ağır vakalarda hastanede destekleyici bakım ile sınırlı.
DSÖ Avrupa, vücudun büyük kısmını kapatmayı, sivrisineklerin en aktif olduğu, yani gün doğumu ve gün batımı saatlerinde, dışarıda geçirilen zamanı sınırlamayı, kovucu sürmeyi, evde pencere ve kapılara sineklik takmayı ve yatakların ile bebek taşıyıcılarının üzerine cibinlik kullanmayı tavsiye ediyor. Saksılar, kaplar ve diğer atıklardaki durgun suyun temizlenmesi, sivrisineklerin üreme alanlarını ortadan kaldırarak riski azaltıyor.
