Merkel: ‘Güç bende artık’…

S&P’nin önceki gün 9 ülkenin notunu düşürmesi sonrasında AAA notunu koruyan ülkelerden Almanya Başbakanı Merkel’in 30 Ocak’ta yapılması planlanan AB Zirvesi öncesi elini güçlendirdiği ifade ediliyor.
Piyasaların bazı Avrupa Birliği ülkeleri üzerindeki baskıyı azaltmaya başladığının sinyallerinin geldiği bir ortamda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P), AAA notuna sahip Fransa ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu 9 ülkenin notunu düşürmesi Euro Bölgesi’nin dertlerinin bitmekten uzak olduğunu bir kez daha gösterdi.
“S&P’nin kroşesi”, Euro Bölgesi’ni bir kez daha uçurumun kenarına getirirken AAA notunu korumayı başaran ülkelerin başını çeken Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel’in eli 30 Ocak’ta yapılması öngörülen AB Zirvesi öncesinde iyiden iyiye güçlendi.
EN AĞIR DARBE FRANSA’YA
S&P’nin göstere göstere gelen adımının yarattığı ortamda en ağır darbeyi önümüzdeki üç ay içinde seçime gidecek olan ve ülke içindeki popülaritesi düşük seviyelerde seyreden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy aldı.
Son dönemde Almanya’nın eteğine yapışarak Fransa’nın AB’yi asıl yöneten ülkelerden biri olduğu havasını pekiştirmeye çalışan Sarkozy, ülkesinin 1975’ten bu yana sahip olduğu AAA notunun düşürülmesinin ardından artık Merkel karşısında daha da zayıf bir duruma düşecek.
Sarkozy’nin Merkel’in önerilerini dengelemek için kullandığı İtalya’nın durumunun not bazında daha da vahimleşmesi, mali disiplin ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) krizle mücadeledeki rolü konusunda Almanya’nın borusunun ötmeye devam etmesini neredeyse kesinleştirdi. S&P’nin “kitlesel not indirme operasyonunun” Euro Bölgesi ülkeleri arasındaki farklılıkları iyice bilemesi 30 Ocak’taki zirvenin beklenenden çok daha çetrefilli geçme riskini yükseltmiş durumda.
ZAMANLAMA ŞAŞIRTTI
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, S&P’nin not düşürmesini “tutarsız” olarak tanımlarken, iç pazardan sorumlu Komisyon üyesi Michel Barnier zamanlamaya şaşırdığını söyledi. Fransa Ekonomi Bakanı François Baroin, “İyi haber değil ama felaket de değil” yorumunu yaparken bir diğer “S&P kurbanı” olan Avusturya hükümeti, “Anlamak mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.
S&P’nin notları kırması zordaki Euro Bölgesi ekonomileri için güvenlik duvarı oluşturmayı ve yatırımcıları ikna etmeyi daha da zorlaştıracağından şu ana kadarki stratejisini piyasalar karşısında zaman kazanmak üzerine kuran ancak somut adım atma konusunda yaptığı planlar sürekli kağıt üstünde kalan AB’nin bu aşamadan sonra acil eylem dışında opsiyonu kalmadı.
GÖZLER EFSF’DE
Aralarında Fransa, Avusturya ve İtalya’nın da bulunduğu 9 ülkenin notunun S&P tarafından düşürülmesi gözlerin ister istemez AAA notuna sahip Avrupa Mali İstikrar Fonu’na (EFSF) çevrilmesine neden oldu. Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker, kaynak aktaran ülkelerin EFSF’in kredi notunu korumakta kararlı olduklarını söyledi.
Juncker, bölge ülkelerinin ne pahasına olursa olsun krizin üstesinden gelmeyi, kamu maliyelerini iyileştirmeyi, büyümeye dönmeyi ve istihdam yaratmayı hedeflediğini belirtti.EFSF’in kredi notunun kendisine kredi sağlayan ülkelerin kredi notuna bağlı olması ise bu fonun yerini alması öngörülen Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) bir an önce hayata geçirilmesinin önemini bir kat daha artırıyor.
YOLUMUZ UZUN
S&P’nin hışmına uğramayan nadir ülkelerden olan Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, “Karar, yatırımcıların güveninin yeniden inşası için Avrupa olarak önümüzde hâlâ uzun bir yol olduğu yönündeki inancımı konfirme etti” dedi. Daha sıkı mali kurallar içeren yeni bir antlaşmanın önemine vurgu yapan Merkel, not indirimlerinin Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun (EFSF) çalışmasını torpillemeyeceğini söyledi. Euro Bölgesi’nin iki numaralı ekonomisi olan Fransa’nın notunun düşürülmesinin yarattığı endişeleri dindirmeye çalışan Merkel, üzerinde anlaşılan yeni kuralların çabuk ve kararlı şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.