Merkel’in Yunanistan ziyaretinde Türkiye mesajı!..

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis’in davetlisi olarak Atina’yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile anlaşmazlıklara rağmen makul ilişkiler yürütülmesinin çıkarlarına olduğunu belirtti.

Merkel, Miçotakis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Yunanistan ve Türkiye arasındaki sorunların birçoğunun aynı zamanda AB-Türkiye sorunu da olduğunun altını çizdi.

Türkiye ile Batı arasında diyalog yolunu savunan Merkel, “İnanıyorum ki, bir NATO üyesi ve komşumuz olarak Türkiye’ye makul ilişkiler kurmanın, anlaşmazlığımız olduğu konularda, hatta insan haklarıyla ilgili meselelerde bile, çıkarlarımıza uygun olduğunu açıkça belirtecek şekilde davranmalıyız” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Avrupa’nın kurallara uyarak sorunları çözmeleri halinde kendi konumlarını hem küresel anlamda hem de ekonomik olarak güçlendirebileceklerini kaydeden Merkel, 2015’te başlayan göçmen sorunu üzerine AB ve Türkiye arasında imzalanan Göç Anlaşması’nı hatırlatarak anlaşmanın Türkiye ile iş birliği yapılması gerektiğini gösteren bir örnek olduğunu vurguladı.

AB’nin, mültecilerin AB’ye gelmesi yerine, kendi ülkelerine yakın bölgelerde misafir edilmesini tercih ettiğini kaydeden Merkel, AB ve Türkiye’nin göçmen sorununa ilişkin imzaladığı anlaşmanın da bu düşünce üzerine kurulu olduğunu, hem AB’ye hem de Türkiye’ye faydalı olduğunu ifade etti.

Merkel Türkiye’nin bu noktada desteklenmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin Afganistan konusundaki endişelerini de anladıklarını belirtti ve “Biz nasıl insan kaçakçılığını ve yasa dışı göçün finanse edilmesini istemiyorsak Türkiye’nin de benzer bir hakkı vardır” diye konuştu.

Sorunların çözümünde Uluslararası Hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarının temel alınması gerektiğini savunan Merkel, çok zaman alsa da zor sorunların bile diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Miçotakis’ten Batı’ya sitem: Sakin tepkiniz gelişigüzel hareketleri teşvik ediyor
Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise Batı’nın Türkiye’ye karşı sakin tepkisinin kabul edilemez davranışları teşvik etmesinden endişe duyduğunu belirtti. Miçotakis “Korkarım ki Batı’nın soğukkanlılığı Türkiye’nin gelişigüzel hareketlerini teşvik etmektedir ve artık Avrupalı prensiplere aykırı davrananlara karşı Avrupa politikalarına ve pratiğe dökülmelidir” diye konuştu.

Kimsenin AB ile Türkiye arasında tam bir kopuş istemediğinin altını çizen Miçotakis, bunun ne Avrupa’ya, ne Yunanistan’a ve nihayetinde Türkiye’ye yararı olamayacağını kaydetti.

Miçotakis “Yunanistan bir yandan dostluk eli uzatırken, diğer yandan egemenliğinin ve egemenlik haklarının herhangi bir şekilde ihlal edildiği hissine kapılırsa onu ilk savunan olacaktır” diye konuştu.

Almanya geçmişte Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesinin diyaloğun anahtarı olduğunu vurgulamış, Yunanistan ise diyaloğa açık olduğunu ancak benzer bir isteğin iki tarafta da olması gerektiğinde ısrarcı olmuştu.

Türkiye’nin görüşmelere açık olduğunu belirtmesi üzerine iki taraf arasında düşük düzeyli bir dizi güven arttırıcı müzakerelere başlanmıştı.