Amozon kadınlarının ruhu rahatladı

Kadifekale’ye çıktın mı dostum…?
Kadifekale eteklerinde 420 bin metrekarelik heyelan bölgesi ilan edilen alanda gerçekleştirilen kentsel yenileme projesinde bin 861 bina yıkıldı. Yıkılan binalardan boşalan alanlar ağaçlandırmayla kent ormanına dönüşürken, hak sahiplerinden isteyenlerle nakit para, isteyenlere de TOKİ’den satın alınan Uzundere’deki konutlar verildi. Yıkım sonrası tarihi kale de daha görünür hale geldi.
İzmir’de Amazon kadınlarının yaşadığı rivayet edilen, kentin güneyinde 186 metre yükseklikteki, tarihte ’Pagos Dağı’ adı verilen tepede M.Ö. 4’üncü yüzyılda Makedonya Kralı Büyük İskender’in komutanlarından Lysmachos tarafından kurulan Kadifekale’nin eteklerinde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildi.
Kent dönüşüm projelerinde hak sahiplerini yaşadıkları bölgeden uzaklaştırmadan yerinde çözüm geliştiren Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerindeki 420 bin metrekarelik heyelan bölgesinde inşaat yasağı olduğu için farklı bir uygulama yaptı. Toplam 2 bin 508 haneyi ilgilendiren proje kapsamında 2007 yılında başlayan yıkımlarda bin 970 binadan bugüne kadar bin 860’ı yıkıldı. Geriye kalan 90 binayla ilgili kamulaştırma bedeline itiraz davaları ise sürüyor. Hak sahiplerinden isteyenler kamulaştırma bedelini aldı. İsteyen ise Büyükşehir Belediyesi’nin TOKİ’den satın aldığı Uzundere’deki toplu konutlara taşındı.
KENT DÖNÜŞÜMÜNDEN 2 BİN 508 HANE ETKİLENDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent dönüşümü seferberliğinin ilk hamlesini İzmirliler’in en sıkıntı yaşadıkları, heyelan- afet bölgesinden başlatmayı uygun bulduklarını söyledi. Kocaoğlu şöyle dedi:
“Uzundere’de TOKİ’nin yaptığı toplu konutlardan satın aldık. Kadifekale’deki 2 bin 508 haneyi, 1970 konutu yıkıp taşımak olanağı bulduk. Burası heyelan bölgesi olmasından dolayı inşaat yapılamıyor. Bu nedenle arazi maliyeti, değeri sıfır olduğu için ağaçlandırma alanı yaptık. Bugüne kadar 60 bin metrekareyi ağaçlandırdık. Sedir, fıstık çamı, defne, ıhlamur, dut, hatmi gibi ağaçlar dikiyoruz. Teraslarıyla, ağaçlık alanıyla, piknik için ayrılan bölgeleriyle kent merkezindeki Kültürpark- fuar alanı gibi İzmir’in tepesinde de tarihi gravürlerde görülen bir kent ormanını yeniden yaratmaya çalışıyoruz. Buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne toplam maliyeti 200 milyon TL’dir. Bunun 125 milyon TL’si kamulaştırmaya, 75 milyon TL’si TOKİ’den satın aldığımız konutlara harcandı. Düzenleme, yıkım, teraslama çalışmalarına da bugüne kadar 10 milyon TL gitti. Sanırım tamamlandığında toplam maliyeti 215 milyon TL’ye ulaşacak.”
KENT TARİHİ YAŞATILACAK
Kocaoğlu, Kadifekale’nin Körfez’den görünümünü de sağlayan bu çalışmayla birlikte tarihi Agora’nın çevresini de açmak için kamulaştırma yaptıklarını, çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi. Agora’nın İkiçeşmelik Caddesi’yle birleşmesini sağlayacaklarını dile getiren Kocaoğlu, Kadifekale restorasyonu, Antik Roma tiyatrosunun gün yüzüne çıkartılması için yapılacak kamulaştırma çalışmaları ve müze alanıyla birlikte kent tarihini bu bölgede yaşatmak istediklerini söyledi.
KİMSE DOĞDUĞU YERDEN AYRILMAYACAK
Aziz Kocaoğlu, Bakanlar Kurulu’nda üçü Roman açılımı çerçevesinde Hükümet’in geliştirdiği olmak üzere, toplam 10 kent dönüşümü projesinin onay beklediğini söyledi. Projelerin Bakanlar Kurulu onayı almasından hemen sonra çalışmalara hızla başlayacaklarını dile getiren Kocaoğlu şöyle konuştu:
“Kent dönüşümü projelerimiz semt sakinlerini ve yüklenici firmaları mağdur etmeyecek. Haklarını koruyacağız. Kimsenin hakkı hukuku yenmeden adil bir kent dönüşümü yapacağız. Ege Mahallesi’nde kent dönüşümünü 60- 70 milyon TL yatırımla Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. İki ilkemiz var biri sosyal donatı alanlarını geniş tutmak, yoğunluğu fazla arttırmamak, ikincisi ise yerinde çözüm yapmak. Projemiz kim nerede yaşıyorsa, bugüne kadar nerede yaşadıysa orada, o bölgede tekrar evine kavuşması, yerinden yurdundan, doğduğu büyüdüğü yerden ayırmamak üzerine kurulmuştur.”
OPERASYON İŞLERİ NİSPETEN YAVAŞLATTI
Aziz Kocaoğlu, belediyeye yapılan operasyon kapsamında tutuklu bulunan bürokratların dışarıda olanları da olumsuz etkilediğini söyledi. Kocaoğlu, “Etkilememeleri mümkün değil. Ama herkes kendi yaptığından emin olduğu için çalışmaları sürdürüyoruz. İşimizde yavaşlama var mı? Nispeten var. Ama arkadaşlar canhıraş, kentine layık olmak üzere çalışıyorlar. Biz de çalışıyoruz. İşimizin başındayız” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.