“Türkiye’nin turizm tanıtım stratejisi belli oldu”

Pandemi dönemi ‘Türkiye’nin turizm tanıtım stratejisi belli oldu.

Türkiye turizmi, 2021 – 2023 döneminde geleneksel pazarlarındaki tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilave olarak, alternatif turizm ve alternatif pazarlara yönelik özel çalışma yürütecek.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne verdiği Katılım Öncesi Ekonomik Reform Programı’nda, salgın döneminde güvenli turizme odaklanan tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yeni yönü anlatıldı.

2021 yılı içinde gastronomi, inanç, bisiklet ve sağlık turizmi gibi alanlara özel iletişim kampanyaları düzenleneceği açıklandı.

Bu kapsamda, başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere ve geleneksel pazarlar yanında, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya gibi yükselen pazarlara yönelik özel olarak 2020 yılında tasarlanan tanıtım ve pazarlama faaliyetine 2021’de başlanacak.

Bunun yanı sıra, turizmi 12 aya yaymak ve alternatif turizm unsurlarına yönelik girişimler yoğunlaştırılacak. Bu kapsamda, gastronomi, inanç, kongre, kültür, kıyı, sağlık, kış, spor ve yayla turizmi türlerini kapsayan özel turizm hareketliliği için çalışma yapılacak. Bu turizm türleriyle, genel olarak turizmi 12 aya yaymak, kişi başına harcamayı artırmak, turizmi ülke geneline yaymak amaçlanıyor.

Planda, “Özellikle gastronomi, yürüyüş, bisiklet, sağlık, termal gibi amaçlarla seyahat edenlerin ülkemize gelişlerinin ve seyahat deneyimlerinin artırılması için yerel yönetimlerle işbirliği içinde projeler gerçekleştirilecektir” denildi.

İNTERNET ÜZERİNDEN EĞİTİM
Programda yurt dışında Türkiye turizm ürün ve destinasyonlarını pazarlayan tur operatörleri ve turizm profesyonellerine yönelik internet üzerinden eğitim verilmesinin de planlandığı açıklandı.

DESTİNASYON BAZLI TANITIM DA BAŞLAYACAK
Reform programında, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın yeniden yapılandırıldığı hatırlatılarak yerel tanıtım yapmaya uygun hale getirildiği belirtildi.

İllerdeki bilgi birikiminden faydalanılarak bölgesel tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmeye başlanacağı da programda yer aldı.

Bölgesel yaklaşımın GoTurkey platformu üzerinden de yürütüleceği belirtildi.

YENİ TÜRKİYE LOGOSU TEKRAR GÜNDEMDE
Programda, GoTurkey platformu, sosyal medya ve internet mecralarında hedeflenmiş iletişim, yüksek gelir grubu için yazılı basın reklamı, TV reklamları, kanaat önderlerinin ve gazetecilerin Türkiye’de ağırlanması, uluslararası “influencer” kişilerin tanıtımda kullanılması, farklı dillerde yeni web sitelerinin açılması gibi temel iletişim-pazarlama araçlarının kullanımının planlandığı belirtildi.

Ayrıca daha önce gündeme gelen ancak gerçekleştirilmeyen turizm için yeni bir Türkiye logosunun belirlenmesi çalışmasının 2021’de yapılacağı belirtildi.

“Anekder” Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşe Pınar yaptığı açıklamada;

“Koronavirüs salgını ve ülkelerin getirdiği seyahat kısıtlamaları nedeniyle ülkemiz turizmde 2020 yılı yaz sezonun da büyük bir darbe aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81,5 azaldı.

2019 yılındaki ortalama harcama miktarı baz alınarak 2020 geliri için bir hesaplama yapılırsa yaz aylarında turizm gelirinde en az 11 milyar dolarlık bir kayıp olduğu görülüyor.

Bu da üç aylık dönem boyunca sektörün her gün en az 120 milyon dolar kaybettiğini gösteriyor.

2019 yılı yaz aylarında Türkiye’yi ziyaret eden 20 milyonu aşkın turist, kişi başı ortalama 666 dolar harcama yapmıştı.

Başta Avrupa Birliği üyesi ülkeler olmak üzere ülkemizin genel anlamda ve turizm sektöründe koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin tüm dünyaya anlatılması, tanıtılması gerektiğini hepimiz biliyoruz.

Bu bilinçle Anekder ‘Anadolu Ekoloji ve Kalkınma Derneği’ olarak bizlerde yurt dışında ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak ve pandemi döneminde ülkemizde alınan sağlık önlemlerini tüm dünyaya anlatmak için yoğun bir çaba sarf etmekteyiz.

Yurt dışında ki turizm sektörüyle ilgili kurum ve kuruluşları ülkemizde ki sektör temsilcileri ile bir araya getirmek için çalışmalarımızı tamamladık ve bu konuda bize müracaat eden resmi, özel kurum ve kuruluşlara her türlü desteği vermekteyiz.

Turizm sezonu öncesi ve sonrası salgın ortamında nasıl sağlıklı bir şekilde tatil yapabiliriz?

Sorusunun yanıtını en iyi şekilde verebilmek için kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu sıkıntılı salgın dönemini en az zararla atlatabilmek için yapılan çalışmalara bizlerde her türlü desteği vermekteyiz” dedi.