AB maliye bakanları 200 milyar Euroyu toparlamaya çalışıyor

AB ekonomi ve maliye bakanları, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) taahhüt ettikleri 200 milyar avro krediyi toparlamaya çalışıyor.
AB devlet ve hükümet başkanlarının 8-9 Aralık’taki zirvesinde, 150 milyar avrosu Avro Bölgesi’nden gelmesi koşuluyla krizle mücadele için merkez bankaları eliyle IMF’ye 200 milyar avro kredi açılması kararı alınmıştı.
AB’de ortak para avroya dahil olmayan 10 ülkeden Macaristan, Romanya ve Bulgaristan, IMF’ye kredi paketine katılmayacaklarını açıkladı. Son zirvede AB’nin geri kalanı ile ayrı düşen İngiltere’nin de aynı yolu izlemesi halinde kredi paketinin zora gireceği belirtiliyor.
Bugün telekonferans toplantısı gerçekleştirecek olan AB ekonomi ve maliye bakanları IMF’ye kredi açılması yanında AB’de bütçe disiplinini güçlendirecek yeni hükümetlerarası anlaşmayı da tartışmaya açacaklar.
İngiltere’nin katılmayacağını açıkladığı anlaşmayla, bütçelerin AB’nin denetimi altında hazırlanması ve bütçe açığı yüzde 3’ü aşan ülkelere otomatik yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor. AB’de mali birliğin temellerini atacak anlaşmanın mart ayında imzalanması planlanıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.