ABD ekonomisi pozitif yönde ayrıştı

Borsa-Küresel-piyasalar-2014-1Dolar son beş günde ilk kez gevşedi ve Avrupalı petrol şirketlerinin hisse senetleri, perol fiyatlarının New York’ta ons başına 80 doların altında kapanmasının ardından düşüşlerini genişletmesi ile birlikte değer kaybetti.

Japonya hisse senetleri altı yılın en yüksek seviyesine tırmandı ve ülke tahvilleri değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Londra saati ile 08:23’te, yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu. Euro yüzde 0.2 güçlendi. Batı Teksas petrolü (WTI) ve Brent petrolü en az yüzde 1.6 değer yitirdi. Bunun sonucu, Total SA, BP Plc ve Royal Dutch Shell Plc’nin hisseleri değer kaybetti. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Japonya’da Topix Endeksi yüzde 2.6 sıçrarken, 30 yıl vadeli Japon tahvillerinin faizi 13 baz puan kadar düştü. Gümüş yüzde 1.1 geriledi.

Japonya Merkez Bankası ve ve Avrupa Merkez Bankası ilave teşviklere giderken, Fed’in varlık alımlarını sonlandırması, ABD ekonomisinin diğer büyük ekonomilerden pozitif yönde ayrıştığını işaret ediyor. Petrol ekim ayında, OPEC’in önde gelen üyelerinin, ABD’de stokların arttığı bir ortamda, üretümin düşürülmesi çağrılarına direnç göstermesi ile birlikte, Mayıs 2012’den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Alibaba Group Holding Ltd. bugün, ABD piyasaları açılmadan önce karını açıklayacak. Macquarie Securities Ltd. ve Credit Suisse Group AG, Japonya Merkez Bankası’nın beklenmedik bir şekilde varlık alımlarını genişletmesi ve ülke emeklilik fonunun hisse senetleri için payı artırması ile birlikte, Japona hisse senedi endeksleri için hedeflerini yükseltti. Avustralya Merkez Bankası bugünkü toplantısında politika faizini rekor düşük seviyede tuttu.

Seul’de Hyundai Futures Co. emtia analisti Will Yun, “Şimdi artık OPEC üyeleri ile ABD arasında, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de piyasa payı için mücadele var,” dedi ve “ABD’de artan petrol stokları, fiyatlar 75 doların altına kayda değer bir şekilde düşmezse, OPEC’i üretim düşüşüne gitmeye zorlamaya yetmeyecek” şeklinde görüş bildirdi.

ABD Hazine tahvilleri, enflasyon beklentilerinin 2014 yılında 3 yılın en büyük düşüşünü kaydettiğini gösteriyor. Bill Gross ise yatırımcılara fiyatlarda bir düşüş yaşanmasına karşı hazırlıklı olmaları yönünde uyarıda bulundu.

Janus Capital Group Inc.’e katılmasından bu yana ikinci yatırım görünümü gerçekleştiren Gross, dünya genelinde hükümetlerin ekonomilerini canlandırmakta zorlanmaları ile deflasyonun “artan bir ihtimal” olduğunu belirtti. ABD Çalışma Bakanlığı’nın aylık istihdam raporunu yayınlamasından 3 gün önce ekonomistler açıklanacak verilerin, gelirlerin küresel finansal krizden henüz toparlanamadığını göstereceği tahmininde bulunuyor. Japonya tahvilleri bugün yükselerek tahvil faizlerini rekor düşük seviyelere itti.

Enflasyonun dünya genelinde düşük seyredeceğini söyleyen Tokyo’daki Diam Co. para yöneticilerinden Hajime Nagata, “Ben otuz yıl vadeli tahviller tercih ederim” dedi. Nagata ayrıca dünyanın en büyük tahvil piyasaları içinde uzun vadeli tahvilleri tercih ettiğini belirtti.

Enflasyon görünümüne en hassas olanlar arasında bulunan 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi, 1 baz puan düşerek Londra saati ile 07:11’de yüzde 3.06 seviyesine geldi. Ağustos 2024 vadeli yüzde 2.375’lik tahvilin fiyatı, 5/32 veya 1.56 dolar artışla 1.000 dolar başına 101 11/32 oldu.

30 yıl vadeli tahvil faizleri aynı yıl vadeli enflasyon korumalı tahvil faizleri arasındaki fark 2.08 yüzde puan seviyesinde. Fark 2014 yılında 28 baz puan ile 2011’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti ve geçtiğimiz ay 1.99 yüzde puana gerileyerek 3 yılın en düşük seviyesine indi.

10 yıl vadeli tahvil faizi, bugün 1 baz puan düşüş ile yüzde 2.33’e geldi ve geçtiğimiz 10 yıllık ortalamanın 1 yüzde puan altına gerileniş oldu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.