AB’de negatif izleme şoku

Erhan Yurdayüksel
|BT Ekonomi-Özel|

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris’de bir araya gelip bazı önemli kararlar aldıklarını basına açıkladılar. Yapılan bu basın açıklamasının ardından kredi değerlendirme kuruluşu S&P’nin şok açıklaması Avrupa’yı sarstı.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Avrupa’da Almanya ve Fransa başta olmak üzere 6 Avrupa ülkesinin AAA olan notlarını indirmek için negatif izlemeye aldı. Alınan bu kararın ardından, yakın zamanda 17 Euro Bölgesi ülkesinin tümü için de negatif izleme kararı olabileceği varsayımları üzerinde duruluyor.
Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Devlet Başkanı Sarkozy’nin “Gerçekler haftasına iyi bir başlangıç yaptık” ifadesinin hemen sonrasında Avrupa’yı şoka sokacak açıklama, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den geldi.
S&P’den yapılan açıklamada, başta Almanya ve Fransa olmak üzere 6 Avrupa ülkesinin “kredi notunun negatif izlemeye alındığı” belirtildi.
6 Avrupa ülkesi için geçerli olan açıklama, AAA kredi notuna sahip ülke notlarının 90 günlük süre içinde düşürülebileceği anlamına geliyor.
Not uyarısı yapılan ülkeler,
Fransa
Almanya
Hollanda
Avusturya
Finlandiya
Lüksemburg
S&P tarafından yapılan negatif izleme açıklamasının ardından, sadece bu altı ülkenin değil, aynı zamanda 17 Euro bölgesi ülkesinin tümünün de negatif izlemeye alınmış olabileceğini tahmin ediliyor.
S&P, yaptığı açıklamada negatif izlemenin gerekçesi olarak ekonomik krizin iyi yönetilemediği için derinleşen politik, finansal ve parasal sorunların bu ülkelere yansıması olduğunu, AAA ile en yüksek kredi notuna sahip altı ülkede yapılacak incelemelerin tatmin edici bulunmaması halinde kredi notunun, AA+ düzeyine indirilebileceğini belirtti.
S&P ayrıca, ‘Avrupa politika yapıcılarının krizin yayılma hızını kontrol altına alma konusundaki yapısal zayıflıklarının Euro bölgesi ve Avrupa Birliği’ne yönelik endişeleri artırdığı yönündedir’ şeklinde açıklama yaptı.
Krizin başından bu yana AB’nin lokomotiflerini geriden gelmekle eleştiren piyasalar, kriz faturasının nasıl ve hangi ülkeler tarafından ödeneceğine odaklanmış durumdalar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.