ABD'nin not görünümü "negatif" oldu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu teyit etti, not görünümünü ise “negatif”e çevirdi. Fitch kısa süre önce Türkiye’nin not görünümünü ‘pozitif’ten, ‘durağan’a çekmişti.
Fitch, 16 Ağustos’ta ABD’nin not görünümünü “durağan” olarak belirlemişti.
Kurumdan yapılan açıklamada, görünümün durağandan negatife çevrilmesinin nedeni ABD yönetiminin geçen hafta en az 1.2 trilyon dolar olan bütçe açığının azaltma konusunda uzlaşmaya varamaması olarak gösterildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu, “Negatif görünüm Fitch’in ABD’nin kamu finansında alınması gereken mali önlemlerin ABD’nin AAA olan notunu korumasına yetmeyeceğini düşünmesinden kaynaklandı” ifadesini de kullandı.
Standard and Poor’s (S&P) ise, 5 Ağustos’ta dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu, tarihinde ilk kez düşürerek “AA “ya çekmiş, kredi not görünümünü ise “negatif” olarak belirlemişti.
Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s de 2 Ağustos’ta ülkenin kredi not görünümünü negatif olarak belirlemiş ancak ABD’nin AAA olan notunu korumuştu. Bu hamle, Moody’s’in 18 ay içinde ABD’nin kredi notunu kırabileceği anlamına geliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.